Birger Lundquist – de snabba streckens mästare

Publicerad 2013-08-30 i kategorin Konstnär, Porträtt | 8 Comments »

 • lundquistBirger Lundquist (1910–52), tidningstecknare, bokillustratör, konstnär.
 • Mest känd för sina tecknade reportage- porträtt- och ögonblicksskildringar i böcker och i Dagens Nyheter.
 • Värd att minnas för sin fantastiska förmåga att med få snabba tuschstreck fånga en människa, en situation, en rörelse på papper.

När Birger Lundquist avled bara 41 år gammal, skrev en journalistkollega: “Aldrig har det funnits en reporter som varit så god konstnär och en konstnär som varit så god reporter.”

När vi idag ser lösryckta bilder av denna de svenska tidningstecknarnas maestro, missar vi sammanhanget de publicerades i; bilden blir ett konstverk — ibland obegriplig, ibland menlös. Ofta blir första intrycket att den ser slarvig ut. Men för DNs läsare var bilderna en del i nyhetsflödet, kommentarer till nyheterna för dagen, impressionistiska berättelser, porträtt som sa det som texten inte kunde förmedla.

Lundquist verkade i en tid när fotona var få och små i de svenska dagstidningarna. Tecknarna fick fylla bildbehovet; den svarta linjeteckningen lät sig reproduceras skarpt och tydligt. Alla tidningar försökte hålla sig med allsidiga tecknare som snabbt kunde karikera en politiker, fånga tragiken i en rättegångssal eller illustrera kåserier och dagsverser.

b3

Tage Erlander (svensk statsminister 1946–69)

Birger Lundquists teckningar att förmedlade så mycket liv. Några snabbt nedkastade linjer – någon detalj som får en mer grundlig översyn – några streck som  som spretar iväg åt oväntade håll. Det ser lätt ut, men kräver ett svårbemästrat samspel mellan öga, hand, penna, papper.

”’Heureka’ skrek Arkimedes på grekiska.” Ur ”Vägen genom A” av Alf Henrikson, Raben & Sjögren 1949.

”’Heureka’ skrek Arkimedes på grekiska.” Ur ”Vägen genom A” av Alf Henrikson, Raben & Sjögren 1949.

Tidningslivet var hårt, produktionstakten hög och sidouppdragen många. Han älskade att teckna, men längtade ständigt efter att få mer tid, få göra om och förbättra, överträffa de första skisserna. I ett brev till en vän skriver han: “Jag trodde jag var begåvad men hade alla möjliga andra brister. Och jag satte mig ett mål att bli bra, bli bättre, att bli bäst, på det området där jag hade goda anlag.” I ett annat brev funderar han över att flytta till Amerika: “Så in-i-norden bra ritar dom inte där, att man inte skulle kunna göra sig gällande.”

drawing0028

När Birger Lundquist avled i en njursjukdom, lämnade han en enorm bildproduktion på 80 000 teckningar bakom sig. Han måste ha ritat jämt. När läkarna förklarade att hans tid var utmätt och att det inte var långt kvar sa han:

– Det var snopet, jag har så mycket oritat.

Petter Lönegård är illustratör, AD och en av ägarna till reklambyrån Lönegård & Co i Lund.
Läs mer
Bokillustratören är väl den bok som vi lättast kan hitta idag på antikvariat och i föräldrarnas bokhyllor. Han ritade till ett flertal av redaktionskamraten Alf Henriksons böcker: Eriksgata, Vägen genom A, I Skåne med Linné
De egna böckerna Medelhavsresa (1952) och Ned till Spanien (1953) är väl värda att leta upp.
Gunnar Ljungmarkers biografi från 1971 har en mängd bilder och är ganska lätt att få tag på i antikvariat.

Text från en minnesutställning på Konstakademien 2011: “Han blev bara bättre med tiden och man letar förgäves efter förebilder eller läromästare. Det enkla svaret är att ingen annan tog sig an det svåraste, där fanns inga förebilder. Ögonblicksteckningen blev konstverket.” 

DN-journalisten Jolo (Jan Olof Olsson) skrev: “En gång satt jag i baksätet i Birger Lundquists bil och skrev på maskin medan han körde. När jag höjde blicken såg jag till min förfäran att satt och ritade med ena handen och höll ratten med den andra. Jag bad honom låta bli. Han svarade saktmodigt:

 – Det är ju bara landskap jag ritar.

Birger slutade i alla fall rita när Jolo hotade att kliva ur bilen om han fortsatte, men när de senare stannade för rött ljus, tog han upp pennan igen.

– Man hinner alltid med en lyktstolpe, sa han.

Kort Wikipediaartikel.

8 Comments on “Birger Lundquist – de snabba streckens mästare”

 1. 1 Lena Blomquist said at 08:43 on August 30th, 2013:

  Lundquist var i princip självlärd; han gick en tid på en croquisskola men snart fick han så mycket jobb som tidningstecknare att han inte hann med mer utbildning.
  Birger Lundquist är far till Barbro Alvings dotter Ruffa.

 2. 2 Lotten Bergman said at 09:23 on August 30th, 2013:

  Jag skulle precis skriva att Birger Lundquist är far till Barbro Alvings dotter Ruffa.

  Nu måste jag komma på något annat att skriva.

 3. 3 Maria Lindberg Howard said at 09:24 on August 30th, 2013:

  Rolig läsning om Birger Lundquist , inte minst historien om bilresan med Jolo. Antalet teckningar är svindlande, hur hinner man med att rita tusentals per dag?!

 4. 4 Håkan (hakke) said at 13:41 on August 30th, 2013:

  Jösses vilken produktivitet! Och vilket kort liv. Hade jag varit han hade jag varit död i sju år nu.

 5. 5 Annika said at 01:36 on August 31st, 2013:

  Åh vilken bra påminnelse. Åh vilken tecknare!

 6. 6 ab said at 22:14 on September 1st, 2013:

  Min Expressen-tecknande mans stora förebild! Han muttrade något om BL varje dag.

  SÅ få och små var reportagebilder och porträtt i tidningarna inte på den tiden, och det fanns fler bildtidningar (t ex LIFE och här hemma Se) då än nu, när vi har så mycket film och bilder på TV och nätet. Men man skulle gärna se att teckningarna blev fler i massmedia.

  Fotnot: Ja, Ruffa blev med tiden tidningsredaktör själv och köpte rätt mycket material från mig.

 7. 7 ab said at 22:17 on September 1st, 2013:

  “Vägen genom A” rekommenderas! Leta på antikvariat!

 8. 8 Cosmic Overdose – elektroniska pionjärer födda ur punken - MINNESVÄRT said at 19:29 on February 2nd, 2014:

  […] under några år på 1980-talet djupt involverad i stadens musikliv. Petter har tidigare skrivit om Birger Lundquist på Minnesvärt. … Läs och lyssna mer På Spotify finns bara en enda ynka låt, på en […]


Leave a Reply