Edith Södergran – skrev sin kamp mot sjukdomen

Publicerad 2013-10-20 i kategorin Författare, Porträtt | 7 Comments »

 • sodergranEdith Södergran (1892–1923), finlandssvensk poet.
 • Mest känd som en av de första modernisterna inom svensk litteratur, död endast 31 år gammal i tuberkulos.
 • Värd att minnas för sitt målande språk, sin brinnande glöd för språket och kulturen, sina fantastiska brevväxlingar och sin förmåga att förmedla känslor som är lika aktuella idag som för hundra år sedan.

Få författare och poeter har som Edith Södergran letat sig in i tonårsrummen hos de unga idag. Men så är det – i filmen ”Fucking Åmål” från 1998 sitter huvudpersonen Agnes (Rebecka Liljeberg) i sitt rum och läser Södergran. Hög igenkänning finns fortfarande i hennes dikter, som var tidiga med att förmedla ett kvinnligt medvetande i den finlandssvenska lyriken.

Edith Södergran föddes 1892 i ett medelklasshem i Sankt Petersburg av finlandssvenska föräldrar. Hon gick i skola i staden men tillbringade övrig tid i Raivola på Karelska näset.

Redan som 17-åring, 1909, drabbades Södergran av tuberkulos – en sjukdom som skulle ta hennes liv 14 år senare. Men trots att hennes liv präglades av sjukdom och, till det yttre, ensamhet, så hade hon ett starkt samhällsengagemang och stred för att vara en ständigt engagerad och visionär person. Hon kommunicerade flitigt med andra författare, bland annat Elmer Diktonius och ”systern”, författaren Hagar Olsson som blev hennes nära vän under de sista fyra åren av livet. Brevväxlingen mellan Hagar Olsson och Södergran kom också ut i bokform, ”Ediths brev” mer än 30 år efter Södergrans död (1955) och är en dramatisk berättelse om en kärleksfull vänskap i upplösning. Tillsammans anses de två kvinnorna ha stått för den finlandssvenska modernismens födelse.

I sitt skrivande influerades Edith Södergran av modernismen och hennes dikter innehöll en alldeles särskild kraft och ett skimrande bildspråk. Hennes kanske mest kända och citerade dikter är “Dagen svalnar…” och “Landet som icke är“. I båda förmedlas stämningar som längtan, förväntan, pendling mellan närhet och avstånd – och en stark självkänsla. Se detta klipp från ”Fucking Åmål”, där Rebecka läser ”Dagen svalnar” som fanns med i diktsamlingen ”Dikter”, 1916):

Dagen svalnar mot kvällen… 
Drick värmen ur min hand, 
min hand har samma blod som våren. 
Tag min hand, tag min vita arm, 
tag mina smala axlars längtan… 
Det vore underligt att känna, 
en enda natt, en natt som denna, 
ditt tunga huvud mot mitt bröst.

Johanna Stenius är frilansjournalist som bor i Sverige men är född och uppvuxen i ett finlandssvenskt hem. Hon älskar speciellt att ofta läsa om brevväxlingen mellan Hagar Olsson och Edith Södergran.

Läs mer

I Finland finns ett Edith Södergran-sällskap som har en bra hemsida. Många av hennes dikter kan läsas online inom ramen för Projekt Runeberg, som erbjuder fria utgåvor av klassisk nordisk litteratur. Naturligtvis har hon även en utförlig biografi på Wikipedia.


7 Comments on “Edith Södergran – skrev sin kamp mot sjukdomen”

 1. 1 Olle Bergman said at 09:35 on October 21st, 2013:

  Jag tycker det är spännande med finlandssvenskarna i St Petersburg och på Karelska näset. Den här boken verkar väldigt intressant: http://vastranyland.fi/kultur/recension/2013-09-20/502331/karelska-naset-sett-med-en-8-arings-ogon

 2. 2 Alexandra said at 15:03 on October 21st, 2013:

  I senaste numret av Parnass, De litterära sällskapens gemensamma tidskrift, finns en intressant artikel om Edith Södergran skriven av Agneta Rahikainen. Hon nyanserar bilden av Södergran och skrapar bort en del av den tuberkulösa ytan för att visa på en poet med även andra drivkrafter än de skapade av sjukdomen.

 3. 3 Doktor Cecilia said at 19:05 on October 21st, 2013:

  Åh, den brevväxlingen längtar jag efter att få läsa! Tack för att du påminde mig om den.

 4. 4 ökenråttan said at 12:38 on October 22nd, 2013:

  Ajajaj – hennes poem “…att känna, en enda natt … ditt tunga huvud mot mitt bröst …” Man fick ju nästan hjärtstillestånd bara av att läsa hennes texter. Det var på den tiden när man undrade i en halv film om man skulle låta killen hålla ens hand … för den händelse han uppbringade mod nog att försöka ta den.

 5. 5 Agneta said at 14:41 on October 22nd, 2013:

  Höstens dagar

  Höstens dagar äro genomskinliga
  och målade på skogens gyllne grund …
  Höstens dagar le åt hela världen.
  Det är så skönt att somna utan önskan,
  mätt på blommorna och trött på grönskan,
  med vinets röda krans vid huvudgärden …
  Höstens dag har ingen längtan mer,
  dess fingrar äro obevekligt kalla,
  i sina drömmar överallt den ser,
  hur vita flingor oupphörligt falla …
  (Södergran)

  Alexandras inlägg härovan fick mig att beställa en prenumeration på Parnass.

 6. 6 Olle Bergman said at 14:40 on October 23rd, 2013:

  Från Södergran-sällskapet:

  ”Det ordnas igen en Edith Södergrandiktafton i Stockholm torsdagen den 31 oktober kl. 18.30 på Stockholms Stadsbibliotek, Internationella biblioteket i Annexet vid Spelbomskans torg Odengatan 59. Det blir en form av informellt diktkafé där publiken läser de dikter de själv valt att läsa för oss andra.

  [—]

  Vill du komma med och läsa någon dikt av Edith Södergran? Vill du inte läsa kan du komma för att lyssna. Man behöver inte läsa för att delta i diktafton, det är lika viktigt att det finns publik som att det finns de som läser.
  Meddela mig gärna om du tänker läsa något, vilken dikt och på vilket språk. Detta för att göra det lättare för vår moderator Andrea Reuter att hålla i trådarna. Men det är klart att man spontant kan stiga upp och läsa vad man vill.”

 7. 7 — Lotten said at 00:08 on December 4th, 2013:

  […] som trots Nittonåringens aversion är intresserade av Edith Södergran, kan kolla på Minnesvärt och följa länkarna […]


Leave a Reply