Ola Hansson – skånsk melankoliker (exempeltext)

Publicerad 2013-07-17 i kategorin Allmänt | 5 Comments »

olahansson

Ola Hansson

 • Ola Hansson (1860–1925), skånsk författare, poet, journalist och litteraturkritiker.
 • Mest känd för sin hembygdspoesi och sin experimentella prosa.
 • Värd att minnas för sin vackra stil, sin njutbara dysterhet och sin kringflackande livshistoria som ger en inblick i både Zeitgeist och dåtidens europeiska kulturliv.

Detta är en exempeltext som visar hur texterna på MINNESVÄRT kommer att te sig. Välkommen hit den 1 augusti då vi börjar med …  ja, vem?

Varje gång jag möter den skånska hösten med dess ödsliga fuktmörker över svarta fält och dess råa regnstänkta vind som bryskt söker sig in under kläderna – ja, då tänker jag på Ola Hansson. Född i Hönsinge mellan Lund och Ystad. Skåning, metropolit, estet och cyniker. Stilistisk mästare och kringirrande ideolog. Skönande med ruttna stråk i sin tankevärld.

Till Hansson måste man ta ställning, på samma sätt som man måste ta ställning till Ezra Pound, Céline eller Hedin. Det är lite som att rensa svamp: i korgen finns både läckert och avskyvärt och föga som är varken eller. Hansson har producerat prosa och poesi som närmar sig det sublima. Men när han i sin essä om den franske konstnären Félix Vallotton svamlar om judiska maktstrukturer och raslära – då fylls man bara av avsmak.

Men låt oss ge Hansson ordet för ett ögonblick. Här en skånsk oktoberskildring i den blandgenre mellan poesi och prosa som han gjort sig känd för. Läs den gärna högt, smaka på stilen och notera hur han skickligt balanserar på gränsen till pekoralet:

Den starka doften från våt jord och halvmultnade blad ångar mot mig. Och stormen ränner, stark och snabb, med väldiga språng över slätten, sopar skelögt lurande längs jorden, springer upp i väsande ilska och kastar sig iursinnigt raseri över halmtak och sädesstackar, stönar och våndas och kvider. Och det jämrar i ångest, och det vrålar om hjälp, och hela rymden gråter i namnlösa kval …

Det är en prosa som är fjärran från de fåstaviga satser som vi idag sammanfogar i våra ordbehandlare. Här är det nästan som om man känner pennans drag över pappret där han frammanar och formar sina ordgirlanger mellan stor bokstav och punkt. Att läsa honom är att gå in i ett tillstånd som är väldigt fjärran från det där vi befinner oss nu. Om det är angenämt, obehagligt eller frustrerande kan kvitta lika – något finns där att lära för alla som aldrig varit där.

Olle Bergman är frilansskribent och föreläsare. Som författare är han aktuell med bokserien Historiska ord.

•••

Läs mer

Svenska Akademien har gett ut en samlingsvolym med ett urval av poesi, prosa och essäer som kan laddas ner i pdf-format; här ger Ulf Linde en introduktion till Hanssons författarskap. Wikipediaartikeln är fyllig men notera att den bygger på material från Nordisk Familjeboks andra upplaga 1909. Slutligen hittar du naturligtvis texter, länkar och information på Ola Hansson-sällskapets webbplats.


5 Comments on “Ola Hansson – skånsk melankoliker (exempeltext)”

 1. 1 Lisa said at 10:11 on July 18th, 2013:

  Åh, vilken fin inspirerande text. Nu vill jag läsa Ola Hansson.

 2. 2 Ökenråttan said at 21:13 on August 5th, 2013:

  Den där högra (fotots högra sida), nedfallna mustaschhalvan påminner något om det där älghornet i Faulty Towers. Plonk, så lossnade ena hornet.

 3. 3 denblyga said at 13:34 on August 7th, 2013:

  När jag idag (7/8) redigerar min blogg hittar jag ett gammalt utkast om Ola Hansson med bl.a. denna dikt:

  De öde skogarne
  stå så stumma.
  De vida markerna
  ligga skumma.
  Som luften molngrått
  är insjöns vatten.
  Nu lutar jorden
  sin kind till natten.

  Nu har jag suddat ut detta utkast och transporterat dikten hit!

 4. 4 Bara en liten påminnelse — Lotten said at 12:56 on August 13th, 2013:

  […] Ola Hansson av Olle Bergman […]

 5. 5 — Lotten said at 13:07 on August 13th, 2013:

  […] Ola Hansson av Olle Bergman […]


Leave a Reply