Sixten Landby – kraftkarl och granskogsaforistiker

Publicerad 2013-11-06 i kategorin Allmänt, Författare | 2 Comments »

 • s1Sixten Landby (1912-97), kraftkarl, skriftställare, västerbottniskt original.
 • Mest känd för det korta gästspelet i tv där hans och brodern Kurts gammpojkshem visades upp.
 • Värd att minnas för sina besynnerliga men begåvade skriverier samt för en livshistoria som representerar ett Sverige som idag är försvunnet .

När jag ser SVT-dokumentären Bröderna Landby – två fria män slås jag av att varenda detalj har etsat sig fast i mitt minne. Det osannolikt skitiga hemmet. Flugorna. Deras solkiga kläder. Och Sixtens väldiga händer med vilka han i sin krafts dagar kunde böja en hästsko och vrida en rälsspik.  Året var 1990 och om jag inte minns fel sändes reportaget i ett Stina Dabrowski-program.

Då såg jag dem mest som smått rörande kuriosa. Sixten Landby, före detta kringresande atlet, och hans bror Kurt, konferencier för The Landby Show. Två gamla män i Håkmark, en mil norr om Umeå, som utgjorde själva arketypen för det som på norrländska beskrivs som gammpojkar, dvs. ungkarlar som bor för sig själv. Jag skrattade mig dubbelvikt åt det absurda i att vuxna människor kunde leva så obekymrat och stolt i smuts och stök. Och jag roades enormt av Sixtens underfundiga svada och hans tendens att halka ner i obsceniteternas dike.

Men när jag nu ser om reportaget, 23 år visare och erfarnare, uppfattar jag det fullständigt annorlunda. Lorten och röran blir helt sekundära. Jag ser två män med integritet som vägrar kompromissa med de sociala ingenjörernas hygieniska Välfärdssverige. Visst har de blivit erbjudna ett fräschare hus av det allmänna ”men då har det alltid varit hus utan spis och skorsten och då är det inte ett hus. Det är hundkojor för hundar som husse inte bryr sig om.”

Och sen inser jag att Sixten Landbys reflektioner, dikter och aforismer kommer från en man med skarpsinne och iakttagelseförmåga även om han tycks ha en släng av (frivillig) koprolali. Den litterära formuleringskonsten är en smula grovhuggen, men det är inget tvivel om att han är en begåvning.

Det bekräftas ytterligare när jag beställer boken Sixten Landbys Teser från Bokbörsen, utgiven av en representant för den lokala publik Sixten hade i Västerbotten. Dessa Tänkvärda ord av en Kraftkarl i tanke och handling innehåller en lång rad aforismer och dikter som hela tiden överraskar. Mycket är bara besynnerligt, annat är banalt men en hel del är både underfundigt och tankeväckande.

A till dÖ
En sak i sänder och Döden sist.

Ovis
Man skall akta sig,
för att tillhöra de Fåvitska.

Ge icke tappt
De tappra försöker sig resa
där andra känner skam och nesa.

Den smala
Försakelsens väg
bär till de allvarliga tankarna.

Sixten Landby hörde knappast hemma i Svenska Akademien, men han var en unik litterär röst.

Olle Bergman är frilansskribent och redaktör för Minnesvärt.

Läs mer

Den berömda SvT-dokumentären bör ses av alla som tycker det är sorgligt att Sverige tittar för lite i backspegeln. OBS – känsliga öron och ögon varnas! Här finns en sida tillägnad Sixten. Wikipedia har en artikel, likaså En man med ett skägg.


2 Comments on “Sixten Landby – kraftkarl och granskogsaforistiker”

 1. 1 Martina said at 12:28 on November 6th, 2013:

  Utan att ha sett dokumentären (ännu) kommer jag att tänka på två andra bröder, smålänningarna Erik och Sigvard, som även de var två oförstörda original och levde tillsammans i ett omodernt hem, där de tillverkade det mesta själva på gammalt vis. I det här programmet visas bland annat hur de tillverkar sina egna hårborstar av taglet från sina hästar.

  http://www.youtube.com/watch?v=-PZac5RD5yI

 2. 2 Lotten Bergman said at 12:43 on November 6th, 2013:

  Men vilken fantastisk bild du hittade! Rena rama Stålmannen!


Leave a Reply