EWK – karikatyrtecknare med världsrykte

Publicerad 2013-08-29 i kategorin Konstnär, Porträtt | 5 Comments »

 • EWK (1918–2004)
  (Bild från web.ewk.se)

  Ewert Karlsson (1918–2004), östgötsk lantbrukare som sadlade om till stockholmsk illustratör.

 • Mest känd för sina karikatyrer och politiska skämtteckningar som publicerades i svenska dagstidningar, och som också fick internationell uppmärksamhet.
 • Värd att minnas framförallt för sin personliga tecknarstil med täta linjer såväl som lätta tuschfärger, och för att han är en av de personer som bevisat att en bild kan säga mer än tusen ord!

Precis som många andra har jag ritat figurer i marginalen på skolböcker och block, och låtit linjerna löpa på det papper som legat närmast till hands när jag pratat i telefon.

EWK:s berömda signatur
(Bild från web.ewk.se)

Jag gissar att det också gällde Ewert Karlsson, som föddes i slutet av första världskriget och växte upp på en bondgård i Östergötland – men till skillnad från mig och många andra var han född till konstnär, att bli signaturen EWK.

Teckningarna som placeras i anslutning till allvarliga ledarsidor och lättsamma krönikor är till synes enkla teckningar som rymmer humor och djup. I Sverige har vi stolta traditioner på området: Poul Ströyer, Staffan Lindén, Rit-Ola och Björn Berg. Men EWK sticker ut. Det som verkligen gjorde honom enastående var de mönster han kunde skapa med sina förtätade streck. Det var först när jag fick veta att han växte upp på bondgård som jag såg att hans teckningar kan vara fulla av fåror, som en nyplöjd åker. Makalöst!

Förre finansministern Feldt skriver memoarer.
(Bild från web.ewk.se)

EWK , som var politisk tecknare på Stockholmstidningen, Aftonbladet och tidningen Land, blev prisbelönt både i Sverige och utomlands – tre gånger världsmästare i sitt gebit! Han drog ner byxorna på våra beslutsfattare och skrattet fastnade i halsen när han visade hur vi hanterar miljö, jämlikhet och fattigdom.

Vad är det egentligen som hindrar kvinnans jämställdhet?
(Bild från web.ewk.se)

EWK åkte land och rike runt och avbildade makthavare i hela världen – hans bilder fick genomslag långt utanför Sverige. En gång försökte den stora tidningen New York Times locka honom att jobba för dem istället, men de fick kalla handen – de svenska tidningarna hade ju låtit honom odla sin talang, de hade så att säga vattnat och gödslat. Det var också de som skulle få skörda frukten.

EWKs mest berömda teckning: Moder Jord.
(Bild från web.ewk.se)

EWK:s skarpa penna  gjorde pricksäkra och avslöjande karikatyrer av sin tids politiker och kändisar, men han verkar ändå ha haft respekt för alla han avbildade. När han dog, fick en av hans tidigare chefredaktörer frågan om EWK i sina bilder någonsin hade gått över gränsen.

“Nej, jag tror aldrig att han gjorde det. De han porträtterade stod ofta i kö efter publiceringen för att köpa originalen.”

Håkan (hakke) Karlsson är dataingenjör i Hägersten och gillar att plita ihop limerickar och annan grötrimmad vers.

Sagotant Lindgren pillar pengar ur spargrisen Sträng.
(Bild från web.ewk.se)

Läs mer:

Stort tack till EWK-sällskapet som lät oss låna bilder! Besök gärna deras fina galleri med EWK-teckningar. Sedan år 2000 delar de ut ett årligt stipendium.

Arbetets museum i Norrköping har en särskild EWK-avdelning. Enligt svenska Wikipedia har det skrivits ett par böcker om Ewert Karlsson: EWK: Bildmakare (1984) och Ritstiftspolitik på lit de parade (2006). Anekdoten om mötet mellan EWK och New York Times är hämtad från ett manus om EWK i relation till den politiska idéteckningen och historievetenskapen.


5 Comments on “EWK – karikatyrtecknare med världsrykte”

 1. 1 Örjan said at 11:31 on August 29th, 2013:

  Aka EWERT NIDRISTE i de politiskt kommenterade böckerna om Svitjod, med kväde av GUNNAR PÅ LIDARRENDE.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Ericsson_(centerpolitiker)

 2. 2 Maria Lindberg Howard said at 13:19 on August 29th, 2013:

  Åh, vad jag saknar hans teckningar som vassa kommentarer på artiklarna i tidningen.

 3. 3 Lotten Bergman said at 00:26 on August 30th, 2013:

  Jag håller helt med, Maria … kåserier och de vassa teckningarna är kanske vad dagspressen behöver för att locka prenumeranter?

  /den f.d. kåsören som talar i eget intresse

 4. 4 Annika said at 01:44 on August 31st, 2013:

  Men oj vad jag har glömt att notera här, att EWK enligt min mening är den bästa satir-/samhällskritik-/skoj-/politik-/samhällskunskapsundervisnings-tecknaren världen någonsin har sett.

  Ja, det låter lite överdrivet, men inte bara “Moder Jord” eller “Mao”, det är så många teckningar han har gjort som verkligen — som vi såg i huvudtexten — visar att stundom, sällan men ändå, klargör en bild mer än tusen ord.

 5. 5 Masspsykosen | masspsykosen said at 14:25 on November 26th, 2015:

  […] svenskt band med samma namn i början på åttiotalet, men det är väl glömt nu. Jag är ingen EWK, men hoppas att någon fler har glädje av detta, men än jag själv […]


Leave a Reply