Olle Adolphson – sjungande poet och vispionjär

Publicerad 2013-08-22 i kategorin Porträtt | 19 Comments »

 • MI0002114508Olle Adolphson (1934–2004), visdiktare, sångare, kompositör, gitarrist, översättare – en av pionjärerna för 60- och 70-talens svenska visa.
 • Mest känd genom Monica Zetterlunds version av visan ”Trubbel”.
 • Värd att minnas för att hans talang spände från svensktoppshits till översättningar av fransk medeltidslyrik, från texter till barnprogrammet Fablernas värld till en mässa på svenska, för den enorma produktionen av visor, sångtexter, körverk, dikter samt för den kanske känsligaste utforskningen på svenska språket av alla de kärlekens olika symptom som gör mest ont – otrohet, besvikelse, uppbrott och leda. 
En sympatisk sak med Olle Adolphson är att han inte övergav sina egna påhittade figurer. När han hade diktat en kontaktannons (“Sign. ‘Karlsson – Evig vår 1964’”) från mannen som söker flickan han såg en enda gång, för trettio år sedan – så ger han honom i en senare låt  svar från den rätta (”Helga Andersson”). I “Adam och Vera” förför en officerssprätt från Östermalm en flicka från arbetardelen av stan (”hon kommer nerför trapporna på Söder, som en sorts Venus, från en sorts Olymp”) som sedan snabbt avpolletteras. Men vem var hon egentligen? Hon dyker därefter upp som kvinnan som bedragit sin man med den som var ”mycket finare” – i visan  ”Trubbel”.

De flesta känner idag till ”Trubbel” i Monika Zetterlunds insjungning, där könsrollerna har bytt plats. När originalets jag kommer med hammaren beredd under kavajen men blir bjuden cigarrer, har Monika den under sin kappa och trakteras med cigariller. Kanske är det dags för en könsneutral version, en hen-insjungning?

Olle är kanske den svenske poet som mest klarsynt sett på kärlekens mest splittrade och motstridiga känslor. I ”Sista dagen tillsammans” firar han ett uppbrott (”du var ledsen och jag var glad”). I ”Fröken Frenssen” kombinerar han en utskällning med ett frieri (visserligen gjord efter ett vad). I ”Nu har jag fått den jag vill ha” berättar han om den som fått sitt livs kärlek – bara för att inse att det var fel. ”Slutet har redan börjat för oss två.”

Men han började sin karriär med glada och tokiga kabarévisor, av vilka några under 60-talet nog hördes varje dag i den enda musikradiokanalen: ”Okända djur”, ”En glad calypso om våren” och ”Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken”.

Det fanns ett mått av nostalgi i hans sånger. Men bara ett mått. Hans allra bästa text är kanske den här lilla skärvan, på samma melodi som ”Karlsson – Evig vår”, och som passar ovanligt bra här:

Kan någon säga vem som har min allra bästa tid?
Om någon råkar ha den kvar, så kan den ju skriva hit.
Jag kanske sitter och minns fel men den var faktiskt skön
Rätt liten fastän ren och hel och helt och hållet grön.
Man har så mycket tid man vill, och ändå bara en.
En fika och två lösa Bill, till den som kan hitta den.
Dom flesta tider tar ju slut, det här var faktiskt min.
Jag undrar hur den tog sig ut, när allt kommer rätt omkring.
Den kanske knapp var mödan lönt och bra att den försvann
Men ändå vore det rätt skönt att få den i sin hand
Och titta på den en gång till och slänga den igen.
En fika och två lösa Bill, till den som kan hitta den.
(Min allra bästa tid, 1965)

Jonas Söderström är informationsarkitekt, ”användbarhetsguru” och författare till boken Jävla skitsystem! (”Hur en usel digital arbetsmiljö stressar oss på jobbet – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen”). Skriver nu på en bok om den svenska bloggens historia och bloggar oregelbundet på Blind Höna.

Spellista med Jonas’ Adolphson-favoriter.

Läs mer
 
Kortfattat på Wikipedia och på Stim. Hur mycket som helst finns på Frans Mossbergs minnessidor över Olle Adolphson; han har även skrivit en avhandling om OA i musikvetenskap: Visans kontinuum – Ord, röst och musik. Studier i Olle Adolphsons musik och framförandekonst. Charlotte Ulmert har å sin sida skrivit avhandlingen Visan som gåva: Olle Adolphsons litterära konstnärskap.
År 2005 utkom hyllningsskivan DubbelTrubbel, där Adolphsons sånger tolkas av ett stort antal svenska artister, bland andra Håkan Hellström, Sofia Karlsson, Eva Dahlgren, Freddie Wadling, Mauro Scocco och Rickard Wolff. Boxen Tystnaden smyger som en katt … innehåller alla Olle Adolphsons 283 sånger, en bok på 120 sidor och en dvd-konsert från 1973, på Södra Teatern i Stockholm.
Slutligen ett citat av Tage Danielsson (1968):
”Trubadurernas trubadur, gitarristernas gitarrist, textförfattarnas textförfattare, kompositörernas kompositör, visans vänners visans vän – Edvin Adolphsons Olle!”  
 

19 Comments on “Olle Adolphson – sjungande poet och vispionjär”

 1. 1 Ronny said at 13:14 on August 22nd, 2013:

  Intressant och fin presentation av en favorit! Den djävulskt gillrade sängen som slog ihop om det “olovliga” paret är också en av de finurliga visorna av Olle Adolphson. Bara att kunna hitta på en sån situation!
  Personligen tror jag att jag fastnat för hans must- och märgfyllda texter, de fantastiskt sköna melodierna och hans varma röst när han sjöng dem. Tydligen finns alltså åtskilligt mycket mer i produktionen? Det blir spännande att utforska!

 2. 2 Olle Bergman said at 13:14 on August 22nd, 2013:

  Något som jag kan skryta med är att jag har lika fin gitarr som den andre Olle: en Bolin-gitarr. Min heter Solgård och är byggd 1974.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Georg_Bolin

 3. 3 Jonas Söderström (@Jonas_Blind_Hen) said at 13:43 on August 22nd, 2013:

  Ronny, det är bättre än så: det är hans omdiktning av en historia rakt ur den grekiska mytologin , återberättad i Odysséen.

  Det är Afrodite som är kvinnan, och hennes man smideskonstens gud, den halte och fule Hefaistos.

  Afrodite är otrogen med Ares, och Hefaistos som anar vad som är på gång fångar dem mitt i akten i sängen med ett finsmitt nät, omöjligt att bryta. Så släpar han upp dem till Olympen för att skämma ut dem inför de andra gudarna …

  Men jag håller helt med, att dikta till historien så är så häftigt. Och med franska musett-dragspels-vals-känsla till det …

  Du kan läsa om det här: http://grekiskagudar.wordpress.com/category/grekiska-gudar/page/2/

 4. 4 Ingela said at 13:43 on August 22nd, 2013:

  Den andre av mina favoriter. Den tredje är faktiskt en kvinna, även hon vissångare under samma tid, ska bli spännande att se om hon är med denna månad.

  Ja han var verkligen en gudabenådad gitarrist. Även en vardagsplinkare som jag (med fin gitarr också, dock inte Bolin utan Granström&Sundqvist) fattar det.

  Jag hade också tidigt fastnat för hans egna visor, de fina texterna till melodier från andra länder och hans sätt att sjunga dem. I samband med hans bortgång sändes ett program där han sjöng och spelade gitarr, och jag satt bara och gapade helt fascinerad över gitarrspelet.

  Tack för den texten!

 5. 5 Martina said at 13:45 on August 22nd, 2013:

  Olle Adolphson var ett geni. Hans sångskatt är underbar. Allra mest gillar jag kanske “Nu har jag fått den jag vill ha”, här med Olle Adolphson själv, som i och för sig sjunger lite för staccato i sina tolkningar. Men lyssna på texten och kompet!
  http://www.youtube.com/watch?v=xRYZPgyYhuo
  Jag vill också tipsa om en bok om Olle Adolphson som en f d kollega till mig skrivit, “Visan som gåva”:
  http://www.bokus.com/bok/9789170610073/visan-som-gava-olle-adolphsons-litterara-konstnarskap/

 6. 6 Peter A. Sjögren said at 14:07 on August 22nd, 2013:

  En besserwisserkommentar till Ronny: Olle A. behövde inte hitta på historien om sängen som slog ihop om de otrogna älskande. Han överförde till sin miljö den grekiska myten, eller kanske mytologiska skrönan, om kärleksgudinnan Afrodites otrohetsaffär med krigsguden Ares. Afrodite var gift med den fule och halte Hefaistos, som bl.a. var smideskonstens gud och förfärdigade ett nät som snärjde de två otrogna, som ställdes ut attbegabbas av de andra gudarna.

 7. 7 Ingela said at 14:29 on August 22nd, 2013:

  Och tonsättningarna av andras lyrik förstås. Både uppsluppna och finstämda.

 8. 8 Lotten Bergman said at 15:02 on August 22nd, 2013:

  Kuriosaavdelningen nu:

  Edvin Adolphson (Markurells) var Olles pappa och Kristina (Lära för livet) är hans syster.

 9. 9 Ronny said at 15:06 on August 22nd, 2013:

  Jonas och Peter. Där ser man. Intet nytt under solen förstås, annat än för mig då, som gett kategoriskt fan i den grekiska mytologin/diktningen. Också. Då kan man säga att denna sedelärande berättelse nådde mig först i Olle Adolphsons tappning.

 10. 10 Niklas said at 15:21 on August 22nd, 2013:

  Jag hittade den här historien om Olle och dikten av Olle hos en bekants bekants bekant på Fejsbok. Historien är ett roligt tidsdokument och dikten tycker jag mycket om.

 11. 11 Anne Marie Tålig said at 15:57 on August 22nd, 2013:

  Bl.a. den dikten, som är en sång, har Göteborgs Kammarkör (ja, jag är med) sjungit in på en av skivorna, som vi gjorde tillsammans med Olle. (Finns på Spotify) Han berättade, att han skrev den dagen efter att hans far, Evert Edvin, hade dött. När han kom ut från sjukhuset efter en vaknatt, tyckte han att han såg Everts Edvins ögon i molnen.
  Olle var inte dum; han insåg att han tillsammans med körer skulle nå en mycket större publik än bara visfantasterna. Därför nappade han på Göteborgs Kammarkörs förfrågan om samarbete, och sedan fortsatte han med andra körer. Vi gjorde flera skivor och flera turnéer med honom.
  Något förvånande annonserade han en dag, att han hade skrivit en mässa.
  -En riktig mässa? frågade någon.
  – Javisst för fan, sa Olle.

 12. 12 Jessica Rydén said at 17:23 on August 22nd, 2013:

  Han är suverän. Hörde ni förresten Marie Göranzons sommarprogram där hon nästan bara spelade Olle Adophson? Intressant innehåll också…

 13. 13 Martina said at 17:33 on August 22nd, 2013:

  Anne Marie! Jag tror att du menar Edvin och inte Evert. Olle Adolphsons far var ingen mindre än den berömde skådespelaren Edvin Adolphson (vilket också nämnts i en kommentar ovan).

 14. 14 Anne Marie Tålig said at 20:24 on August 22nd, 2013:

  Det är klart att jag menade! Skämskudde. Kan ingen gå in och ändra det åt mig?

 15. 15 Lotten Bergman said at 20:50 on August 22nd, 2013:

  Ändrat! (Jag kallar fyra för sju och basker för basket och min pappa kan inte skilja på dill och persilja, så du är i gott sällskap.)

 16. 16 Annika said at 01:36 on August 23rd, 2013:

  Åh så bra!

  Passar extra fint för att min mamma satt och såg — ä-hum, Minnenas television, var det nog — härom dagen. Och när vi talade i telefon samma kväll sa hon att Olle Adolphsson är Sveriges mest underskattade poet och musiker. Det har hon rätt i.

 17. 17 Beppe Wolgers – tusenkonstnären med skägg - MINNESVÄRT said at 09:06 on August 31st, 2013:

  […] Baloos i Djungelboken röst, Dunderklumpen, En kos dagbok eller dessa finurliga  textrader som Olle Adolphson […]

 18. 18 Facit till Julkalendern den 23 december 2013 — Lotten said at 00:02 on December 24th, 2013:

  […] Baloos i Djungelboken röst, Dunderklumpen, En kos dagbok eller dessa finurliga textrader som Olle Adolphson […]

 19. 19 I morgon startar januarikampanj med musikaliskt tema - MINNESVÄRT said at 13:43 on December 31st, 2013:

  […] Olle Adolphson […]


Leave a Reply