Kalle Sändare – mästare på situationskomik

Publicerad 2013-08-11 i kategorin Porträtt | 9 Comments »

 • kalle_sandareKalle Sändare (Carl-Axel Thernberg, 1931–2008), komiker och busringare.
 • Mest känd för sin rikliga produktion av inspelade absurditeter – många smått surrealistiska.
 • Värd att minnas för sin vänliga galenskap och muntra påhittighet – fjärran från dagens cyniska radiohumor.

Busringaren Kalle Sändares komik uppstår i stunden. Som lyssnare skrattar man högt, ibland åt någon, men oftare med någon.

– Kan ni rulla klot? Baklänges, på sidan och även bakåt?
– Jag får väl lära mig
– Ja, det är inte så svårt alltså. Förstår du hur man menar? Du har ett stort klot, bowlingklot, så sätter du detta under, så det andra ovanpå. Så rullar du längsfram. Och efter det kommer folket fram och undrar om dom sitter fast. Så lossar du dom, och under tiden går det upp en stege eller ett långsamt rinnande vatten, över dig.
– Ja ja.

Replikerna kommer ur samtalet ”El Zou Zou söker manlig assistent”. Det är Kalle Sändare som har satt in en annons och för oss som får tjuvlyssna är det hejdlöst roligt. Och kittlande skamligt. Var får han allt ifrån? Hur vågar han? Kanske är det de fria improvisationerna i musicerandet i ett jazzband som gör hans samtal så unikt roliga?

Kalle Sändare sluddrade, svamlade några påhittade ord eller radade upp begripliga ord i en meningslös, lallande oordning. Ofta förstod personen i andra ändan inte ett jota, men vår önskan att begripa och inte göra bort oss är så stark att samtalen fungerar. Som lyssnare häpnar man, både över vad han kom undan med och hans uppfinningsrikedom – de roliga orden, de dadaistiska meningarna.

Klassikern ”Kartonger till salu” (19561965) är ett tio minuter långt samtal med en kartongförsäljare, som redan efter någon minut inser att det inte kommer att bli någon affär, men som ändå fortsätter att lalla med. Just detta samtal spelades in på band när Kalle Sändare var på turné med Bo Richters orkester, och det gjorde succé på turnébussen.

Själv upptäckte jag Kalle Sändare när jag var 13–14 år, och jag skrattade så att jag fick hicka. Givetvis försökte jag med en kompis att busringa, men var vi alldeles för fega och de få gånger vi alls fick fram ett ord var det knappast roligt.

En bidragande orsak till att det är så förlösande roligt att lyssna på busringningar är att någon vågar luras, och dessutom så fräckt och roligt. Och det blir garanterat roligare när man har en kompis att lyssna med och som man sedan kan gå omkring och säga nonsensord som drävsläppt till.

Patrik Hadenius är språkvetare och chefredaktör för de populärvetenskapliga tidningarna Forskning & Framsteg, Språktidningen och Modern Psykologi. Modern Psykologi utsågs till Årets Tidskrift 2012 och Patrik Hadenius belönades med titeln hedersdoktor vid Göteborgs universitet 2012 för att han startade Språktidningen.

Läs mer

Kalle Sändare har en egen vänförening, Gris- och Skridskoföreningen, på vars sidor du kan läsa mycket mer. Men ännu bättre: många av hans skivor finns på Spotify. Lyssna, fnissa och njut! Gärna i sällskap och gärna i morgon, den 12 augusti, för då skulle han fyllt 82 år.

Efter första skivan kom det ytterligare ett 20-tal skivor, de flesta på 1970-talet. Men den senaste, samlingsplattan Klassiska spår, kom ut 2007. Lyssna på “Julgrisar till salu” och “Staket köpes“.


9 Comments on “Kalle Sändare – mästare på situationskomik”

 1. 1 Maria Lindberg Howard said at 09:48 on August 11th, 2013:

  Restaurang Loopen vid Hornstulls strand i Stockholm tror jag har fått sitt namn från en av Kalles Sändares skivor.

 2. 2 Olle Bergman said at 14:12 on August 11th, 2013:

  Dadaist, absurdist, surrealist, patafysiker – jag tycker Kalle förtjänar alla dessa epitet.

 3. 3 Martina said at 14:53 on August 11th, 2013:

  En härlig, minnesvärd person med en helt egen humor.

 4. 4 Ronny said at 16:13 on August 11th, 2013:

  Kalle Sändare var ett fenomen som jag tyvärr hade råkat glömma. Tusen tack för påminnelsen!!

 5. 5 En liten påminnelse — Lotten said at 13:10 on August 13th, 2013:

  […] Kalle Sändare av Patrik Hadenius […]

 6. 6 Ökenråttan said at 15:30 on August 13th, 2013:

  Situationskomik: “Komik som uppstår genom en skrattretande situation (inte genom ord eller handling).” Är då Kalle S:s komik, där det lustiga uppstår enbart genom ord, verkligen situationskomik?

 7. 7 Lotten Bergman said at 17:44 on August 14th, 2013:

  Jamen … där har du en klok tanke, Ökenråttan.

 8. 8 Roland said at 01:23 on August 27th, 2013:

  Hej, Vilken är källan(Kalle själv?) på att den spelades in-56?
  (Den var med LP nr.1″Tager ett nummer”som kom-65).
  Klassikern ”Kartonger till salu” (1956)

 9. 9 Olle Bergman said at 14:46 on August 27th, 2013:

  ROLAND: Det är ett redigeringsmisstag. År 1965 ska det vara!


Leave a Reply