”Ja dä ä dä” av Pugh Rogefeldt – ”Såhär enkelt är livet egentligen”

Publicerad 2014-01-22 i kategorin Album, Musik | 2 Comments »

 • jadaada_cd_300Ja dä ä dä, Pugh Rogefeldts debut-LP från 1969
 • Mest känd som den första riktiga pop-LP:n med svenska texter (om man bortser från en del alster av Owe Thörnquist).
 • Värd att minnas för de underfundiga texterna och smått geniala arrangemangen.

Pughs musik och texter från hans första skiva (1969) sitter oerhört djupt präntade i mitt sinne, så som bara intryck från danande uppväxtår kan göra. (Tänk barnkammare, bärbar grammofon med högtalare bredvid Fleischmanntågbanan, och därtill ett känsligt tioårigt pojksinne.)

Ni vet, inget är så dramatiskt och omvälvande som den första riktiga kärleken, inget så rent, så obefläckat. “Här kommer natten” är fortfarande bland det mest utflippat magiska av låtarrangemang i modern tid OCH den låt som väckte min unga kärlek. Men storverken på den här skivan tar inte slut: “Små lätta moln”, “Jag sitter och gungar”, “Surabaya Johnny”.

I grunden briljerar de musiker som kompletterar den vid inspelningstillfället från lumpen flydde Pugh: Jojje Wadenius, en helt oegotrippad gitarrist (han spelar alltid vad låten kräver, inget annat och är naturligtvis värd ett helt eget kapitel), och Janne ”Loffe” Carlsson, flyhänt jazzgungig trummis (bekant för annat men definitivt legendarisk här). Dock – den här LP-skivan hade aldrig blivit det epokgörande inslag i svensk rockhistoria den är utan Pughs sång och egensinnigt raka lyrik.

PUGH ROGEFELDT 1969

Texten till “De e bra, de e fint“, ett livsdrama i miniatyr, följer här i sin helhet. Valda delar av denna text har citerats blott alltför många gånger av mig, för ni vet, precis som med sångerna i Djungelboken som passar alla livets mystiska knyckar och törnar är det med Ja, dä ä dä, man kan alltid plocka fram en strof eller en ordvändning som illustration till sin eller mänsklighetens situation, i detta fall en bild av kraschade förhållanden, hämnd, och privatekonomins ständiga förgänglighet.

Såhär enkelt är livet, egentligen, och det bollar och rullar fram på skön Pughish med tidstypiska parafernalia:

De e bra, de e bra
De e fint, de e fint
De e fint, de e fint
De e bra, de e bra
Å de e skönt
Å de e härligt
Å de e toppen
Sen du tog ditt pack å stack
Åh ditt pick å knäck

Ja sa en, ja sa två
Ja sa tre, ja sa fyra
Ja slipper bli vräkt
Kan betala min hyra
Å de e skönt
Å de e härligt
Å de e toppen
För du glömde kvar din tok
Å din sparbanksbok

De e kul, de e ball
Men snart knall å fall
För snart e´ru här
Av misstag man lär
Å de e skönt
Å de e härligt
Samt de e toppen
För du har en till din snok
Å en sparbanksbok

Rosman Jahja är ansvarig för hållbarhetskommunikation och internkommunikation i Trelleborgkoncernen, samt fritidsskribent, musikant i Walking Posterboys och exalterad vinnörd.

Läs & lyssna mer

Ja, ni kan förstås lyssna in hela skivan på Spotify (Pugh Rogefeldt – “Ja Dä Ä Dä”). Miss Li gjorde en fin version av Här kommer natten i TV-serien Så mycket bättre. Pugh har gjort fler bra skivor varav den mest bekanta torde vara Ett steg till.


2 Comments on “”Ja dä ä dä” av Pugh Rogefeldt – ”Såhär enkelt är livet egentligen””

 1. 1 Olle Bergman said at 11:16 on January 22nd, 2014:

  I ungdomsrummet (gröna, låga manchestersoffor från IKEA + likaledes lågt bord i vitmålad spånskiva) i Viken spelades ”Bolla och Rulla” flitigt när jag växte upp. Det är också ett förnämligt album!

 2. 2 Rosman said at 16:36 on January 22nd, 2014:

  Just det, Olle. Och vill man läsa om Pugh och hr Burman, huvudperson i en tidigare Minnesvärt-artikel, kan man göra det här:

  http://perssonsmusik.wordpress.com/2013/09/10/utan-burman-ingen-pugh/


Leave a Reply