Red Top – visdomsord i koncentrat

Publicerad 2013-08-09 i kategorin Porträtt | 12 Comments »

I brist på porträttfoto av kåsören själv, ses här en av hans böcker.

I brist på porträttfoto av kåsören själv, ses här en av hans böcker.

 • Red Top, pseudonym för Lennart Nyblom (1915–94) som bland annat var kåsör i Dagens Nyheter mellan 1948 och 1980.
 • Känd som en av de många fantastiska dagstidningskåsörerna som under 1900-talet spred glädje bland prenumeranterna.
 • Värd att minnas för sin stilsäkerhet och  sina genialiska aforismer.

Numera skrivs inga kåserier i tidningarna; nu heter det krönikor har jag märkt. Men de kortare och lättare texterna om vardagliga ting finns kvar i medierna och fyller samma behov hos läsarna.

Kåsören Red Top höll ett vaket öga på samtiden och hade ett humoristiskt anslag i sina texter, men alls inte utan spetsig udd. Tyvärr lever kåserier ett dagsländeliv och försvinner oftast snabbt i glömskans dunkel. Så även Red Tops alster: vårt kommunbibliotek hade en enda bok av Lennart Nyblom, Red Tops toppar, djupt nere i källararkivet. Detta trots att han gav ut många, många. Och då talar jag inte bara om kåserisamlingar utan även om ungdomsböcker, t.ex. Svart plan (1953) med omslag av Hans Arnold.

Jag tänkte här fokusera på en för mig efterhängsen aforism av Red Top. Den utgör den av hans klokheter som så länge följt mig trognast genom livet och är djupast inetsad i minnet. Som jag minns den lyder aforismen sålunda (varianter förekommer):

”Kvinnan skall vara jämställd med mannen, samt gärna en smula urringad.”

parLåt oss titta närmare första delen av detta yttrande – som utan tvekan är en mans. Den utgör ett tidsenligt och högst korrekt ställningstagande i en samhällsprocess som tyvärr fortfarande måste pågå. Målet är inte uppnått ännu, men det är klart och tydligt utstakat. Kampen för lika värde mellan könen pågår och fullständig jämställdhet är vår destination.

Det är lätt att hävda detta. Mig personligen förpliktigar det egentligen inte till någonting, men det låter bra. Jag visar att jag tänker rätt, rättvist och rättframt. Och jag följer huvudströmmen trygg och säker.

Men när vi övergår till yttrandets andra del inser vi att ränderna liksom aldrig går ur. ”Samt gärna en smula urringad” – där kom det! Vad som ges i radens första halva, tas tillbaka i den andra. Självklart ska kvinnan ha samma rätt, lön, förutsättningar och möjligheter som mannen. Naturligtvis! Det är min grundmurade inställning och jag finns i främsta ledet för att verka för detta. Men en behagfull urringning är ju inget som stör? Eller?

Smaka på meningen och känn hur korkad den är – och hur genialisk den sammanfattar problematiken. Mig har den fått att le – och även att skämmas lite.

Många andra av Red Tops aforismer är lika träffsäkra, underfundiga och universellt gångbara. Värda att letas upp: “Enklaste sättet att skaffa sig en liten förmögenhet är att börja med en stor.” Jag tror absolut på tesen – även om jag aldrig haft möjlighet att pröva den.

Ronny Lingstam är illustratör och grafisk designer. Sitter mest under korkeken numera.

 

Läs mer

Ett kåseri från 1976 om veteranflyg: Alltid något.
Ett kåseri som återpublicerades i DN när Red Top avled: Blomkrukeverken. (Se även Olof Lagercrantz’ vackra ord om honom.)
Dagens Nyheters historia (2002) skrev Stig Hadenius: “Namn och Nytt med Red Top, Ströyer och många andra hade självklart betydelse för opinionen i landet.” 

red top


12 Comments on “Red Top – visdomsord i koncentrat”

 1. 1 Fredrik Tersmeden said at 13:55 on August 9th, 2013:

  “Numera skrivs inga kåserier i tidningarna; nu heter det krönikor har jag märkt.”

  Huvudet på spiken! Jag har själv gjort samma iakttagelse. Och tyvärr med det efterföljande konstaterandet att det främst är två saker som skiljer kåseriet och krönikan:

  1) I kåseriet var texten, stilistiken central. Därför dolde sig personen bakom diskret under pseudonym. En krönikör skall däremot alltid ha en stor blaffig bildbyline. Här är det egot som talar.

  2) Kåserierna var underhållande.

 2. 2 Örjan said at 18:01 on August 9th, 2013:

  Läste alltid Red Tops kåserier i DN, med början runt -70.
  Vill minnas att dessa alltid infördes längst upp till höger på Namn&Nytt-sidan.

  (Alf Henrikssons korta dagsvers brukade finnas “på valfri plats” på dito sida.)

 3. 3 Ökenråttan said at 22:30 on August 9th, 2013:

  Red Top stammade från en journalistfamilj. Han var rödhårig. Det var hans far som gav honom hans nom de plume (precis som Kar de Mumma. Ja, det vill säja K de M:s pappa gav K de M namn och Red Tops pappa gav Red Top namn. Pust.). – Förresten: Är nom de plume och skribentsignatur samma sak? Eller är n de p ett “riktigt” namn, men inte skrivarens eget, och signatur nån käck förkortning eller dylikt?

 4. 4 Fredrik Tersmeden said at 22:40 on August 9th, 2013:

  Kanske kan man hävda att ett nom de plume är mer definitivt? Som t ex Voltaire – François-Marie Arouet skrev mig veterligen aldrig något under annat namn än det. I en tidning kan man ju däremot kanske tänka sig att en och samma person skriver t ex kulturjournalistik under sitt riktiga namn men kåserar under signatur där det senare visar att vederbörande tillfälligt går in i en viss roll.

 5. 5 Lotten Bergman said at 23:28 on August 9th, 2013:

  Som varande f.d. kåsör skär det i hjärtat att läsa att jag i en annan tid skulle kunna ha haft en självklar “betydelse för opinionen i landet”.

  Tänk vad alla hade spelat mycket basket om jag bara hade varit 50 år äldre.

 6. 6 Martina said at 17:29 on August 10th, 2013:

  Tack för detta underhållande, ja kåserande, bidrag om en person jag inte kände till.

 7. 7 Maria Lindberg Howard said at 18:25 on August 10th, 2013:

  Red Top sa många kloksaker, som t ex:

  “Själv röker jag inte, men jag tar då och då en cigarett bara för att inte bli slav under dygden.”

  “Verklig vän: en som bjuder en på middag fast man inte är avdragsgill.”

 8. 8 Maria Lindberg Howard said at 18:35 on August 10th, 2013:

  Får mig även att tänka på Cello (Olle Carle), en äkta ordekvilibrist:

  “Lätta tankar som lättat ankar.”

  “Småle och smila en smula.”

  “Idel ädel adel.”

  “Jag har inget emot musik som utövas inne, bara den inövas ute.”

  “Hellre bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd.”

 9. 9 Ronny said at 19:18 on August 10th, 2013:

  Jag vet inte – kan man möjligen likna dagens krönikör vid en espresso och den forne kåsören vid en kall porter (mer flyt och must)? I min ålder drabbas man lätt av “det-var-bättre-förr-syndromet”, men på något vis tycker jag att numera fyller man ett tomt utrymme med en krönika, medan utrymmet förr var exklusivt reserverat för herr Kåsören. Läsarna väntade.
  I alla fall är det roligt om någon blir nyfiken på Red Top via Minnesvärt. Hans porterlika texter är värda att letas fram – liksom aforismerna!

 10. 10 Bara en liten påminnelse — Lotten said at 12:57 on August 13th, 2013:

  […] Red Top av Ronny Lingstam […]

 11. 11 — Lotten said at 13:07 on August 13th, 2013:

  […] Red Top av Ronny Lingstam […]

 12. 12 Pysseliten said at 22:49 on August 15th, 2013:

  Helt okänd för mej, men nu blev jag riktigt nyfiken på mer. Tack!


Leave a Reply