Sam J Lundwall – science fiction-gudfader

Publicerad 2013-08-27 i kategorin Författare, Porträtt | 11 Comments »

 • Sam J LundwallSam J Lundwall (f. 1941) science fiction-författare, översättare, redaktör, bokförläggare, fotograf, producent, ingenjör och sångare.
 • Mest känd för att ha drivit Delta Förlag, som gett ut över 200 sf-böcker – av vilka flera idag betraktas som klassiker.
 • Värd att minnas för att ha vigt sitt liv åt att främja science fiction i Sverige.

Att tänka sig svensk science fiction utan Sam J Lundwall är ungefär som att tänka sig det franska köket utan smör. Människan finns överallt. Till viss del beror det förstås på att science fiction-världen var mindre på 1970-talet än idag, till större del på att den svenska delen av sf-världen dominerades av ett fåtal eldsjälar.

Efter att ha startat fanzinet Science Fiction-Nytt, som snart ses som det bästa, debuterar han under 1950-talet som författare i tidskriften Häpna!. Under 1960-talet arbetar Lundwall både som fotograf och frilansskribent, och ger till och med ut en LP – men 1968 är han tillbaka i sf-världen som tv-producent, och när han året efter på uppdrag av Sveriges Radio ger ut den första svenska översikten över sf-litteratur är han snart engagerad i bokbranschen på heltid.

2018 A.D.Även om flera av Sam J Lundwalls egna sf-böcker fått bra mottaganden (även internationellt) får man nog ändå anse att hans viktigaste gärning är Delta Förlag, som han under många år driver tillsammans med en litterär agent vid namn Gunnar Dahl. Delta är aktivt mellan 1972 och 1988 och under etiketten DELTA Science fiction hinner förlaget ge ut över 200 böcker, såväl svenska författare som Börje Crona (idag kanske mer känd som far till skådespelerskan Görel Crona) och Sam J Lundwall själv som internationella stjärnor som Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, C. S. Lewis, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, Ursula K. Le Guin, H. G. Wells och H. P. Lovecraft.

Under sin tid som aktiv redaktör var Lundwall en internationellt känd expert på science fiction, och sekreterare i sf-författarorganisationen World SF. Idag har han dragit sig tillbaka helt från offentligheten, och kontaktförsök från journalister som är sugna på en intervju bemöts med ett förtryckt Nej Tack-brev.

I en tid när science fiction blivit en marknadsvara som snart sagt dagligen misshandlas av Hollywood med specialeffekter som största behållning framstår Sam J Lundwalls kärlek till genren och hans utgivning som alltmer värdefull. Som han själv skriver i förordet till novellsamlingen Science Fiction vid gasljus:

Detta är bra science fiction, och bra litteratur – inte för att den är gammal och vördnadsfull, utan för att den helt enkelt är bra science fiction och bra litteratur.

 

Simon Grabiec är jurist, filmvetare och frilansjournalist.

Läs mer
Delta FörlagDelta Förlags utgivning med de klassiska gula omslagen finns idag att hitta på antikvariat över hela landet. Om du är ute efter ett tidstypiskt smakprov rekommenderas novellsamlingarna i serien Det hände imorgon, sammanställda av Sam J Lundwall.

Mörkrets furste av Sam J Lundwall (1975) ses av många som Lundwalls bästa bok, och är en fartfylld roman med influenser från såväl Jules Verne som Rudyard Kipling (som trots att han är mest känd för Djungelboken faktiskt skrev en del science fiction också!).


11 Comments on “Sam J Lundwall – science fiction-gudfader”

 1. 1 Olle Bergman said at 11:38 on August 27th, 2013:

  Ojojoj, nu får jag en nostalgichock av samma magnitud som om jag suttit i en grön manchestersoffa och klistrat ihop en Spitfire från Airfix medan jag lyssnade på Deep Purple.

  Vårt lilla bibliotek i Viken, som styrdes med vänlig och fast hand av fru Göransson, hade en rejäl uppsättning Delta-böcker och jag slukade dem. Mina favoriter: Simak och Clarke (den sistnämnde var väldigt ojämn, tyckte jag dock).

  Sen en annan sak: Science Fiction vid gasljus får mig att tänka ”proto-steampunk!”. Den är nu beställd från Bokbörsen. (Säger en som har biljett till steampunk-konventet i Alingsås i oktober – se http://steampunk-konvent.se.)

 2. 2 Åka said at 11:44 on August 27th, 2013:

  Glöm inte Jules Verne-Magasinet, som ju kom ut ända fram till 2009 och under lång tid var rätt betydelsefullt för unga sf-läsare. Betydligt viktigare än hans fanzine, som ju bara nådde de mest insnöade.

 3. 3 Håkan (hakke) said at 12:21 on August 27th, 2013:

  Ja jösses vilken nostalgi. Biblioteket i Åmål hade också ett antal nummer av “Det hände imorgon” — samlingar som jag slök fullständigt!

 4. 4 Martina said at 12:58 on August 27th, 2013:

  Ett nytt namn för mig. Tack! Lundwall är alltså nu levande – den första i serien här, eller hur?

 5. 5 Simon Grabiec said at 17:25 on August 27th, 2013:

  Högst levande, ja!

 6. 6 Annika said at 23:31 on August 27th, 2013:

  Åh, ja, hans gärning hade formativ verkan på mina läsvanor, först genom vad jag lånade på bibliotek och sedan vad jag köpte. Här finns gott om gula volymer och rätt många årgångar av Jules Verne-magasinet.

 7. 7 Jonas Söderström said at 08:45 on August 30th, 2013:

  En av Sams romaner är “King Kong Blues”. Hur verkligheten kommit ikapp den skrev jag om på bloggen för ett par år sedan – jämför utdraget ur romanen och Aftonbladets löpsedel här:
  http://blindhöna.se/2006/03/alla-trangs-for-att-fa-se-nar-bruden-blir-pa-smallen/

  Jag fick faktiskt ett mejl från gamle Sam efteråt. där han tackade för att någon kom ihåg “King Kong” … 😀

  (Ibland strular det med åäö-urlar i kommentarer, så jag ger den konverterade länken här för säkerhets skull: xn--blindhna-s4a.se/2006/03/alla-trangs-for-att-fa-se-nar-bruden-blir-pa-smallen/
  )

 8. 8 gunnar grafström said at 17:39 on July 20th, 2014:

  Ja en nostalgikick. När man tänker tillbaka på SF konferanserna som anord ades på hotel amaranten. Roligt att få träffa Sam o inbjudna författare som Alfred Bester en gång.

 9. 9 Sam J Lundwall said at 15:27 on July 10th, 2015:

  Tack för vänliga ord. Nu när jag snart inte finns med vare sig här eller där känns det extra trevligt. Men min goda dotter Karin, som döptes in i esseff av Isaac Asimov och fick Philip José Farmer som extragudfar, plus en esseff-uppväxt med massor av essef-folk från alla delar av världen, tar över och gör allt bättre än jag! Nu är hon gift med Joen Gustafsson, son till författaren Lars Gustafsson som skrivit lysande esseff. Mitt barnbarn Kajsa L kommer att göra fantastiska saker, fast jag inte är med då. Tack för allt! Sam J

 10. 10 Björn Möller said at 12:27 on February 11th, 2016:

  Hej
  Jag söker en specifik bok/roman/novell.
  trodde ett slag det var Paris i 20e seklet, men icke. Boken sägs vara refuserad av Jules Vernes förläggare med orden “Men snälla herr Verne, ni tror väl inte att människor skulle tro att Paris om 100 år skulle krylla av små icke hästdragna fordon”. Fordonen i berättelsen drivs av sumpgas som trycks ner i en bleckburk som smidigt placeras i egna bilen och så kör man på det så länge det räcker. urken fylls enkelt genom att man “pruttar” ner i burken = sumpgas. Utkom eventuellt i slutet av förra seklet.
  Men vilken är berättelsen?

 11. 11 Magnus Lundgren said at 20:50 on February 19th, 2016:

  Om någon är värd att hylla för allt han har gjort för SF och SF-fandom i Sverige är det Sam! Och ett enormt personligt jättetack för Skräckens labyrinter och JVM!


Leave a Reply