Alice Tegnér – den svenska barnvisans mästarinna

Publicerad 2014-01-21 i kategorin Musik, Porträtt | 7 Comments »

 • Alice Tegnér (1864-1943), musiker och kompositör

  Alice Tegnér, porträtterad av Natanael Beskow

  Alice Tegnér, porträtterad av Natanael Beskow

 • Mest känd för barnvisor såsom “Bä, bä, vita lamm” och “Mors lilla Olle”
 • Värd att minnas för den insats hon gjort för barn genom sin sångskatt

För oss är det självklart att separera barndomen från vuxenlivet. Men det är först under modern tid som barnen har setts som något annat än blivande vuxna och kommit att utgöra en egen målgrupp för kultur. 1900-talet utsågs till barnens århundrade av visionären Ellen Key. En pionjär i denna anda var Alice Tegnér.

Vem har inte sjungit “Bä, bä, vita lamm” eller “Ekorrn satt i granen”? Alice Tegnérs barnvisor, samlade i Sjung med oss, mamma och senare i skolutgåvan Nu ska vi sjunga, har älskats av generationer barn. De sjöngs först av de barn som Tegnér ansvarade för i sitt arbete som musiklärare och kantor i Djursholm. Snart spreds de i hela landet, tack vare en svåger som var bokförläggare.

"Sov du lilla videung", illustration av Elsa Beskow

“Sov du lilla videung”, illustration av Elsa Beskow

I visorna ses världen ur barnens perspektiv. Barnen leker, funderar, gråter, dansar, vistas i naturen och firar högtider. Djur och växter får ofta mänskliga egenskaper. Musikaliskt inspirerades Tegnér av folkvisan, vilket märks till exempel i “Ro, ro barnet” och “Tula hem och tula vall”.

Känns bilden till vänster igen? Samarbetet med författaren och illustratören Elsa Beskow föll sig naturligt: Elsa Beskows make, Natanael Beskow, var predikant i Djursholms kapell där Alice Tegnér var kantor. Liksom Tegnér skapade Beskow kultur för barn, om barn.

En annan djursholmare var författaren Viktor Rydberg, vars dikt ”Betlehems stjärna” tonsattes av Tegnér. Den är idag en av våra mest älskade julsånger, mer känd som ”Gläns över sjö och strand”.

Här börjar man ana att Tegnérs produktion sträckte sig utanför barnvisans genre. Mycket riktigt. Hon skrev sakrala körstycken för sina körer och även en del instrumental musik. Trots att hon saknade högre musikalisk utbildning blev hon ledamot av Musikaliska Akademien och fick flera utmärkelser och medaljer under sin levnad.

I mars är det 150 år sedan Alice Tegnér föddes. Hedra gärna hennes minne genom att kommentera något ur hennes fina sångskatt!

 

Martina Björk är doktorand i latin vid Lunds universitet. Hon har ett förflutet som gymnasielärare i latin, svenska och kulturhistoria och anlitas ibland som kyrkomusiker och sångerska. 

Kuriosa:

Var Alice Tegnér släkt med Esaias Tegnér? Ja, ingift. Esaias Tegnér var hennes mans farfar.

Alice Tegnér lär ha betonat sitt förnamn på franskt vis, alltså på i:et.

150-årsjubileet av Alice Tegnérs födelse kommer att uppmärksammas av Alice Tegnér-sällskapet. Läs programmet här.

 

Lyssna:

Sveriges Radio har producerat flera program om Alice Tegnér:

 

Alice Tegnérs violinsonat finns på Youtube. Här är sats 1.

 

Ave Maria, för flick- eller damkör.

 


7 Comments on “Alice Tegnér – den svenska barnvisans mästarinna”

 1. 1 Olle Bergman said at 10:03 on January 21st, 2014:

  Alice Tegnér var fantastisk, både som kompositör och diktare. Inte minst uppskattar jag hennes känsla för den svenska folkvisan.

  Tula hem och tula vall har jag för övrigt nog sjungit 10 000 gånger; det var min standardsång för att få barnen att somna när de var små.

 2. 2 Olle Bergman said at 10:05 on January 21st, 2014:

  ”Mors lille Olle” hade jag däremot lite kluvna känslor till som barn. Den gav så att säga öppet mål för retstickorna som ville svänga ihop något skolgårdselakt. ”MLO på sjöbottnen gick … osv.”

 3. 3 Martina Finnskog said at 10:09 on January 21st, 2014:

  Själv tycker jag att “Ute blåser sommarvind” är en av de vackraste melodier som finns. Den är, liksom “Betlehems stjärna” sådär tegnerskt oförutsägbar i sina harmonier, vilket avslöjar att Alice Tegnér inte var någon dussinkompositör.

 4. 4 Dagens bloggtips! | Alice Tegnér Sällskapet said at 14:48 on January 21st, 2014:

  […] länken: https://minnesvart.lotten.se/alice-tegner/ och läs […]

 5. 5 Anne Marie Tålig said at 19:06 on January 21st, 2014:

  Apropå Mors lille Olle …det finns nästan ingen som sjunger som den är komponerad. Efter att ha kollat på Spotify har jag kunnat konstatera att det dock finns inspelningar som följer noterna. Om ni vill kolla själva, så är det tonen på “i” som folkmunnen har ändrat.
  Inom kort kommer en skiva med Alice Tegnérs musik med den fenomenala sångerskan Karolina Andersson. Sök på Bo Ejeby förlag så småningom.

 6. 6 Musik på Minnesvärt | Minerva said at 14:30 on January 26th, 2014:

  […] Under januari månad har bloggen Minnesvärt musik som tema. Jag bidrar med två inlägg, ett om Tor Aulin och ett om Alice Tegnér. […]

 7. 7 Miguel Robaina said at 22:25 on May 3rd, 2014:

  “Loven Herran” av A.T.¨Inspelad efter en autograf av henne som jag har i min ägo.

  https://www.youtube.com/watch?v=Pqv_W6upkNc


Leave a Reply