Ellen Key – en nyckelperson

Publicerad 2013-08-24 i kategorin Porträtt | 8 Comments »

 • ellenkeyEllen Key (1849-1926), lärare, föreläsare, folkbildare, författare. Ledamot av Samfundet De Nio från 1913 och till sin död. Hennes böcker hade talande titlar som Missbrukad kvinnokraft, Fredsrörelsen och kulturen, Barnets århundrade och Skönhet för alla. De översattes till tretton språk och debatterades livligt.
 • Mest känd för sina djärva tankar om kärlek och äktenskap, om barnuppfostran och pedagogik. En inflytelserik opinionsbildare i Sverige och utomlands. I sitt hem Strand välkomnade hon konstnärer, författare, politiker och kungligheter från jordens alla hörn; hennes gästbok innehöll tre tusen namn.
 • Värd att minnas för sina tidlösa tankar om skönhet, lycka och heminredning. Carl Malmsten läste Ellen Keys skrifter och tog starka intryck av hennes förkunnelser. Några av hans möbler är faktiskt formgivna direkt efter hennes beskrivningar i Skönhet för alla.

Ellen Key föddes på Sundsholms herrgård vid sjön Maren. Hon var äldst av sex syskon och växte upp i ett bildat hem där böcker gavs stor plats. År 1968 1867 blev Ellens far riksdagsman och familjen flyttade till Stockholm påföljande år. Där studerade Ellen vid fröknarna Rossanders Lärokurs för fruntimmer i fyra år. Hon blev sin fars assistent i hans riksdagsarbete och följde med honom som sekreterare och tolk på hans europaresor; Ellen talade tyska, franska, engelska och italienska.

Sedan fadern lämnat riksdagen började Ellen arbeta som lärare och hon föreläste vid Stockholms arbetareinstitut för att sprida bildning och kunskap om litteratur, kulturhistoria och etik men även om aktuella frågor som yttrande- och tryckfrihet. Hon var en fängslande talare och drog stora åhörarskaror.

På 1897 års Stockholmsutställning ställde Carl Larsson ut sina akvareller med motiv från hemmet i Sundborn. Ellen Key charmerades av de larssonska interiörerna, en uppfriskande kontrast till överklassens överlastade sammetssalonger. I en entusiastisk artikel i tidskriften Idun lyfte hon fram Larssons hem som inredningsideal. Ellen Keys bok Skönhet för alla, som publicerades år 1899, fick stor spridning och hennes budskap diskuterades flitigt. Det var en radikal propaganda; lätta och enkla möbler, anpassade för sin funktion, ärliga material, tunna, ljusa gardiner som släpper in sol och ljus och skapar harmoniska och hälsosamma hem.

Hennes bok Barnets århundrade kom ut år 1900, sedan hon lämnat läraryrket. Den blev hennes internationella genombrott. “Låtom oss låta barnen leva”, skrev hon. “Bort med aga”, var en revolutionerande uppmaning. Det gällde att ta vara på barnets egenart men även fostra det till en social varelse. I skolan ville hon se en individanpassad undervisning i små klasser; inte plikt utan lust skulle styra inlärandet.

Boken Livslinjer I. Kärleken och äktenskapet från år 1903 innehåller Ellen Keys kärlekslära. “De som älska varandra äro makar.” Ett barn som kommit till i kärlek är “äkta”, även om det föds utom äktenskapet. Ett resonemangsäktenskap som ingås utan kärlek är prostitution.

Man kan förstå att Ellen Keys radikala hållning i olika frågor var provocerande och hon blev attackerad från många håll. August Strindberg skonade ingen och Ellen Key var bland dem som blev föremål för hans etter. Den uppblåste lille strunten Carl David af Wirsén, Svenska akademiens sekreterare, var särskilt infam i sin kritik. Hon lämnade Sverige och under några år gjorde hon uppskattade föreläsningsturnéer i England, på kontinenten, och i USA.

keywirsen

Key vs af Wirsén

Sitt hem Strand lät hon bygga för arvodena för sina böcker och föredrag och hon flyttade in där på sin 60-årsdag. Där bodde hon med sin hund Wild och sin hushållerska och där dog hon år 1926. Ellen Key hämtade styrka och ro ur naturen med långa fotvandringar på Omberg och simturer i Vättern. Kvällsstunderna vid den öppna spisen gav tid för samling, eftertanke och minnen. Spiskåpan ovanför eldstaden på Strand har en målad devis som sammanfattar Ellen Keys personlighet: Accende et arde, tänd och brinn!

Lena Blomquist, jurist, konstvetare och författare till Juridik på burk, Rätt roligt, Dom domare domstol och senast Carl Malmsten känd och okänd (Jure 2012), en biografi om möbelskaparen Malmsten, hans möbler och skolor.

Läs mer

Länkar till Ellen Keys Stiftelse Strand & Ellen Key-sällskapet.

Att läsa om Ellen Key: Ett hem för själen av Ingela Bendt (Bonniers 2000), en vacker bok om Ellen Key och hennes hem. Ellen Key – en intellektuell europé av Ronny Ambjörnsson (Bonniers 2012), en idéhistorisk biografi om Ellen Keys filosofi och inspirationer.

 

 


8 Comments on “Ellen Key – en nyckelperson”

 1. 1 Peter A. Sjögren said at 13:53 on August 24th, 2013:

  Första stycket r. 2: “År 1968 blev Ellens far riksdagsman och familjen flyttade till Stockholm”. Fadern Emil Key var ledamot av andra kammaren 1867-1883 enligt Svenskt biografiskt lexikon.

 2. 2 Lena Blomquist said at 14:13 on August 24th, 2013:

  Stämmer, Peter. Familjen flyttade året efter att Emil Key hade blivit riksdagsman.
  Ellen Key skrev sin fars biografi i tre delar.

 3. 3 Ökenråttan said at 18:00 on August 24th, 2013:

  Ellen Keys särartsfeminism har inte åldrats väl. Hon menade att män och kvinnor är likvärdiga men olika. De ska ha samma rätt till utbildning m.m. Men den moderlighet som finns hos alla kvinnor gör att kvinnorna ska stanna hemma och uppfostra barnen.

 4. 4 Bengt O. Karlsson said at 18:30 on August 25th, 2013:

  “föremål för hans etter” – ja det kan man ju säga men porträttet av “Hanna Paj” i Svarta Fanor är ju närmast ett oerhört grymt karaktärsmord om inte värre.

  Det kan vara värt att nämna att den socialistiska och socialdemokratiska riksdagskvinnan Sigrid Gillner ett tag arbetade hos Key men drev hennes idéer om kvinnligt och manligt vidare, in i det extrema och hamnde så småningom i nazismen (se Eva F. Dahlgrens intressanta bok).

  Ytterligare ett litterärt igenomslag fick Key hos den på sin tid uppmärksammade diktarinnan Fredrika Lindkvist som skrev en dikt om sitt besök på Villa Strand. (Se Olle Strandbergs “Pegas på villovägar”.)

  af Wirsen må ha varit “uppblåst” pch vad det var. Han är dock huvudsakligen ihågkommen genom den vackra sommarpsalmen “En vänlig grönskas rika dräkt”. Så något gott fanns kanske t.o.m hos honom…

 5. 5 Bess said at 20:58 on August 25th, 2013:

  Kommer inte ihåg när jag fick upp ögonen för Ellen Key, men sommaren 2000 besökte vi hennes Strand och jag blev helt betagen.

 6. 6 Matt-tips från Ellen Key — Lotten said at 16:31 on August 31st, 2013:

  […] om Ellen Key kan ni läsa på Minnesvärtsajten: här ska jag fokusera på en, nej två … nej tre fiffigheter i huset. Och en jättedum […]

 7. 7 ab said at 12:04 on September 1st, 2013:

  Vill bara som en parentes nämna att även jag kom att tänka på Fredrika Lindkvists beundran för Ellen Key. (Och jag som trodde jag var den enda nu levande person som fortfarande läser Pegas på villovägar.)

 8. 8 ab said at 12:06 on September 1st, 2013:

  Ber om ursäkt för min knaggliga tankegång ovan. Det är ju inte så att alla döda läser denna bok.


Leave a Reply