Sigfrid Siwertz – den förlåtande iakttagaren

Publicerad 2013-10-28 i kategorin Författare, Porträtt | 9 Comments »

 • siwertzSigfrid Siwertz (1882–1970), svensk författare, poet, dramatiker, reseskildrare och akademiledamot.
 • Mest känd för ungdomsboken Mälarpirater och den TV-dramatiserade romanen Selambs.
 • Värd att minnas för ett omfattande författarskap av högsta rang och inte minst för sitt mästerskap inom den speciella genren novellromanen, där flera mindre, till synes fristående historier flätas i varandra.

Jag var bara elva år och hörde knappast till den primära målgruppen. Likväl satt jag klistrad framför Bengt Lagerkvists SVT-dramatisering av Sigfrid Siwertz roman Selambs. Det faktum att jag bodde nära Huvudsta gård – förlaga till ”Selambshof” – bidrog men var knappast avgörande.

Först 33 år senare fick jag tag i själva boken om de fem maktgiriga syskonen Selamb. Trots avståndet i tid såg jag vid läsandet TV-serien för min inre blick. Ett högt betyg för både förlaga och filmatisering!

Vid det laget hade min jakt efter Siwertz på antikvariat – nyutgåvor är hopplöst sällsynta – redan fått mig att fastna för denne, mer än för någon annan svensk 1900-talsprosaist.

Vad jag fastnat för? Inte helt lätt att säga. Kanske för Siwertz förmåga att subtilt fläta samman och begripliggöra människoöden. För även om hans böcker inte saknar handling – ja, stundtals ren action som brinnande varuhus, ryska inbördeskrig och stormiga båtfärder (hans kärlek till segling lyser fram i många verk) – så är det alltid människorna, deras tankar och utveckling som står i centrum. Siwertz tidiga roman En flanör utmynnar förvisso i ett farväl till huvudpersonens ursprungliga blaserade iakttagande, men själv förblev han en skarpögd men också något distanserad iakttagare. Det distanserade låg dock mer i ett icke dömande än i känslokyla. Hans var en blick som sett och genomskådat människorna i deras skröplighet – men också förlåtit dem! Därför blir också uslingarna i Siwertz historier människor av kött och blod, som liksom även ”hjältarna” har sina svagheter.

Kanske var det även för att Siwertz historier ofta utspelar sig i en ”bildad borgerlighet”, i en värld av lektorer, kammarråd, läkare och hovkapellister där känslorna bubblar under ett kultiverat uppträdande och klassiska referensramar – en värld där man fortfarande snarare förväntades gå på operan och citera poesi än frossa i renoverade kök och surdegsbak.

Men inte minst må framhållas Siwertz stilla, om än torrt vassa, humor. Ty som han själv skrev: ”Jag hyser en viss fruktan för människor, som talar om sig och sitt utan en liten glimt av självironi. Jag skulle rentav vilja säga att människan egentligen är outhärdlig, när hon tar sig själv på fullt allvar.”

Fredrik Tersmeden är fortfarande arkivarie vid Lunds universitetsarkiv. Som ung var han, liksom Siwertz, en ihärdig Stockholmsflanör.

Läs mer

Ingemar Algulin har skrivit en utförlig och uppskattande artikel om Siwertz i Svenskt biografiskt lexikon. Något litterärt sällskap har han däremot inte och tillgången till hans böcker i nytryck tycks begränsa sig till den i tidningsmiljö förlagda Jonas och draken. På Bokbörsen finns det dock gott om antikvariska titlar av Siwertz.


9 Comments on “Sigfrid Siwertz – den förlåtande iakttagaren”

 1. 1 Olle Bergman said at 12:09 on October 28th, 2013:

  Jag kommer vagt ihåg Selambs på SvT – vacker musik, en dyster byggnad och en allmän känsla av att ”det här är bra teve”.

  Här en fråga till Öppet arkiv som får ett “jaha”-svar:

  http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/278922

 2. 2 Fredrik Tersmeden said at 15:50 on October 28th, 2013:

  Listan över dem som skulle vilja se en sådan repris sluter jag mig gärna till!

 3. 3 Martina said at 00:33 on October 30th, 2013:

  Min högt ärade svensklärare på högstadiet tipsade oss om Siwerts romaner. Själv har jag varken läst dem eller sett filmatiseringarna, men efter det här inlägget tänker jag införskaffa Selambs. “Bildad borgerlighet” – det låter som något jag kan gilla.

 4. 4 Fredrik Tersmeden said at 10:21 on November 11th, 2013:

  Martina: om jag får rekommendera ett “första möte” med Siwertz så föreslår jag novellromanen “Förtroenden” från 1945. Finns 55 exemplar av den på Bokbörsen just nu för allt från 15 kr.

 5. 5 Fredrik Tersmeden said at 00:40 on August 21st, 2014:

  Hurra! Äntligen aviserar SVT att filmatiseringen av “Selambs” skall bli tillgänglig på Öppet arkiv – och det redan nästa månad!

  http://www.svt.se/tittarservice/fraga-oss/dialog/525281

 6. 6 Fredrik Tersmeden said at 00:36 on October 17th, 2015:

  Ännu en glad nyhet för Siwertzälskare: Bonniers har nu tillgängliggjort stora delar av hans produktion som e-böcker.

  http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/S/sigfrid-siwertz/?pageSize=10000#bookList

  Eller ja, god nyhet för den som nu vill läsa på en platta. Själv fortsätter jag nog att jaga pappersutgåvorna på antikvariat…

 7. 7 Christian Bondeson-Eggert said at 22:23 on February 15th, 2016:

  Utmärkt att SVT erbjuder Selambs på Öppet arkiv. Jag minns också serien från min ungdom, och har sedan dess läst en del av den utmärkte författaren. Finns det månne ett Siwertz-sällskap?

 8. 8 Fredrik Tersmeden said at 10:58 on February 16th, 2016:

  Dessvärre var “Selambs” ett av de många program som rök ur Öppet arkivs utbud nu när man av ekonomiska skäl skar i det i början av året.

  Något sällskap verkar Siwertz heller inte ha fått. I vart fall finns inget sådant listat på DELS (De litterära sällskapens) hemsida.

 9. 9 Fredrik Tersmeden said at 00:28 on May 21st, 2016:

  Jag roar mig då och då med att googla Siwertz namn, och till min glädje finner jag att det finns fler där ute än jag som alltjämt läser och uppskattar honom. Här är ett insiktsfullt och välformulerat blogginlägg om “Selambs” som jag hittade på kuppen:

  http://johanselander.blogspot.se/2010/02/egoismens-prisomlast.html


Leave a Reply