Cosmic Overdose – elektroniska pionjärer födda ur punken

Publicerad 2014-02-02 i kategorin Musik | 1 Comment »

1633173

Dada Koko (1980)

  • Cosmic Overdose, elektropunkare från Göteborg
  • Mest kända som pionjärer för den elektroniska musiken i Sverige (och som föregångare till Twice a Man).
  • Värda att minnas som ett tidstypiskt band vars musik och texter åldrats betydligt bättre än många andra grupper från den tiden.

Cosmic Overdose var en udda fågel i den svenska postpunkankdammen – unga synthpionjärer från Göteborg som blev frontfigurer för den elektroniska musiken i Sverige.

Karl Gasleben (alias för Ingemar Ljungström) och Dan Söderqvist träffades i mitten av 70-talet. De hade båda ett förflutet i den mer utflippade delen av den svenska musikrörelsen – Gasleben i Anna själv tredje och Dan i Älgarnas Trädgård (där även Sebastian Öberg, sedermera Fläskvartetten, började). Dessa gruppers ljudexperiment och flummiga konstmusik, med inspiration från King Crimson, Yes, Steve Reich fick en helt annan, råare, inriktning när de började experimentera med en enkel synth som en framsynt musiklärare hade köpt in till  musiksalen på skolan där de gick. Samtidigt kom punken, ställde allt på huvudet och visade att musik kunde vara kul, snabb och direkt.

cosmicrp4

De bildade Cosmic Overdose 1978, skivdebuterade med singeln Observation Galen 1979. På debut LP:n Dada Koko hör man hur de smälter samman influenser från Bowies Berlin-plattor och Brian Enos krautsamarbeten, taktmaskin och kosmiskt gitarrspel. Alla låtar  framförda med frenesi och attityd. Analoga instrument blandades med (med dagens mått) enkla synthar, texterna var lekfulla: “Det blåser en tant, i en trumpet någonstans. Hon är lite löjlig, kallas för fjant. Och barnen de sitter så snällt och hör på, men skurar av spott från trumpeten de få”.

Cosmic kämpade på i medial motvind, det var mycket “Ni är inte riktiga musiker, det är ju bara att trycka på en knapp”, “musiken är så kall, maskinell”. Det tog ett par år innan synthpopen fick ett bredare genomslag. Men internationellt fick man tidigt en publik och inspirationskällor/likasinnade band fanns förstås lite varstans där denna subkutur fått fäste: Cabaret Voltaire, Red Crayola, DAF. I Sverige Ståålfågel, som dom ofta spelade tillsammans med.

Andra och sista plattan, 4668 (1981), blev mörkare och mer dystopisk. Punkattacken hade bytts ut mot allvaret hos Joy Division och Suicide.

När New Order spelade i Sverige/Norge första gången fick Cosmic vara förband. Musikerförbundet krävde på den tiden att Sverige skulle få skicka ”utbytesartiste”” när det kom utländska artistbesök, så bandet fick åka till England och spela. Men namnet Cosmic Overdose funkade inte tyckte de brittiska arrangörerna, det lät för hippieflummigt.

Så man bytte tillfälligt namn till Twice a Man, fick goda recensioner och när man kom tillbaka till Sverige så behöll man namnet. Man gjorde sig av med sin tredje bandmedlem, Jimmy Cyklon (Thomas Andersson – som ligger bakom en av deras mer kända låtar, Oj oj oj), blev (tillfälligt) mer synthpoppiga och har sedan dess fortsatt att utvecklas musikaliskt.

Petter Lönegård är illustratör, AD och en av ägarna till reklambyrån Lönegård & Co i Lund. Som bland annat nöjesförman på AF var han under några år på 1980-talet djupt involverad i stadens musikliv. Petter har tidigare skrivit om Birger Lundquist på Minnesvärt.

Läs och lyssna mer

På Spotify finns bara en enda ynka låt, på en samlingsskiva från Silence: Cosmic Overdose – Puppan. På YouTube finns det lite mer:

Gasleben har en Youtube-kanal med ett par liveframträdande av Cosmic, men också en rad Twice a Man-videor för den som är intresserad av vad som hände efter postpunkeran.


One Comment on “Cosmic Overdose – elektroniska pionjärer födda ur punken”

  1. 1 Pysseliten said at 22:09 on February 9th, 2014:

    Helt okänt tills jag kom till Twice a Man! Såg dom i Linköping när det begav sig och vete sjutton om det inte fanns en maxisingel i huset (troligen brorsans.)


Leave a Reply