Erik Axel Karlfeldt – född bland bönder, upptagen i de lärde männens led

Publicerad 2013-12-11 i kategorin Författare | 2 Comments »

karlfeldt

Alla blir vackra när de porträtterats av Carl Larsson.

 • Erik Axel Karlfeldt (né Eriksson) (1864 – 1931), skald, Svenska Akademiens ständige sekreterare.
 • Mest känd för sina tonsatta dikter som Se svarta Rudolf dansar, m.fl. En bästsäljande nationalskald som fick nobelpris i litteratur.
 • Värd att minnas för sin stilistiskt briljanta poesi med starka rötter i barndomens dalanatur. Och helst bör man läsa dikterna högt!

Karlfeldt föddes i Karlbo i södra Dalarna, i en familj av bönder. I skolan uppmärksammades hans studiebegåvning och han fick möjlighet att studera och så småningom avlägga fil.lic.-examen. I Stockholm fick han en amanuenstjänst vid Kungl. Biblioteket. År 1904 valdes Karlfeldt in i Svenska Akademien och 1913 tillträdde han som dess ständige sekreterare.

Privatlivet var turbulent. Karlfeldt inledde ett förhållande med hembiträdet Gerda Holmberg och de gifte sig sedan deras tredje barn hade fötts. Karlfeldt hade förbindelser med flera andra; han var inte någon trogen natur.

Karlfeldts samlade diktning i pocketupplaga är 4 cm tjock! Dikterna vilar på skenbart enkla, virtuost behärskade versmått och rimflätningar, inspirerad av folkvisornas mönster och rimscheman.

År 1895 publiceras Karlfeldts första diktsamling, Vildmarks- och kärleksvisor. Jag citerar:

Nu lyser månen klar och kall
som min stolta älskades öga,
och vinden går fram med dån och skall,
och löven från kronorna snöga.

Diktsamlingen Fridolins visor kom ut på Wahlström & Widstrands förlag år 1898 och blev en stor framgång. Skalden beskriver sig som en som lämnat sin första krets och etablerat sig i en ny miljö: “Min näbb har lärt två läten, som båda vilja göra sig hörda och som flyta ihop i sången, och jag måste sjunga efter min näbb.” Den mest kända av Fridolins visor är väl Sång efter skördeanden där Fridolin “talar med bönder på böndernas sätt men med lärde män på latin”.

År 1901 kom Fridolins lustgård. Där hittar vi den lidelsefulla Dina ögon är eldar och Längtan heter min arvedel. I Dalmåningar, utlagda på rim målar skalden med skenbart naiva ord de bibliska motiv som han sett på väggarna i sin uppväxtmiljö.

Fem år senare, 1906, kommer diktsamlingen Flora och Pomona ut. I Träslottet minns Karlfeldt sin mors föräldrahem i Hyttbäcken i södra Dalarna:

Jag sov i den dånande stormnatt
med vaggande ro i min själ.
Du bröt mig vid grinden en stormhatt
och räckte mig den till farväl.

Flora och Bellona kom år 1918. Där ingick Svarta Rudolf, som Karlfeldt skrivit som födelsedagspresent till vännen Albert Engström. Karlfeldts sista diktsamling, Hösthorn, kom ut 1927. Dikten Första minnet:

Det är långt, långt borta på en väg, det är halt,
svart och kalt,
det är vind, stark vind.

Någon håller min hand och drar mig med,
höga träd,
det är vind, stark vind.

Vi går bland andra mänskor åt ett stort, hvitt hus,
dån och brus,
det är vind, stark vind.

På en stol står en kista, den är liten och hvit,
vi gå dit,
det är vind, stark vind.

Karlfeldt är begravd på kyrkogården i Folkärna i Avesta kommun under en magnifik gravvård som Svenska Akademien lät resa.

Lena Blomquist, jurist, konstvetare och författare till Juridik på burk, Rätt roligt, Dom domare domstol och senast Carl Malmsten känd och okänd (Jure 2012), en biografi om möbelskaparen Malmsten, hans möbler och skolor. Karlfeldt var en av Carl Malmstens favoritdiktare.

Läs mer

En bra startpunkt är naturligtvis Karlfeldtsamfundets hemsida och Wikipediaartikeln där man också kan se Zorns porträtt av en tankfull Karlfeldt. Boktips: Karlfeldt dikt och liv av Staffan Bergsten (Wahlström & Widstrand 2005) samt Olof Lagercrantz insiktsfulla förord i ett pocketurval ur Karlfeldts diktning (W&W 1964).

 

 

 


2 Comments on “Erik Axel Karlfeldt – född bland bönder, upptagen i de lärde männens led”

 1. 1 Ökenråttan said at 13:03 on December 12th, 2013:

  Jag besökte den vackra kyrkogården i Folkärna, där Karlfeldt ligger begraven. I sällskap hade jag två gamla damer som växte upp i granngården vid Karlfeldts föräldrahem. Dom var upprörda över att “en sån horkarl som Erik Axel” hade kostats på ett sånt fint monument!

 2. 2 Olle Bergman said at 13:06 on December 12th, 2013:

  Det här var en kul sida med kända Karlfeldt-rader:

  http://www.karlfeldt.org/erik-axel-karlfeldt-och-hans-verk/känner-du-igen-citaten


Leave a Reply