Hasse Ekman – dandy och filmgeni

Publicerad 2013-08-17 i kategorin Porträtt | 5 Comments »

Hasse

Hasse Ekman (1915–2004)
Foto: Lennart Nilsson 1953 (Wikipedia)

 • Hasse Ekman (1915–2004), regissör, manusförfattare, skådespelare och producent av ett 40-tal filmer. Skrev även ett stort antal sångtexter samt arbetade med teater och revy.
 • Mest känd för sina enastående insatser inom svensk film under 25 år. Son till teater- och filmskådespelaren Gösta Ekman d.ä. och far till skådespelaren Gösta Ekman d.y.
 • Värd att minnas för sin nyskapande filmstil, säregna lyhördhet för mänskliga drivkrafter samt personliga berättarteknik med en vardagsäkta dialog som var långt före sin tid.

Året är 1949. Hasse Ekmans nittonde film har nyligen haft premiär. Under fyrtiotalet har han skrivit, regisserat och spelat med i såväl dramer som komedier och gjort stor succé. Flera av hans filmer handlar om längtan till konsten och livet bakom scenen, känslor och miljöer han är väl förtrogen med. Som son till legenden Gösta Ekman har han växt upp med teater, film och skådespeleri.

Nu har en ny lovande filmregissör dykt upp. Ingmar Bergman beundrar Hasse Ekman och ger honom en roll i sin film Fängelsevars dystra budskap är att ”helvetet är skapat av människorna och finns här på jorden”. Senare samma år släpper Hasse Ekman Flickan från tredje raden, en episodfilm där händelser och karaktärer sinnrikt flätas ihop. Här förmedlas tanken att livet alls inte är meningslöst, i direkt motsats till den yngre regissörskollegans mörkare livsperspektiv.

Men Hasse Ekman räds inte mänskligt utanförskap och människors mörkare drivkrafter. Tvärtom är de återkommande teman i hans filmer, som i Medan porten var stängd, Banketten och Flicka och hyacinter. Här märks hans skicklighet i att introducera sina karaktärer som psykologiska gåtor och skapa en fängslande inledning som inte släpper taget.

Med sin osvikliga känsla för dramaturgi rör sig Hasse Ekman, likt en världsvan dandy, obehindrat mellan olika filmgenrer och han vågar ständigt testa nya grepp. Oavsett om det är ett drama eller en komedi bygger historierna ofta på personliga erfarenheter och reflektioner. Djupfokus i scenerna och långa, suggestiva filmtagningar skapar en viss distans till skådespelarna. Men med sin lyhördhet och medmänsklighet kommer han dem oerhört nära inpå livet.

Maria Lindberg Howard är copywriter och frilansskribent. Hon arrangerar även stadsvandringar i Stockholm på temat vardagsliv och nöjesliv genom århundradena.

Läs mer

Se klipp ur Flicka och hyacinter (1950) samt Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953) där Hasse Ekman har rollen som skådespelaren Frans. Läs mer i Svensk Filmdatabas eller köp dvd:er från Studio S. Föreningen Ekmansällskapet vårdar minnet av klanen Ekman. Boktips: ”Hur ska det gå med mej?” och ”Den vackra ankungen” (självbiografier) samt “En liten bok om Hasse” av Leif Furhammar och Jannike Åhlund och ”Från Gösta Ekman till Gösta Ekman, En bok om Hasse, far och son” av Bengt Forslund.


5 Comments on “Hasse Ekman – dandy och filmgeni”

 1. 1 Hasse Ekman - Dandy och filmgeni - Textbyrån Beep said at 10:03 on August 17th, 2013:

  […] sin tid. När vi fick förfrågan att bidra med en svensk kulturpersonlighet till kulturbloggen MINNESVÄRT var därför valet enkelt. Du som vill upptäcka denna fantastiska filmberättare, slå på SVT en […]

 2. 2 Annika said at 15:08 on August 17th, 2013:

  Även om man kommer ihåg Hasse Ekman är det lätt hänt att man lite grann underskattar hans gärning bara för att det första man (eller jag, då) tänker på är det där allra lättsammaste, som Fröken Chic med Sickan Carlsson. Och då är man dum, eftersom han ju hade en mycket stor bredd. Bra påminnelse!

 3. 3 Olle Bergman said at 16:48 on August 17th, 2013:

  Läser om filmen Dårskapens hus – vilken kul filmidé! Men vad hände egentligen med de uppbragta skådespelarna?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dårskapens_hus

 4. 4 Olle Bergman said at 16:52 on August 17th, 2013:

  http://www.kaptenstofil.net/stupido/darskapen.php

  Här en bloggartikel om denna märkliga film.

 5. 5 Annika said at 20:13 on August 17th, 2013:

  Olle, tack för länkarna — nu förstår jag Dårskapens hus. Och respekterar Hasse Ekman mer än någonsin.

  (samt känner mig lite örfilstäck; vilket underbart ord!)


Leave a Reply