Elise Ottesen-Jensen – sexualupplysare, reformist och journalist

Publicerad 2013-08-07 i kategorin Porträtt | 7 Comments »

 • ottarElise Ottesen-Jensen (1886–1973) sexualupplysare, reformist och journalist.
 • Mest känd för att ha grundat RFSU och för att ha upplyst om preventivmedel och hur man skyddar sig mot graviditet under större delen av 1900-talet.
 • Värd att minnas för att ha förändrat synen på sexualitet och jämlikhet mellan kvinnor och män.

”Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten är ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet”, sa Elise Ottesen-Jensen – eller Ottar, som hon också kallades. År 1933 grundade hon RFSU, men hennes sexualpolitiska gärning började redan långt tidigare.

Redan 1914 höjde hon rösten för sexualbrottslingar och hävdade att strängare straff och kastrationer inte var verksamma – hon ansåg att de skulle förvisas till en ö där de kunde vara skyddade och kunna ägna sig åt jordbruk och trädgårdsodlingar. Ottar var redan då ett känt namn, men man skrattade ändå åt henne och förlöjligade förslaget. Hon började arbeta som journalist, bland annat med en kvinnosida i SAC-tidningen Arbetaren, och gav ut en egen månadstidning: Vi kvinnor.

I början av 20-talet började hon resa runt i Sverige och föreläsa om preventivmedel. Hon hjälpte bland annat kvinnor att prova ut pessar, agiterade mot lagar som förbjöd aborter och preventivmedel och kämpade för alla kvinnors rätt att bestämma om – och när – de ville föda barn.

Men hon var inte alltid välkommen. I en intervju gjord av Sveriges Radio 1958 berättade hon hur hon ibland fick stå ute i iskalla snön och tala med kvinnorna eftersom prästerna och skollärarna inte ville släppa in henne i lokalerna. En vanlig fråga från kvinnorna var om man alltid måste ha sex bara för att mannen ville; Ottar var noga med att förklara att även kvinnan skulle känna njutning vid sex och att hon hade rätt att bestämma över sin kropp.

Hennes tro var att endast upplysning kunde ändra lagar och normer hon ägnade många år åt att resa runt och föreläsa för kvinnor i framförallt arbetarklassen. Hennes sätt att informera om hur man skyddar sig mot sjukdomar och graviditeter har blivit en förebild för dagens sexualundervisning.

Allt detta gjorde hon olagligt – hon riskerade fängelse flera gånger eftersom det då inte var tillåtet att propagera för abort i Sverige (fri abort fick vi inte förrän 1975 och 1910–39 var det inte ens tillåtet att informera om preventivmedel). Hon talade även om homosexuellas rättigheter – först 1944 blev homosexualitet tillåtet i Sverige. RFSU har döpt sin tidning om sexualpolitiska nyheter efter henne: Ottar.
Petra Jankov Picha är journalist och författare till handboken Att flaskmata  och driver också bloggen Glömda ord.
Läs mer
Elise Ottesen-Jensen gav själv ut en rad böcker under sin livstid – på Wikipedia hittar man en bibliografi. Mest kända är kanske hennes memoarer i två delar: Och livet skrev (1965) samt Livet skrev vidare (1966). År 2011 gav Gunilla Thorgren ut Ottar & kärleken: En biografi. (Recensioner i SvD & DN.)

7 Comments on “Elise Ottesen-Jensen – sexualupplysare, reformist och journalist”

 1. 1 Ullah said at 11:14 on August 7th, 2013:

  Äntligen en kvinna här på bloggen. Och inte vem som helst. Bra val!

 2. 2 (k) said at 12:23 on August 7th, 2013:

  Kanon med en kvinna! Och vilken kvinna!

 3. 3 karin said at 21:20 on August 7th, 2013:

  Fantatisk människa, den där Ottar.

 4. 4 — Lotten said at 13:08 on August 13th, 2013:

  […] Elise Ottesen Jensen (”Ottar”) av Petra Jankov Picha […]

 5. 5 Anne Marie Tålig said at 15:10 on August 13th, 2013:

  Jag har ett svagt minne av att Ottar var i min skola i Svenljunga och pratade i klassen på 50-talet. Men minnen är opålitliga; kanske hittar jag på.

 6. 6 ab said at 17:35 on September 17th, 2013:

  Bra val. Petra – Ottar är i sanning minnesvärd!

  Om jag inte minns fel blev hennes syster gravid som mycket ung och behandlades på ett fruktansvärt sätt. Den stackars flickan visste ingenting om sex och graviditet och trodde att magen till sist skulle spricka när barnet kom. Jag tror hon förlorade förståndet.

  Ottars gärning går inte att överskatta.

 7. 7 ab said at 17:43 on September 17th, 2013:

  Häe finns en bild av henne från 1968 (man får scrolla en aning).


Leave a Reply