Sven Stolpe – Sveriges mest belästa och mest upprörda man

Publicerad 2013-08-18 i kategorin Porträtt | 18 Comments »

 • Sven StolpeSven Stolpe (1905–96), fil.dr., författare, journalist, debattör, översättare, kritiker, föreläsare och lärare.
 • Mest känd för sitt karismatiska framträdande hos Hagge Geigert i TV på 70-talet, och som Alex Schulmans morfar, eller, mer förtjänt, för sin sina böcker om Jeanne d’Arc, Birgitta och drottning Kristina.
 • Värd att minnas för sin förmåga att omsätta sin enorma beläsenhet i spännande berättelser och unika analyser av samtiden.

Att Sven Stolpe inte stod högt i kurs när kulturradikalismen gjorde sitt tåg genom institutionerna står klart om man lyssnar till Ola Magnells ”Nya perspektiv” (1975):

När Sven Stolpe får Das Kapital i läxa
[…]

Det är då, först då som saker börjar hända
Det är då som de kan börja skönja nya perspektiv

Men behövde Stolpe verkligen läsa läxa?

Sven Stolpe var en grotesk textslukare; när han hade arbetat färdigt med sin egen skriftställning, sådär vid klockan nio på morgonen, så började han sitt läsande med sju morgontidningar och därefter ett antal böcker. Att han läst Marx och förstått honom djupt kan man upptäcka t.ex. i Stolpes biografi om den ryske tänkaren Nicolaj Berdjajev.

Vidare hade Stolpe kunskaper om marxismens teori, från tillfångatagna politiska kommissarier i det finska vinterkriget som han, som inbäddad journalist, intervjuade om deras lära. Stolpe var måttligt imponerad av den ideologiska logiken bakom deras anfall mot Finland.

Snarare var det Stolpe själv som gav läxorna, då han trots ett otal böcker, en doktorstitel och tiotusentals artiklar i rikspressen bakom sig, med tidernas skiftningar åt vänster, under en period fick nöja sig med en tjänst som mellanstadielärare i Mjölby. För oss verksamma i dagens skolväsende är hans metod för betygsättning underbar. Föreställ dig följande scenario: ”Jag berättar historier året igenom, det är jag riktigt bra på. Sedan frågar rektorn om jag inte ska sätta betyg. Betyg? Jaha, vafalls! Ja, ja, då frågar jag gossarna vad de fått för betyg terminen innan, och så höjer jag dem alla med en bokstav. Den elev som orkat lyssna på mig en hel termin, är värd minst ett betygssteg.”

Sven Stolpe kom tidigt i kontakt med fransk intellektuell debatt, och insåg förundrad att där fanns en livaktig, dynamisk och intellektuellt grundad kristen opinion, något på den tiden helt okänt i Sverige. Detta berörde honom som svensk ateist djupt, och han publicerade två referatvolymer som för en svensk publik även idag är intellektuellt omskakande: Den kristna Falangen I och II (1934–36). Många blev katoliker av att läsa hans böcker, vilket till en början förvånade Stolpe, som dock själv gick samma väg 1947.

Från sin borgerligt bildade, humanistiska och kristna intellektuella position gick han som yxan i kubben mot hela efterkrigstidens intellektuella elit, gjorde sig osams med alla av betydelse, och stod under hela denna tid i princip ensam i ett perspektiv som var en självklar del i alla europeiska kulturer utom kanske Sveriges.

Marcus Björk är rektor i Lund.

Läs mer

Sven Stolpe får ses som en underskattad kulturpersonlighet, så någon litteratur om honom finns knappast. (En belgisk monografi ska ha utkommit på 80-talet.) Stolpe skrev ett 80-tal böcker, både monografier, essäsamlingar och romaner. Produktionen är av skiftande kvalitet, Stolpe skrev delvis uppenbart för brödfödan, men romanerna ”I dödens väntrum”, ”Sakrament” och ”Lätt, Snabb, öm” är läsvärda för idéinnehållets skull. Bland monografierna står Stolpes monumentala, men ändå någonstans nyanserade, karaktärsmord av kulturradikaler som August Strindberg och Olof Lagercrantz ut som mycket underhållande. Stolpes analyser av nazismen, som han skrev initierat om redan på 30-talet, är både klarsynta för sin tid, har idémässig bäring för oss idag, och vederlägger fullständigt den bild av honom som ”politiskt suspekt” som spreds i svensk debatt på den tiden det begav sig.


18 Comments on “Sven Stolpe – Sveriges mest belästa och mest upprörda man”

 1. 1 Fredrik Tersmeden said at 11:50 on August 18th, 2013:

  Väl skrivet! Vårt land skulle sannerligen behöva fler “borgerligt bildade, humanistiska och kristna intellektuella”.

  Själv har jag precis i dagarna avslutat ännu en roman av en av mina favoritprosaister, Sigfrid Siwertz. På honom kan man åtminstone applicera de tre första av de ovannämnda dygderna. Skall man tro hans självbiografi var det kanske sämre med kristenheten, fast i den här sena romanen jag just läst – “Episodernas hus” – tycker jag mig ändå ana att kanske även Siwertz skådade det ljuset på äldre dagar.

 2. 2 Kristina Bergman said at 12:08 on August 18th, 2013:

  Jag blir väldigt inspirerad av alla dessa personligheter och vad de gjort, så att det riktigt kliar i fingrarna att lära mig mer. I denna tid när just tillgänglighet och tid är så avgörande för att orka fördjupa sig, vet ni vad jag skulle tycka var fantastiskt? Om dessa personers mest läsvärda verk sattes ihop till en samlingsvolym, eller att det plockades ihop en låda med filmer/böcker/artiklar ifrån dem som man kunde beställa, så att man kunde fördjupa sig ytterligare? Eller i varje fall, fler praktiska länkar till amazon.com och dylikt.

 3. 3 Martina said at 12:48 on August 18th, 2013:

  Ett härligt porträtt av en originell man! Jag har läst en bok av Sven Stolpe, biografin över Olof Lagercrantz. Sällan har jag tagit del av ett sådant karaktärsmord.

 4. 4 Olle Bergman said at 16:08 on August 18th, 2013:

  KRISTINA: Jag tycker du tänker i helt rätt banor. När jag fantiserar om vad vi ska göra med hela MINNESVÄRT-projektet framöver så ser jag för mitt inre en databas över svensk kultur med ett attraktivt gränssnitt. Här skulle all möjlig information kunna sammanställas – webblänkar, bibliografier, bilder & video samt även länkar till antikvarisk och nyutgiven litteratur.

 5. 5 Olle Bergman said at 17:43 on August 18th, 2013:

  Till min oförställda glädje noterar jag att en av min fars favorithistorier i sin helhet finns på webben: Möte i Värmland.

  Inläst:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ran0-cgiPgk

  I text (scrolla ner en bit):
  http://www.tomasjunglander.se/tj_litteratur_ovrigt.htm

 6. 6 Örjan said at 18:20 on August 18th, 2013:

  Den novellen minns jag från en av Lottens kalenderluckor.

 7. 7 Lotten Bergman said at 18:37 on August 18th, 2013:

  Ja just det, Örjan! (Hade jag själv glömt bort i flängaruntyran bortitok.)
  Luckan:
  http://www.lotten.se/2011/12/julkalendern-13-dec-2011.html
  Facit:
  http://www.lotten.se/2011/12/facit-till-julkalendern-13-dec-2011.html

  (Ni som inte vet vad Örjan och jag menar med “kalenderlucka” och “facit”: varje december skriver jag litterära gåtor som om jag vore någon annan. I kommentarerna gissar läsarna och så vinner man en t-shirt.)

 8. 8 Joanna said at 18:43 on August 18th, 2013:

  Utöver hans enorma bildning är mitt minne av Sven Stolpe hans energiska kritik av samtidens andliga fattigdom i litteraturen (Ande och dikt). Det är möjligt att han höjer rösten för mycket, men nog behövs det väl ändå någon som försvarar andens närvaro i litteraturen?

 9. 9 Marcus Björk said at 20:38 on August 18th, 2013:

  Stolpes sätt att tala ger en helt nödvändig dimension till hans analyser. Hör här hans egen röst om Strindberg: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=600844

  Både bra på riktigt och oerhört roligt.

 10. 10 Petter Lönegård said at 20:38 on August 18th, 2013:

  Här en liten inspelning, från SR-minnen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=600844

 11. 11 Marcus Björk said at 20:45 on August 18th, 2013:

  Mer härliga uttalanden. Man njuter! Här är autentiska citat från disputationen. Inte många som dragit ned liknande spontana applåder och skratt på sin disputation! http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=1707843

 12. 12 Agneta said at 21:03 on August 18th, 2013:

  Den timslånga intervjun i »Gäst hos Hagge« finnshär: http://www.svtplay.se/klipp/137400/gast-hos-hagge-sven-stolpe

 13. 13 Fru Decibel said at 10:59 on August 19th, 2013:

  Roligt att återse den gamle Stolpen. Han bodde ju i Malexander, där också min släkt huserat sedan 1500-talet. Vi åkte förbi hans Stjärnsand men vi såg honom aldrig i trädgården. Vi sa, att han nog var inne och dammade sina 16 000 böcker. I verkligheten hade han ju knappt några lungor kvar, så det blev väl inte så mycket varken med damning eller trädgårdskötsel.
  Malexander hade en känd person till, Hilding Hagberg, som hade köpt Konsum. Honom såg jag aldrig heller. Sven Stolpe och Malexander gjorde emellertid, att jag kom att intressera mig för Drottning Kristina och senare även Heliga Birgitta och sedan dess har jag alltid varit intresserad av historiska personer. Nationalmuseum hade en utställning om Drottning Kristina på 60-talet. Då gavs det även ut en LP-skiva med musik från Drottning Kristinas tid, bl.a. av Albrici, som Kristina hade tagit till Sverige. Den var min favorit under många år, medan mina jämnåriga lyssnade på Beatles etc.

 14. 14 Martina said at 15:49 on August 19th, 2013:

  Fru Decibel: I Geigert-intervjun berättade Stolpe att han och kommunisten (eller “rödskägget”, som Stolpe föredrog att kalla en person med dylik ideologisk hållning) Hagberg slagit sina påsar ihop och bildat kommunalt parti. Osannolikt! Och ändå inte! Det framgår nämligen av intervjun att Stolpe var en humanist i den djupaste bemärkelsen. Han kunde verkligen skilja mellan sak och person. Även om han var oense i varenda fråga med en person, kunde han ändå berömma denne i generösa ordalag. Ett storartat drag, tycker jag.

 15. 15 Christopher Brady said at 09:15 on August 16th, 2014:

  Journalister i Sverige sätter etiketten “intellektuell“ utan att fatta vad det betyder. Det är omöjligt för en kristen att vara intellektuell. Varför läste Sven Stolpe inte John Mill från 1717 och framför allt – varför analyserade han inte de litterära verktygen för produktionen av antika kristna texter? Han kunde ha hittat dessa verktyg i kyrkofädernas skrifter och i NT.

 16. 16 Martina said at 07:50 on October 12th, 2014:

  Christopher: Omöjligt för en kristen att vara intellektuell? Det där får du gärna utveckla!

 17. 17 Två katolska romaner av Stolpe | Minerva said at 08:46 on October 12th, 2014:

  […] också min makes fina porträtt av Sven Stolpe i bloggen […]

 18. 18 Martina said at 13:45 on November 20th, 2014:

  Nu har Svante Nordin utkommit med en biografi över Stolpe på Atlantis förlag, Sven Stolpe – blåsten av ett temperament.
  http://www.bokus.com/bok/9789173537407/sven-stolpe-blasten-av-ett-temperament/


Leave a Reply