Birgit Nilsson – en skånsk vokal urkraft

Publicerad 2014-01-24 i kategorin Musik | 6 Comments »

 • birgitBirgit Nilsson (1918-2005), operasångerska (dramatisk sopran).
 • Känd som Wagnertolkare och hembygdsvän.
 • Värd att minnas för sin fantastiska röst, sin slagfärdighet och anspråkslöshet.

Birgit Nilsson var en av 1900-talets allra största operaröster. En naturkraft, om man så vill, med en enorm styrka och närmast unik genomslagskraft på höjden. Därtill en lätthet i framförandet som kom sig av att hon faktiskt inte behövde anstränga sig för att sjunga ens de högsta tonerna. Ett absolut gehör gjorde sitt till.

Man vill gärna tro att det var den skånska uppväxten med arbete på familjegården i byn Svenstad på Bjärehalvön som gav henne dessa förutsättningar. God fysik kan behövas om man skall bli en Wagnersångerska som står på scen i 4-5 timmar och måste kunna överrösta en furiös orkester. De stora röstresurser lär Birgit Nilsson ha haft redan från födseln.

Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan och Operaskolan i Stockholm debuterade Birgit Nilsson på Kungliga Operan i Stockholm 1946, där hon fick fast anställning två år senare.

Därefter följde en strålande internationell karriär: debut i Bayreuth 1953, Wien 1954 (där hon under mer än 25 år gjorde över 200 föreställningar), Covent Garden 1957, La Scala 1958 och Metropolitan 1959. Birgit Nilsson blev såväl svensk hovsångerska som Kammersängerin i Österrike och Bayern, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och tilldelades professors namn 1998. Sista rollen var som Elektra i Frankfurt 1982.

Många i Skåne minns hennes årliga konserter i Västra Karups kyrka till förmån för Bjäre Härads Hembygdsförening. Stort intryck gjorde även hennes framträdanden och intervjuer på teve, då hon i sin personlighet lyckades förena operadivan (minns talrösten!) med en jordnära anspråkslöshet.

Birgit Nilsson avled 2005. Idag lever hennes minne framför allt på otaliga skivinspelningar och i videoupptagningar. I sitt testamente instiftade hon The Birgit Nilsson Prize, idag världens största musikpris med en prissumma på en miljon dollar, som delas ut till sångare, dirigenter eller specifika produktioner inom den klassiska musiken.

Musikkritikern Ernest Newman skrev i Sunday Times efter ett av Birgit Nilssons gästspel på Covent Garden: ”Jag är glad att det förunnats mig att leva så länge att jag fick höra och se [—]Birgit Nilsson.” Man kan bara instämma!

Eric Ericsson är advokat med stort intresse för musik, och särskilt den s.k. klassiska musikens profiler. I augusti skrev han på Minnesvärt om Sten Broman.

***

Läs mer

Wikipedias artikel om Birgit Nilsson innehåller bl.a. en förteckning över hennes roller på Kungliga operan och en omfattande diskografi. På YouTube finns en mängd klipp med prov på Birgit Nilssons sångarkonst, se t.ex. detta konsertframträdande från Metropolitan i New York 1972 för ett smakprov både av sången – och av publikens extas! Webadressen www.birgitnilsson.com är hemsidan för Birgit Nilsson Minne AB som förvaltar Birgit Nilsson Museum på födelsegården i Svenstad på Bjärehalvön och www.birgitnilssonprize.org är hemsidan för Birgit Nilsson Prize, världens största musikpris.

 • Nilsson, Birgit: Mina minnesbilder. Stockholm: Bonniers. 1977.
 • Nilsson, Birgit: La Nilsson. Stockholm: T. Fischer & Co. 1995.
 • Eriksson, Kalle: Birgit i Bjäre, Birgit Nilsson Minne AB, Båstad 2010.

6 Comments on “Birgit Nilsson – en skånsk vokal urkraft”

 1. 1 Olle Bergman said at 15:42 on January 24th, 2014:

  Det är intressant att läsa kommentarerna till Nilsson-filmerna på YouTube. Själv tror jag att Nilsson är en ”acquired taste” – för mig är hon för kraftfull och mina mesiga öron föredrar mer lättviktiga sopraner. Gissar att det är lite som whisky – det är i de rökiga och torviga sorterna som de verkliga kännarna hittar whiskyns hjärta!

 2. 2 Niklas said at 16:46 on January 24th, 2014:

  Jag vet inte det jag Olle. Jag har försökt. Många gånger. Det finns några tidiga inspelningar där hon sjunger fint, för att inte säga vackert, men någon gång på 50-talet måste hon ha råkat andas in en ringbrynja. Sedan blir det bara hårt.
  Dessutom har vi olika uppfattning om hur den diatoniska skalan är uppbyggd eller så överflyger hennes absoluta gehör orkesterns aktuella stämning.

 3. 3 Olle Bergman said at 11:39 on January 25th, 2014:

  Här är ett jätteroligt SVTPlay-program: ”Här är ditt liv” som börjar med att Lasse H. kidnappar Birgit hemma hos Sonja Stjernquist.

  http://www.svtplay.se/klipp/140355/birgit-nilsson

 4. 4 Olle Bergman said at 11:44 on January 25th, 2014:

  Här några intressanta kommentarer om BN från Nina Stemme:

  http://www.svtplay.se/klipp/1436329/nina-stemme-om-sina-moten-med-birgit-nilsson

 5. 5 Martina said at 17:40 on January 25th, 2014:

  Vi har all anledning att som svenskar vara stolta över våra duktiga sångare. Jag tror att det var Georg Solti som kallade Birgit Nilsson för ett fenomen. Hon var en naturkraft. Liksom Niklas är jag tveksam till skönheten i hennes röst: att höra henne sjunga romanser är nästan plågsamt. Men Wagner gör hon som ingen annan.

 6. 6 Rosman said at 18:11 on January 25th, 2014:

  Jag träffade La Nilsson som sommarvikarierande reporter på NST i Båstad typ 1981. Imposant madam, har bilder nånstans. Rösten var förbi zenit då, men det fick man inte säga, en av mina föregångare gjorde det i tidningen och fick rejält på moppe av bygdens läsare. Birgit var störst och bäst, basta, dessutom gjorde hon gott för bygden med de årliga konserterna. Så jag skrev förstås fint.


Leave a Reply