Pär Lagerkvist – insiktsfull gäst hos verkligheten

Publicerad 2013-08-14 i kategorin Porträtt | 7 Comments »

 • Pär Lagerkvist (1891–1974), svensk författare, poet och dramatiker. Ledamot av Svenska Akademien från 1940, tilldelad Nobelpriset i litteratur 1951.

  9789100581510

  Pär Lagerkvist (1891–1974)
  Bild: senaste utgåvan av Dvärgen på Albert Bonniers förlag 2002 (utgången på förlaget)

 • Mest känd för att vara en av våra absolut främsta författare under 1900-talet.
 • Värd att minnas för existensiella berättelser i böcker och dramer om enskilda människor inför stora val. Tungläst? Inte alls. Språket är klart och berättelserna fängslande. Läs Lagerkvist och du blir en bättre människa.  

”Jag är 26 tum lång, välväxt, med de rätta kroppsproportionerna, möjligen är huvudet något för stort.”

Så börjar Dvärgen av Pär Lagerkvist. En studie i ondska och en av 1900-talets viktigaste romaner. Dvärgen handlar om just en dvärg som lever på ett italienskt furstehov under renässansen. Dvärgen är alltigenom ond och föraktar alla människor, särskilt de som visar känslor, kärlek och empati. Han föraktar alla – utom sin furste. En hänsynslös Machiavelliansk diktator som gör allt för att behålla sin makt. Han startar krig, förgiftar bundsförvanter, sviker vänner, ingår falska fredsavtal. Dvärgen är med överallt, ser allt och skriver om allt i sin dagbok. Vi möter stora krigsherrar, otrogna kvinnor och älskande par. Och även, lätt maskerad, historiska superkändisar som Leonardo da Vinci. Alla skildrade genom Dvärgens nedlåtande penna. Men framför allt möter vi ondskan och föraktet för svaghet.

Dvärgen kom ut 1944 under andra världskriget. Boken har inga tydliga referenser till Hitler och nazismen, men många av dåtidens kritiker och läsare kopplade ändå samman skildringen av ondskan med nazismens ideologi. Och Pär Lagerkvist var på inget sätt okänd för nazisterna. Redan 1933 när hans bok Bödeln kom ut (samma år som nazisterna tog makten i Tyskland) riktar han sin satirisk penna mot Nazityskland. Lagerkvist blev kallad “Judenknecht” (judedräng) och hans bok Bödeln var en av de skrifter som brändes på de nazistiska bokbålen. När andra världskriget bröt ut stod Lagerkvist på Gestapos dödslistor inför en eventuell tysk invasion av Sverige. Nazisterna hatade hans penna.

Så när du tröttnat på att läsa böcker som fungerar som fast food för själen av deckardrottningar av som massproducerar ”spänningsromaner” med barbiedjupa karaktärer och fjantiga intriger, kan det vara dags att unna dig något som ger din egen själ näring och styrka. Något som utvecklar dig. Läs något stort, läs något som gör dig djupare, klokare, mer insiktsfull, din själ vackrare och därmed dig själv snyggare. Ta vad som helst av Lagerkvist – men varför inte börja med Dvärgen.

Mikael Rosen är skribent, föreläsare, kommunikationsstrateg. Aktuell med läroboken Skriva för att övertyga.

Läs mer

Pär Lagerkvist har en omfattande produktion under sina cirka 60 års författarskap. Några av hans verk hittar du nedan, mer information finns hos bland annat Pär Lagerkvist-samfundet och Wikipedia.


7 Comments on “Pär Lagerkvist – insiktsfull gäst hos verkligheten”

 1. 1 Olle Bergman said at 10:07 on August 14th, 2013:

  Jag gjorde lumpen i Växjö. När jag tänker på Lagerkvist associerar jag alltid till perrongen där vi stod med persedelpåsen i hand och väntade på fredagståget hem.

  Barabbas är min höjdpunkt när det gäller Lagerkvist.

  Jag associerar hans stil med Bror Hjorts skulpturer – vid en första anblick lite naiv och klumpig, vid en närmare anblick fullständigt mästerlig. Han lär oss skrivande klåpare att inte krångla till stilen så förbaskat när man vill ha något sagt.

 2. 2 Ökenråttan said at 11:10 on August 14th, 2013:

  Själv påminns jag om ett av mina mer pinsamma ögonblick under skoltiden. Jag hade skrivit uppsats, ämnet “Ensamheten, vår vän och fiende”. Majens kommentar var att uppsatsen var bra men lite för lik “Dvärgen”; vi höll just på med Lagerkvist. Jag kunde ju inte säja att den har jag inte läst, för det skulle vi ha gjort!

 3. 3 Lotten Bergman said at 17:38 on August 14th, 2013:

  Jag måste bara få hålla med om Pär Lagerkvists storhet. Och så kan jag meddela att han föddes som Per Lagerqvist, men att han bytte stavning. (Själv har jag valt att tro att det berodde på stavningsreformen 1906.)

  Han hade sju äldre syskon och hela familjen fick plats i två rum och kök ovanpå en järnvägsstationsrestaurang och säkerligen gick han med halm i skorna tre mil till skolan varje dag.

  Här läser han min favoritdikt alldeles själv.

 4. 4 Ingela said at 00:01 on August 15th, 2013:

  Några av Lagerqvists böckerna fanns i hyllan i mitt barndomshem. Jag tittade nog i böckerna men fann både titlarna och innehållet lite läskigt och har därefter (skammens rodnad…) inte läst mer än några noveller av honom. Jag får väl ta och bättra mej.

 5. 5 Ullah said at 13:43 on August 15th, 2013:

  Han var en av mina favoriter i ungdomen, och när jag senare arbetade som högstadielärare tvingade jag niorna att läsa Dvärgen, eftersom jag själv hade gjort det med stor behållning.

 6. 6 Pysseliten said at 22:40 on August 15th, 2013:

  Jag skulle gissa att vi fick i uppgift att läsa något av Per Lagerkvist på gymnasiet, men jag minns tyvärr inte om jag gjorde det. Alltså beställdes “Dvärgen” på bokbörsen idag. (Samt Inga Tidblads “Om ni behagar” och Elsa Morantes “Historen” 1 och 2)

 7. 7 Maria Lindberg Howard said at 08:18 on August 16th, 2013:

  Helt galet roligt/ trist att en författare som Pär Lagerkvist är slutsåld. Men nu har jag lyckats hitta både Dvärgen och Gäst hos verkligheten med snygga 1960-talsomslag på Bokbörsen. Hurra!


Leave a Reply