Janne Schaffer – gitarrhjälte med tung signatur

Publicerad 2014-01-19 i kategorin Musik | No Comments »

janne5

Bild från janneschaffer.se.

  • Jan “Janne” Schaffer (1945 -), svensk gitarrist.
  • Mest känd för att han spelade med Abba och Ted Gärdestad.
  • Värd att minnas för att han är en av Sveriges mest kända och meriterade musiker.

2008 hade jag nöjet att intervjua Janne Schaffer. En upplevelse med tanke på att Janne var en förebild när jag som tonåring på 1980-talet satt instängd i pojkrummet och övade på guran. Hans snygga (röda) elgitarr och hans inlevelse (läs tungan, som kommit bli hans kännetecken) var inspirerande.

Att han dessutom var väldigt trevlig att intervjua och det faktum att han skickade en signerad samlingsskiva som uppmuntran/tack till mig, säger en del om denne ytterst mångfacetterade musiker.

Janne Schaffers karriär började i mitten på 1960-talet då han och Ted Åström bildade bandet Ted and the Caracas, men det riktiga avstampet i karriären kom några år senare när han medverkade på Björn Skifs platta From Both Sides Now (1970).

Det här öppnade många dörrar och Janne har sedan dess lirat med storheter som t.ex. Abba, Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijks och Bob Marley. Han har haft delar av Toto som kompmusiker på en av sina egna plattor (det var för övrigt från Toto som Janne fick inspiration till riffet i Ted Gärdestads ”Satellit”, efter att han hört deras ”Hold The Line”).

I början på 1970-talet började Janne även att spela tillsammans med Björn J:son Lindh (som bland annat kom att resultera i Brusa högre lilla å 1980). När Electric Banana Band i början på 1980-talet släppte ett par plattor var det med Janne “Zebran” på gitarr. 1997 gjorde bandet en bejublad comeback – spelning på Hultsfredsfestivalen inför 26 000 personer.

1993 skrev han signaturen “Power play” till Skid VM i Falun och 2005 fick han för sina musikaliska insatser Illis Quorum, en kunglig medalj som regeringen delat ut sedan 1974.

Styrkan hos Janne Schaffer är hans förmåga att behärska de mest varierade stilar och uttryck; de vackraste och mest känslosamma melodier (”Norrland”) blandas med rockigare dito (”Halkans affär”). Något som de två samlingsalbumen Lugna låtar och Tunga låtar (1996), visar på. Den senare titeln visar också på en artist som inte är rädd för att bjuda på sig själv.

Patrik Ohlsson jobbar på Friskispressens Enköpingsredaktion, är skribent och recensent på musiktidningen Noizegate Music och skriver frilansartiklar för Renew Magazine ( just nu aktuell med en artikelserie om gitarrhjältar del 1 och del 2).

Läs & lyssna 

Som framgår av Jannes hemsida så är turnéalmanackan för 2014 fullspäckad, bland annat väntar en spelning på Sweden Rock med Electric Banana Band.

 

 Leave a Reply