Lasse O’Månsson – humoristisk gränsöverskridare

Publicerad 2013-08-06 i kategorin Porträtt | 8 Comments »

lasseomånsson

Lasse O’Månsson (1931–88)
Bild: foto av skivomslag av Hans Arnold till ”Lasse O’Månsson avslöjar Mitzi Gaynor’s hemliga liv”

Lasse O’Månsson (1931–88), författare, redaktör, medieprofil, komiker.
Mest känd som grundare av Svenska MAD.
Värd att minnas för sina banbrytande insatser för att bredda humorbegreppet och införa satir, ironi och kontroversiella skämt.

Under hela min tidiga uppväxt under 1970- och 80-talen var jag fascinerad av en liten bok som stod i bokhyllan hos min mormor och morfar uppe i Värmland. Detta trots att jag egentligen inte förstod eller kunde referera till stora delar av innehållet. Boken hette Den Lille HJäLP!aren och var en samlingsvolym av tidskriften HJäLP!.

En helt annan källa till inspiration och skratt var prenumerationen på Svenska MAD som pågick tills tidningen lades ner 1993. Det skulle dröja många år innan jag kopplade ihop att två av min uppväxts stora inspirationskällor och tidsfördriv hade samma ursprungsman. Mannen bakom dessa legendariska avtryck var Lasse O’Månsson.

HJäLP!mad

Lasse O’ – eller Lars Olof Månsson som han egentligen hette – var en av de första stora mediefenomenen som tog humorn en bit bortom vad som ansågs politiskt korrekt. Det var långt före den humor vi idag känner med namn som Mammas Nya Kille och Hassan. Lasse O’ var bland annat med och utlöste en av de första tittarstormarna på TV när han var ett av de legendariska Skäggen – sex herrar och en dam som rökte, drack och rapade på bästa sändningstid. Här deltog han 1963 tillsammans med bl.a. Bebbe Wolgers och Jan-Öjvind Swahn.

Men ännu mer känd är han som tidningsman. Svenska MAD var han med och startade i september 1960 och han drev denna som chefredaktör fram till 1975. Syskontidningen HJäLP! började ges ut 1962. Medverkande skribenter och illustratörer var bl.a. Hasse & Tage, Beppe Wolgers, Ardy Strüwer och Lasse Åberg – samt även John Lennon. Här fick de möjlighet att frångå sina normalt lite mer städade framtoningar och bli mer burdusa.

På samma sätt som vi idag anser att komiker som Henrik Schyffert, Jonas Gardell och Fredrik Lindström definierar dagens humor så borde vi också komma ihåg Lasse O’Månsson som en kulturell ikon för sin tid. Här ett exempel på hur hans humor kunde te sig i samarbetet med Hasse & Tage under Gröna Hund, en av deras första revyer:

Lasse avslutade en monolog med historien om mannen som kommer in i djuraffären och frågar hur stor en pingvin kan bli. När djurexperten visar, blir mannen betänksam och säjer:
– Åh katten, då var det en nunna jag körde över i alla fall!

Hasse & Tage frågade honom en gång försiktigt om han kunde tänka sej ett mildare avslut, eftersom Stockholmspubliken anno 1962 inte var riktigt mogen för skämt av den här kalibern. Visst, sa Lasse, och drog istället historien om lillasyster som kommer in med ett kranium i handen:
– Mamma, mamma, titta vad jag hittade i lillebrors huvud!

Lasse O’ fick fortsätta dra nunnehistorien. Två år senare var publiken så härdad att Hasse Alfredson själv kunde dra den som Lindeman.

Ulf Bering är civilingenjör och f.d. elitorienterare med rötterna i den skånska myllan. Gillar att dricka espresso, lyssna på Bowie, titta på femmilen på skidor och fundera över vad barnen ska hitta på idag.

Fotnot

Lasse O’ dömdes i tingsrätten till dagsböter för kätteri efter att han hade gjort en radiosketch om hur kyrkan slogs ihop med bensinmackar.
Typiskt för Lasse O’Månsson är att det ”O” som fanns i hans efternamn var något som han hade satt dit själv. Han gjorde nämligen gällande att han var född i Dublin, trots att andra källor uppger att han var från Sala.

Läs mer

Wikipedias artikel om Lasse O’Månsson har ett antal länkar till arkivet hos SR och en komplett bibliografi över det stora antal böcker han har skrivit.
En beskrivning av vad som hände under den tittarstorm som Skäggen orsakade finns här.


8 Comments on “Lasse O’Månsson – humoristisk gränsöverskridare”

 1. 1 Olle Bergman said at 08:54 on August 6th, 2013:

  För första gången tittar jag lite närmare på Skäggen och jag tycker det är fruktansvärt bra! Inte minst Yngve Gamlins dokumentärfilmspastisch om barjetcherna som är gjord med en enorm stilkänsla.

  http://www.youtube.com/watch?v=Lvw61rKTEek

 2. 2 Lotten Bergman said at 09:16 on August 6th, 2013:

  Jag har hittat det där som han blev dömd till dagsböter för 1964 (trosfridslagsstiftningen togs bort 1970).

  Det är i en radiosketch där Lasse O’Månsson och Nils Eklund tar emot patienter i en kombinerad kyrka och bensinmack:

  – Var vänlig gapa!
  – Förlåt?
  – Var vänlig gapa och ta den här oblaten i munnen så länge. Säg, är det premium ni använder, va? Okej, då ska vi ordna det. Och så kan herrn ta den här flaskan så länge … och ta en klunk, va? Och tro på Gud! Det är nattvardsvin! Ska vi kolla oljan också?

  http://www.dagen.se/insikt/-man-bor-inte-fa-hetsa-mot-religion-/

 3. 3 Peter A. Sjögren said at 11:49 on August 6th, 2013:

  En text om Lasse O’Månsson är inte komplett utan att man nämner radioprogremmet “Blå tummen”, från 1958 och några år framåt, som nog får betecknas som hans genombrott, om än i begränsade kretsar (gymnasister på Östermalm och några till). Här är den legendariska dialogen “Korven” med Lasse O’ och Bertil Pettersson: http://www.youtube.com/watch?v=Vo-RvKzc4WY .

 4. 4 Kristina said at 15:32 on August 6th, 2013:

  Åh, så uppfriskande det måste varit! Domen till dagsböter för kätteri visar ju om något vilket humor(löst)klimat det var, och jag måste därmed tacka Lasse för att han rörde om i grytan innan jag kom till världen, o började bry mig om den.

 5. 5 Fredrik Tersmeden said at 21:17 on August 7th, 2013:

  Mitt första möte med Lasse O’ måste ha varit den absurda sketchen/dialogen “Korven” som han gjorde tillsammans med en Bertil Petersson (tror jag). Spelade in den på kassettband från radion någon gång när jag var i tioårsåldern och lyssnade på (och återgav den) så otaliga gånger att de vuxna i omgivningen var rätt trötta på mig…

  Mitt i allt det roliga och absurda skall man dock inte förglömma att Lasse O’ även var en kunnig jazzentusiast. Han är en av de få svenskar som finns tackade i inledningen till Brian Rusts diskografiska standardverk “Jazz Records 1897-1942”.

 6. 6 Ronny said at 12:23 on August 8th, 2013:

  Även “Bättre sänt än aldrig” var en radioserie. Lasse O’Månsson och Bengan Wittström bjöd på löst snack av bästa märke och (rätt så) udda låtar.

 7. 7 Maria Lindberg Howard said at 18:55 on August 10th, 2013:

  Han sjöng också. Här tillsammans med Skäggen:

  http://www.youtube.com/watch?v=6ydyhER0Fts

 8. 8 Beppe Wolgers – tusenkonstnären med skägg - MINNESVÄRT said at 09:07 on August 31st, 2013:

  […] Modul – ”aktuell underhållning” med Yngve Gamlin, Edward Matz, Beppe Wolgers, Åke Söderqvist, Jan Öjvind Swahn och Lasse O’Månsson. […]


Leave a Reply