Åsa Nelvin – allvarsamt underbarn

Publicerad 2013-08-16 i kategorin Porträtt | 6 Comments »

 • webb_bokstafett_susanna_de_vita_bj-rnarna_scannadÅsa Nelvin (1951–81), författare
 • Mest känd för sin underbarnsstatus – fem böcker publicerade före trettio års ålder – och för sin ovilja att följa dåtidens socialrealistiska tidsanda.
 • Värd att minnas för sin konstnärliga integritet, stilistiska säkerhet … och för allt hon aldrig skrev.

Quem di diligunt, adolescens moritur skrev den romerske dramatikern Plautus och gav oss därigenom den tröstande klyschan ’den gudarna älskar dör ung’. Två författare med plågsamt korta liv har följt mig genom livet. Den första av dem hann inte ens bli författare. Ja, frågan är om den danske motståndsmannen Kim Malthe-Bruun, avrättad av Gestapo vid 18 års ålder, ens funderade på om han skulle bli det. Hur som helst: ett urval av hans brev och dagboksanteckningar gavs ut av hans mor efter kriget och utgör en inblick i en brådmogen själ med stark integritet och ett ofattbart mod under råskinnens förhör och väntan på exekutionspatrullen. Jag hoppas att jag också är lika modig när jag en gång möter döden.

Den andra är Åsa Nelvin, den allvarliga göteborgstjejen som valde att avsluta sitt liv vid trettio års ålder efter att ha gett ut fem böcker. Det var som en idrottsman som efter förberedelser och uppvärmning aldrig dyker upp på arenan för att sätta sina världsrekord. Istället för en litterär karriär: tystnad.

I tonåren skrev Åsa sin första bok De vita björnarna. Vill man vara cynisk kan man kalla henne Tolkien- och Jansson-epigon och peka ut detaljer som ligger parodiskt nära innehållet i The Hobbit och Kometen kommer. Men det storartade, egensinniga i boken utgår från hennes egen fantasi. Dels är det miljön med svarta, ödsliga hav, ruinstäder och taggiga, oframkomliga bergskedjor. Dels är det de varelser som befolkar hennes sago- och mardrömsvärld: småtrollen som förvandlats till lysande fläckar, de huttrande träden, den fasansfulla Grå samt det blekögda gyttjemonstret Tentaculus Grey.

De vita björnarna läste jag bokstavligen sönder som barn och nu i våras – på spaning efter den tid som flytt – läste jag den igen med min yngste son. Som vuxen man såg jag de barnsliga bristerna i boken men konstaterade samtidigt att den som helhet var lika storslaget dyster och vacker som jag minns den. Jag kommer läsa den igen och igen och uppleva att min barndoms förundran, längtan, ensamhet och fasa finns bevarad mellan pärmarna. Eller för att travestera Fröding: ”den boken är mig kär, min barndom susar där”.

Olle Bergman är webbredaktör på Minnesvärt och slänger ihop en text då och då så att det inte ska vara alldeles tomt på bloggen.

Läs mer

 


6 Comments on “Åsa Nelvin – allvarsamt underbarn”

 1. 1 Örjan said at 10:41 on August 17th, 2013:

  Extra tack!
  Inte för att jag påminnts.
  Utan för informationen. Har aldrig hört talas om henne tidigare, trots mina 65 solår.

 2. 2 Olle Bergman said at 12:59 on August 17th, 2013:

  Till min stora glädje hittade jag ett exemplar av De vita björnarna på Bokbörsen! Detta efter att ha letat i flera år.

 3. 3 Annika said at 15:03 on August 17th, 2013:

  Ekar Örjan: Jag tror aldrig jag har hört talas om henne, och vad intresserad jag blir nu!

 4. 4 Martina said at 21:23 on August 17th, 2013:

  Tack! Ett helt nytt namn för mig och jag skall hålla utkik efter boken.

  Vilket tragiskt levnadsöde!

 5. 5 ab said at 18:11 on September 2nd, 2013:

  Har heller aldrig hört talas om henne, till min skam.

  Hon verkar vara en av dessa som barn älskar att läsa därför att de kan skriva halva boken själva, med sin egen fantasi. Det är därför de böckerna verkar så torftiga när man läser dem som vuxen och inte längre är medskapande, inte längre ingår i den ljuvliga symbios med författaren som skapar den riktiga sagan.

 6. 6 Minnesvärt | Minerva said at 19:09 on October 7th, 2013:

  […] så i alla fall en “sann diktare”. Eller att det fanns en författarinna vid namn Åsa Nelvin som trots sitt farväl av livet vid unga år hann betyda mycket för många genom sina böcker. […]


Leave a Reply