Bernt Staf – sjungande proggpoet

Publicerad 2014-01-08 i kategorin Musik | 2 Comments »

 • berntstafBernt Staf, (1945–2002), trubadur och vissångare, huvudsakligen under 1970-talet.
 • Mest känd för sånger som t.ex Familjelycka, Ute på drift och Anita Transisto.
 • Värd att minnas för sin udda sångstil och för sina originella melodier och texter.

Under stor del av 70-talet var de musikaliska medierna ännu begränsade till radio, tv, band och vinylplattor. Musiklyssnandet var tämligen stationärt och man fick ta det som serverades – eller låta bli. Därför blev också överraskningarna större när något “nytt” sändes i apparaten. “Familjelycka” (1970) var definitivt något nytt och väldigt annorlunda.

Bernt Stafs melodier är speciella liksom texterna, ofta med politisk udd. Med sin högst personliga röst och sitt spända, svajiga sångsätt, gjorde hans “Familjelycka”, som var den första av låtarna jag hörde, outplånligt intryck. I Radion blev bland andra denna och “Anita Transisto” ofta spelade på Svensktoppen och i andra program.

Min egen alldeles givna favorit är ändå “Vintervisa” (ur Vingslag, 1972). Det är kanske ingen lyrik av svindlande höjd, men den har verkan, känns ärlig som en ögonvittnesskildring. Melodin är också enkel, ackorden lätta att ta ut på gitarr, men sången är skön och ska inte mätas eller analyseras – den ska lyssnas på. Och det är just med Bernt Stafs egen röst den känns så “autentisk”, som en verklig bild av en kall vinterkväll vid juletid, då en ung man går med en plåtkanna för att köpa fotogen (ännu in på 70-talet hyrde man lyor utan centralvärme). Överhuvudtaget innehåller den här artistens visor mycket iakttagelser, samhällskritik, humor och framför allt musikalisk livsglädje.

staf

Best of-album från 2000.

Sedan tystnade denne musikaliske särling. Jag tycker att det vore väldigt synd om hans musikspår blir glömda och ospelade. Lyssna därför till en ung kille med gitarr och huvudet fullt av idéer och socialt engagemang! Då tror jag du också faller för Bernt Staf.

Ronny Lingstam. Illustratör, Grafisk designer samt musikalisk allkonsument. Egna webbplatsen heter Inkspots.

Läs & lyssna mer

Det är ganska ont om information om Staf på webben, men Wikipedia är ju som alltid en startpunkt. En kort självbiografi är underhållande att läsa. På SVTPlay kan man se honom uppträda på Grammisgalan på Berns 1971 där han presenteras av Lasse Holmqvist.

Här är en Spotifylista för mer avsmakning av Bernt Staf.

 

 


2 Comments on “Bernt Staf – sjungande proggpoet”

 1. 1 Olle Bergman said at 13:27 on January 8th, 2014:

  Nu har jag lyssnat på Familjelycka så många gånger att den fastnat i huvudet. Men Lotten faller inte alls för min flirt när jag sjunger att hon är så söt när hon visar spetsen på sin tunga.

  Var inte Anita Transisto med i Melodifestivalen, vill jag minnas? Hur som helst är den väldigt Robban-inspirerad.

  Och slutligen: han var KEMIST! *tutar i vuvuzela och hoppar jämfota*

 2. 2 Ronny said at 16:21 on January 8th, 2014:

  Ja, men kvinnans väsen är ju nu en gång outgrundligt. Som tur är.

  Bernt Staf gick till sjöss också, direkt efter skolan/gymnasiet.


Leave a Reply