Maria von Platen – Hjalmar Söderbergs musa

Publicerad 2014-02-10 i kategorin Porträtt | 6 Comments »

Maria von Platen

Maria von Platen

 • Maria von Platen (1871-1959), kvinnan bakom Hjalmar Söderbergs romanfigurer Helga Gregorius och Lydia Stille.
 • Känd för att ha varit “de svenska litteratörernas vandringspokal”, som journalisten Ivar Harrie uttryckte det i Expressen.
 • Värd att minnas för den påverkan hon hade på Hjalmar Söderbergs författarskap.

Den här bloggen tar upp minnesvärda kulturpersonligheter eller verk. Maria von Platen kan egentligen inte sägas kvala in. Hennes insats är indirekt men inte desto mindre viktig. Utan henne skulle vi inte äga några av den svenska litteraturens främsta verk, åtminstone skulle de inte se ut som de gör: Hjalmar Söderbergs romaner Doktor Glas och Den allvarsamma leken samt dramat Gertrud.

Maria von Platen tog kontakt med Hjalmar Söderberg 1901 efter att ha läst den nyutkomna Martin Bircks ungdom. Hon bodde då med man och barn i Kristianstad, den stad där Söderberg en tid under 1890-talet verkat som journalist. Det finns dock inga belägg för att de skall ha träffat varandra där. Brevväxling inleddes. Snart lämnade hon familjen och äktenskapet, flyttade till Stockholm, deltog aktivt i kulturlivet och inledde ett hemligt förhållande med författaren.

Under deras relation skrev Söderberg Doktor Glas, där den förtryckta Helga Gregorius, som lever med en despotisk och betydligt äldre man, har sin förebild i Maria von Platen. Även dramat Gertrud, om den fritänkande och olyckliga skådespelerskan som drömmer om ett liv i frihet utanför äktenskapet, har hämtat stoff hos Söderbergs musa. Hur vet vi då detta? Ett brev från Söderberg till en vän röjer hennes identitet. Dessutom finns manus bevarade där Söderberg glömt sig och skrivit “Maria” i stället för “Helga” respektive “Gertrud”. Lydia Stille i Den allvarsamma leken sägs också ha älskarinnan som förlaga. Vid tillkomsten för den romanen var förhållandet över sedan flera år. Maria von Platen hade haft en kortvarig relation med journalisten och kristianstadsonen Gustaf Hellström men hade nu träffat litteraturkritikern John Landquist. Enligt Landquist kände hon sig djupt förolämpad över att ha figurerat i Söderbergs opus.

Korrespondensen mellan de älskande är förstörd för eftervärlden. Maria von Platen var mycket förtegen om sin relation med Söderberg, men bekräftar den i ett brev till litteraturprofessorn m m Oscar Levertin. Söderberg själv uttryckte sig så här till vännen och kollegan Bo Bergman: “Två saker har gripit mig djupare än allt annat i mitt liv: en olycklig kärlekshistoria (1902-1906) och året 1914”.

Martina Björk är doktorand i latin vid Lunds universitet. Hon är utbildad gymnasielärare och har undervisat i latin, svenska och kulturhistoria. Hon extraknäcker också som kyrkomusiker och sångerska.

Läs mer

Kurt Mälarstedts biografi över Maria von Platen, Ett liv på egna villkor (W&W) är mycket läsvärdGun-Britt Sundström har skrivit en recension av Mälarstedts bok.

 


6 Comments on “Maria von Platen – Hjalmar Söderbergs musa”

 1. 1 Rosman said at 14:24 on February 10th, 2014:

  Verkligen verkligen spännande. Den allvarsamma leken har jag beundrat och läst om, också i Gun-Britt Sundströms alternativa Lydia-version. Men detta visste jag icke. Tänk att ett “misstag” i Söderbergs ungdom kunde ge stoff till så mycket, Doktor Glas som ju också är odödlig. Det är misstagen som formar oss helt enkelt! Heder åt Maria von Platen för detta.

 2. 2 Ökenråttan said at 15:54 on February 10th, 2014:

  Kulturskribenten Levertin var förutom kritiker även poet, författare, professor i litteraturhistoria samt förebild för en av gestalterna i Hj. Söderbergs Den allvarsamma leken.

 3. 3 Martina said at 16:14 on February 10th, 2014:

  Ja, Ökenråttan, det är sant, och han var dessutom populär föreläsare. Maria von Platen gick ofta på hans föreläsningar. Jag är medveten om att jag behandlade Levertin lite styvmoderligt – av den anledningen att han är en bifigur här – men kan lägga till någon titel i rättvisans namn.

 4. 4 Martina Finnskog said at 16:19 on February 10th, 2014:

  Besvärligt det där med titlar. Gustaf Hellström var ju även författare och akademiledamot, men “bara” journalist när de träffades. Nu har jag i alla fall ändrat Levertins titel till “litteraturprofessor m m”!

 5. 5 Ökenråttan said at 18:38 on February 10th, 2014:

  Tack, tack Martina! Jag har en svaghet för Levertin och ivrar för att han alltid ska omnämnas i sin fulla potens.

 6. 6 Maria von Platen på Minnesvärt | Minerva said at 11:46 on February 11th, 2014:

  […] femte bidrag på bloggen Minnesvärt handlar om Hjalmar Söderbergs musa Maria von Platen. Välkomna att läsa och […]


Leave a Reply