Hilmer Borgeling – mellankrigstidsschlagerns Freddie Mercury

Publicerad 2014-01-06 i kategorin Musik | 4 Comments »

borgeling

Hilmer Borgelings bild ur en notbilaga till damtidningen Charme 1931.

 • Hilmer Borgeling (1903-1969), svensk sångare med en enorm produktion som ”plattcharmör” mellan 1925 och 1949.
 • Mest känd för bästsäljaren ”När rosorna slå ut” (1930) och för att ha dubbat Håkan Westergrens sångröst i den första svenska ljudfilmen Säg det i toner.
 • Värd att minnas för sin kraftfulla, distinkta stämma och för att han åren kring 1930 ofta medverkade på skivor med den dåtida svenska jazzeliten.

Radioprogrammet Da Capo var länge för mig en källa till frustration. Inte på grund av innehållet utan signaturmelodin: ”Kärlekens rödaste rosor” med Hilmer Borgeling – som alltid tonades ut precis innan denne hann börja sjunga!

Numera behöver jag inte vara lika frustrerad. Sedan ett par år finns denna inspelning både på CD och Spotify i Det var bättre förr!, en antologiserie med blandad svensk 30-talsschlager. Och det är så (eller på original-78:or) man numera får söka Hilmer Borgeling: ett spår här och ett spår där på olika samlingar. Någon enskild utgivning av enbart honom letar man däremot förgäves efter, och när jag en gång skrev till ett bolag som då släppt en samling med hans artistkollega Sven-Olof Sandberg och föreslog en Hilmer-CD fick jag inte ens svar.

Men underlag skulle sannerligen inte saknas. Borgeling är en av våra mest produktiva grammofonartister, alla kategorier. Uppgifterna om hans produktion spänner mellan 700 och 1000 sidor. En exakt siffra bör kunna fås genom några dagars genomgång av Svensk mediedatabas. Värre synes det vara att hitta data om människan bakom skivorna. Vi vet att han som ung sjöng i operakören och sedan spelade en del revy samt gifte sig med en dansös, men inte stort mer. Och då var Borgeling ändå inte en av de vokalister som tidens skivetiketter dolde bakom ett anonymt ”med refrängsång”. Nej, Hilmer fick sitt namn både på skivor och i annonsmaterial. Han var uppenbarligen känd – men ändå så okänd. ”Borgeling var glad och sympatisk” skriver en av få memoarförfattare som funnit det påkallat att ens nämna honom. Knappast det stoff artistmyter väves av.

Jag har skivsamlarbekanta som definitivt ogillar Borgeling. De finner hans stil för svulstig och högstämd. Själv gillar jag just detta att hans förflutna i operakören hörs oavsett om han sjunger foxtrot, sjömansvals eller salongslieder: kraftfullt och stundtals litet melodramatiskt. En mellankrigstidsschlagerns Freddie Mercury om man så vill.

Hilmercollage.indd

Ett urval Borgelinginspelningar för några av de skivetiketter han arbetade för. Övre raden: Vox (1928), Orchestrola (1929) och Tal och Ton (1929; under pseudonym). Nedre raden: Polyphon (1930), Sonora (1936) och Musica (1949). Skivor ur artikelförfattarens samling.

Snälla skivbolagsdirektörer: nog vore han värd att få åtminstone en 3 à 4 procent av sin produktion på en CD i eget namn? Jag och andra samlare lånar gärna ut våra originalskivor som underlag!

Fredrik Tersmeden är arkivarie vid Lunds universitetsarkiv, 78-varvarsamlare och badrumstenor.

Läs mer

Det finns som sagt inte särskilt mycket skrivet om Borgerling. Myggans nöjeslexikon och Wikipedia har dock artiklar om honom. Den senare är undertecknad huvudskyldig till. Vill man däremot höra honom så finns det en del att hämta på Spotify och jag har samlat några godbitar i denna spellista. Det finns också ett antal digitaliserade Borgeling-inspelningar tillgängliga på Internet Archive samt en hel del hemgjorda ”musikvideor” av olika entusiaster på YouTube.


4 Comments on “Hilmer Borgeling – mellankrigstidsschlagerns Freddie Mercury”

 1. 1 Olle Bergman said at 13:52 on January 6th, 2014:

  Jag tycker hans sångröst är ”glad och sympatisk” – precis som han själv. Min far (1932–2009) gick gärna och sjöng sånger från den här epoken, bland annat ”Nu ska vi Opp, opp …”.

 2. 2 Gunilla Bergman (den blyga...) said at 15:35 on January 6th, 2014:

  Wunderbar!
  Fadren ovan var min älskade make. Han hade en underbar sångröst och sjöng, särskilt när han fann livet lekande, alla dessa sånger som jag inte hade en AAAning om var HB:s repertoir. Det är en gudomlig gåva att nu ha dem tillgängliga på YouTube!
  Det sker blott engång…

 3. 3 ab said at 18:29 on January 6th, 2014:

  Det här var spännande. Kan inte minnas att jag någonsin hört hans namn, men precis som familjen Bergman kan jag flera av sångerna han sjöng. De måste ha hörts på radio och i filmer i min ungdom, och fastnat. De utmärker en hel epok.

 4. 4 Fredrik Tersmeden said at 15:27 on February 26th, 2014:

  Hilmer Borgeling har fått en artikel i Nationalencyklopedins nätupplaga! Det är jag rätt säker på att han inte haft tidigare, så det måste ha skett alldeles nyligen.

  http://www.ne.se/hilmer-borgeling


Leave a Reply