Tor Aulin – tonsättaren som i det lilla formatet tolkade svenskt sekelskiftes skönhet

Publicerad 2014-01-02 i kategorin Musik, Porträtt | 7 Comments »

Tor Aulin, marmorrelief från 1935 av Bror Chronander, i Göteborgs konserthus

Tor Aulin, marmorrelief från 1935 av Bror Chronander, i Göteborgs konserthus.

 • Tor Aulin (1866-1914), violinist, dirigent och tonsättare.
 • Mest känd för sina tre violinkonserter, särskilt den tredje i c-moll.
 • Värd att minnas för sin musik och sin insats för svenskt musikliv, inte minst kammarmusiken.

Våren 2005 deltog jag som sångerska i en kurs som gick under namnet “kammarmusikalisk interpretation”. Jag blev då tilldelad ett knippe noter med svenska romanser som jag förväntades repetera in och sedan framföra tillsammans med en pianist. Bland noterna fanns sångcykeln Fyra serbiska folksånger av Tor Aulin med tonsatta dikter av Runeberg. Musiken slog mig med häpnad. Varför hade jag inte tidigare hört denna pärla? Runebergs folkviseinspirerade diktning råkar höra till det jag älskar mest inom svensk poesi, och jag blev därför förvånad över att romansbuketten var okänd för mig. Tor Aulin — vem var han som komponerade så vemodig och virtuos konst i vackra sekelskiftesklanger?

Tor Aulin var en av sin tids främsta violinister, vilket märks i hans produktion som till sin huvuddel består av verk skrivna för violin. Sång och piano är också viktiga i hans opus. Kanske skrev han med sina närmaste familjemedlemmar i åtanke: systern Valborg, modern Edla, mostern Klara samt första frun Ida var alla pianister. Modern var även sångerska, liksom Aulins andra fru Anna Hedvig. Morbrodern Konrad spelade violin. Hans familj var alltså mycket musikalisk och här finns uppslag till kommande artiklar för Minnesvärt!

Denne nationalromantiske musiker och kompositör var personlig vän med kollegorna Wilhelm Stenhammar och Edvard Grieg. Den förstnämnde gjorde ibland inhopp som pianist i den av Aulin bildade Aulin-kvartetten, som under ett par decennier for land och rike kring på turnéer.

Som dirigent var Aulin verksam först i sin hemstad Stockholm, när han ledde Stockholms Konsertförening, idag känd som Kungliga filharmonikerna. Senare blev han dirigent för Göteborgs Orkesterförening som numera går under namnet Göteborgs symfoniker.

Om det inte hade varit för sin klena hälsa, hade kanske Tor Aulin varit ett mer berömt namn idag. Han led av reumatism och hjärtfel och dog endast 47 år gammal, för hundra år sedan i år.

Med andra ord är 2014 alltså året när Tor Aulin bör uppmärksammas. Vågar man hoppas att det efter detta Verdi-, Wagner- och Brittenår kan bli ett Aulinår?

Martina Björk njuter av det som gör livet skönt och vackert. Till vardags är är hon anställd vid Lunds universitet som latindoktorand. Hon har ett förflutet som gymnasielärare i latin, svenska och kulturhistoria och anlitas ibland som kyrkomusiker och sångerska. 

Läs mer

Här finns en översikt över hans verk samt förslag på litteratur.

Sveriges Radio har gjort ett program om Aulins vänskap med Strindberg.

Hans mest spelade violinkonsert, i c-moll, kan höras här, sats 1, sats 2 och sats 3.

De fyra sångerna som nämns i artikeln kan höras med Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg på skivan “Watercolours” som finns på Spotify.


7 Comments on “Tor Aulin – tonsättaren som i det lilla formatet tolkade svenskt sekelskiftes skönhet”

 1. 1 Alexandra said at 10:15 on January 2nd, 2014:

  Minns att jag spelade “Idyll” av Aulin på en väns bröllop för många år sedan. Mer än så hann jag inte få in i violinistrepertoaren; det vore intressant att veta hur ofta spelad han är idag.

 2. 2 Fredrik Tersmeden said at 11:04 on January 2nd, 2014:

  Jag blev i fjol ägare till en intressant liten skrift kallad “Svensk musikkalender 1914”. Där finns en liten runa över Aulin där det bl a står att som komponist “intog Aulin för visso en betydande plats inom modern svensk tonsättarkonst. Hans violinkonserter äga i sin kolorit framstående violinistiska egenskaper. Sånger till ord av Julius Wolff, Drachmann, Runeberg, Strindberg, Tor Hedberg, m. fl. äga liedens bästa egenskaper, och den mäktiga Mäster Olof-sviten komponerad till nya Dramatiska teaterns invigning hör till det gedignaste i den genren av ny svensk musik”.

  Det nämns vidare att Aulin var grundare av Stockholms Konsertförening (dagens Kungliga filharmoniska orkestern) samt att han var ledare för Göteborgs symfoniorkester, så där har vi två institutioner som man tycker kunde uppmärksamma hans jubileumsår.

 3. 3 Olle Bergman said at 12:04 on January 2nd, 2014:

  En intressant detalj om Aulin är att han förblev Strindbergs vän genom alla år. Denne hade ju en ovana att bli osams med alla!

  ”För Strindberg var musiken terapi. Den dämpade hans själsliga oro. Han jämförde sig själv med Saul som i Bibelns berättelse tröstades av Davids harpospel. Aulin var Strindbergs David.”

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/46447?programid=4112

 4. 4 Lena Blomquist said at 19:35 on January 2nd, 2014:

  Aulin-salen högst upp i Stockholms konserthus är uppkallad efter Tor Aulin. Konserthuset ritades av arkitekten Ivar Tengbom och möblerna skapades av Carl Malmsten, vilket man kan läsa om i min Malmsten-biografi, “Carl Malmsten känd och okänd”, s. 163-166. I flera år hade Malmsten-stiftelsen sin festliga stipendieutdelning i Aulin-salen.

 5. 5 ab said at 23:12 on January 2nd, 2014:

  Minnesvärt blir lite som salig Sveriges Radio på den tiden det fanns en enda kanal, vilket var ytterst allmänbildande, eftersom man presenterades för sådant man inte hade sökt upp själv.

  Aulin kände jag inte ens till, eftersom klassisk musik till största delen inte är min tekopp. Mina pulsar bukltar med i takt med musik som har sina rötter i Afrika. Men det var ändå roligt att göra hans bekantskap.

 6. 6 Martina said at 19:26 on January 3rd, 2014:

  Det är minst sagt imponerande att Tor Aulin höll ut i sin vänskap med Strindberg. Han var känd för att göra sig ovän med alla. Förra julen läste jag Svarta fanor, i vilken Strindberg drar ner sina vänner i smutsen och förtalar dem på värsta sätt. Det är något verkligt diaboliskt över den boken!

 7. 7 Musik på Minnesvärt | Minerva said at 14:32 on January 26th, 2014:

  […] januari månad har bloggen Minnesvärt musik som tema. Jag bidrar med två inlägg, ett om Tor Aulin och ett om Alice […]


Leave a Reply