Eric Ericson – körvärldens megastar

Publicerad 2014-01-26 i kategorin Musik | 5 Comments »

Eric Ericson Foto Lena Koller

Eric Ericson (Foto: Lena Koller)

 • Eric Ericson (1918-2013): kördirigent, organist, pedagog
 • Mest känd för världsframgångar med Eric Ericsons Kammarkör, Radiokören och Orphei Drängar
 • Värd att minnas för sin enorma insats i utvecklingen av körsången i Sverige och övriga världen.

-Vad minns du från 80-talet? frågade jag, en bra bit in i seminariet med den gästande, då över 80 år gamla, Eric Ericson.
-Inte mycket, svarade han efter en stund, och återvände till berättelserna från 40-60-talen: Kammarkören, Radiokören, György Ligeti, Ingvar Lidholm, Sven-Erik Bäck, och många andra.

Ja det var nog, jämfört med senare decennier, en händelserik tid både politiskt och kulturellt. Eric startade Kammarkören och tillsammans med sina vänner i Måndagsgruppen utforskade och utvecklade han den moderna tidens musik. Kritiken mot de äldre romantiska idealen drev sökandet mot det enkla och avskalade, med inspiration från renässansen och barocken. Mogens Wöldike var en förebild när det gällde att tolka och framföra den tidiga musiken, vilket krävde rena och slanka röster.

Eric Ericson lär ha varit en man med stor nyfikenhet. Allt nytt som hans tonsättarvänner skrev, tog han med sig till Kammarkören. Under min utbildning berättades det om körstycket Laudi, skrivet av Ingvar Lidholm 1947. Det var helt nytt, tekniskt svårt att sjunga och Kammarkören behövde lång tid för att lära sig musiken. Men, som min lärare sa, idag kan stycket sjungas av en duktig kyrkokör. Detta berättades delvis för att visa på den utveckling som skett i svenska körer från 40-talet till idag, en utveckling som i mycket tillskrivs Eric och de körer han varit ledare för och som inspirerat kördirigenter och korister både i vårt land och i hela världen. Att Erics körer var tekniskt skickliga inspirerade tonsättare att komponera körmusik för dem, körverk som i sin tur krävde ytterligare koristisk utveckling. Denna goda spiral gav dem ett världsrykte som lever än idag och som har givit hela Sverige ett namn som körnation.

Erics “barn” är många. Som lärare i kördirigering på musikhögskolan i Stockholm – under nästan 40 år – sägs han ha utbildat ca 1500 körledare. I dessa, och i sin tur deras elever, lever och utvecklas Erics verk vidare under timmar av körsång varenda kväll, tillsammans med Sveriges 600 000 körsångare. Eric var en chosefri ledare och uppskattad av många för sin ödmjukhet och för att alltid ha fortsatt arbeta med både professionella körer och amatörkörer. På frågan på vilket sätt han som ledare möter en för honom ny kör, svarar han:
-Plums i musiken bara!

Lisa Carr är frilansande kördirigent och medarbetare på Gehrmans Musikförlag i Stockholm.

Läs och lyssna mer

En bra start är sajten En körmusikens mästare. Tidningen Opus har lagt ut en lång intervju i pdf-format.  Här en YouTube-film där Eric Ericson dirigerar Real Group under inspelningen av albumet “Stämning”, Förvårskväll av David Wikander.

Litteratur

 • Körkarlen Eric Ericson, vibrationer och stämingar förmedlade av Oscar Hedlund
 • The Swedish choral miracle: Swedish a cappella music since 1945, av Richard Sparks

 

 

 

 

 

 

 


5 Comments on “Eric Ericson – körvärldens megastar”

 1. 1 Martina said at 18:08 on January 26th, 2014:

  Skivan “Stämning” med The real group rekommenderas till alla svenska hem. Den innehåller pärlor som “Uti vår hage”, “Limu, limu, lima” och “I denna ljuva sommartid”, utsökt tolkade.

 2. 2 Rosman said at 21:32 on January 26th, 2014:

  Eric är störst. Har man sjungit i kör i helsikes många år inser man hur han satt Sverige på kartan.

 3. 3 Håkan (hakke) said at 22:30 on January 26th, 2014:

  “Plums i musiken bara!” — det där vill jag lägga på minnet. Jag träffar på nya människor lite nu och då, ibland känns det som om de är så professionella att jag blir lite orolig för hur de ska bedöma mig. Har jag nåt att bidra med? Hur ska jag tackla situationen? Plums i musiken (typ) bara!

 4. 4 Pysseliten said at 09:12 on January 31st, 2014:

  Aldrig hört, men håller helt och fullt med om att den var hypnotisk! Tur förresten att jag inte hörde den unga dar! Mina föräldrar blev hårt ansatta av utklädd, sjungande dotter till allehanda underliga sånger, den här hade nog tagit hål på hörseln!

 5. 5 Trött Pysse said at 09:14 on January 31st, 2014:

  Vaff. Comment till “En etta på Söder- Margareta Hallin”!


Leave a Reply