Marianne Ahrne – med den omöjliga kärleken som drivkraft

Publicerad 2013-11-19 i kategorin Författare | 4 Comments »

ahrne

Författarbild från Norstedts. Foto: Piergiorgio Castallano

 • Marianne Ahrne f. 1940, filmregissör, författare
 • Mest känd som filmare, författare, kritiker, debattör och under en period filmkonsulent.
 • Värd att minnas för sina kompromisslösa, djuplodande skildringar av relationer.

Varför fastnade jag tidigt för Marianne Ahrne? Jag tror att jag sökte tröst i det faktum att det faktiskt verkade finnas andra som hade mer komplicerade relationer än dem jag själv upplevde.

Marianne A. har alltid för mig varit en annorlunda kvinna, tuffare än de flesta män på många sätt. Definitivt mer frihetstörstande. En hyperkreativ person som vill rida rodeo och kamel i tävlingsform, men som framför allt står för en ovanlig, kompromisslös syn på kärleksförhållanden, som i hennes film Långt borta och nära (1976).  Filmen skildrar den svåra relationen mellan en mentalvårdare och en stum patient. Även i debutromanen Äppelblom och ruiner (1980) beskriver hon en psykoanalytiskt färgad kommunikation mellan könen, en bok som grep mig starkt under mina emotionella, Sturm und Drang-artade studieår.

Var kommer de här idéerna ifrån? Några av nycklarna till den livssyn som kommer fram i hennes verk ger Marianne Ahrne i en intervju med Börje Peratt på nätet. Tillfrågad om sina kärleksrelationer svarar hon:

– Jag tror ursprunget ligger i förhållandet till min mamma. Jag älskade någon som var långt borta, omöjlig att få. Fick smulor. Korta stunder … Kärleken har varit min motor och drivkraft … Och det har väldigt tydligt varit den omöjliga kärleken.
– Jag har levt i 42 år i en kärleksrelation med en man som har familj. Jag har inte konkurrerat om familjen. Men jag ser det som att han är min man också. Jag tror att det i detta långa, komplicerade och passionerade förhållande låg en livsuppgift jag måste lösa. Kanske handlade det om att få stenen att tala och om att själv gå ner i underjorden. Gå sönder – och helas igen.Psykoanalysen igen. En annan pusselbit är denna:

Hennes bok Katarina Horowitz drömmar (1990) understryker den senare paradoxen.

Mitt i livet dyker det hos Katarina Horowitz upp bilder från det förflutna – från en barndom hon varken kan minnas eller glömma, från ett judiskt ursprung som hon inte var medveten om att hon ägde.

Men framför allt tänker hon på de män som korsat hennes väg och format hennes öde. Omöjliga män i en lång rad fram till honom som hon älskar nu och som är mer omöjlig än någon av de andra. En kärlek på avgrundens rand.

All kärlek är inte enkel. Det kan vi lära oss av Marianne Ahrne. Och lindra oss med när vi tycker att våra egna liv verkar krångliga.

Rosman Jahja är ansvarig för hållbarhetskommunikation och internkommunikation i Trelleborgkoncernen, samt fritidsskribent, musikant i Walking Posterboys och exalterad vinnörd. Han har tidigare skrivit om Tycho och Sophie Brahe på Minnesvärt.

Läs mer

Intervjun med Marianne Ahrne finns här. Den ger mer än ledtrådar till hennes skrivande, bland annat lite bakgrund till rodeo- och kamelridningsäventyren. En annan hyfsad intervju i SvD gjordes strax innan hon trädde till som filmkonsulent på Filminstitutet, en roll där hon blivit omstridd. För att inte tala om när hon tillsammans med goda vännen Rigmor Robèrt gav sig in i könsrollsdebatten med filmen Flickor, kvinnor – och en och annan drake (1997). Då hettade det till rejält.


4 Comments on “Marianne Ahrne – med den omöjliga kärleken som drivkraft”

 1. 1 BP said at 08:58 on November 19th, 2013:

  Hej
  Fin bloggartikel om Marianne Ahrne där du har ett citat från min intervju med henne.
  Det är alltid trevligt att bli namngiven och få platsen uppgiven för ett citat. DVs
  Börje Peratt, artikelserie “Samtal med …” Humanism & Kunskap

  Hälsningar
  Börje

 2. 2 Rosman J said at 11:34 on November 19th, 2013:

  Tack Börje, det är ändrat nu. Hälsningar Rosman

 3. 3 Ökenråttan said at 18:16 on November 19th, 2013:

  Måste man inte vara dö för att komma ifråga för minnesord på Minnesvärt?

 4. 4 Olle Bergman said at 07:34 on November 20th, 2013:

  ÖKENRÅTTAN: Det är inget absolut kriterium, även om det är så i de flesta fall.


Leave a Reply