Torsten Ehrenmark – örebroare, kosmopolit och älskad sommarpratare

Publicerad 2013-08-04 i kategorin Porträtt | 16 Comments »

ehrenmarkTorsten Ehrenmark (1919–85), journalist, korrespondent, kåsör och radiopratare.
Mest känd för sina kåserier och sitt återkommande sommarpratande.
Värd att minnas för sin stillsamma och självironiska humor och sin bild av samtiden.

Som liten var jag en stor beundrarinna av Torsten Ehrenmark och hans humoristiska kåserier. Han blev inte sämre av det faktum att han var uppväxt i Örebro och hade gått på Karolinska läroverket precis som min far, något som jag informerade honom om när han en gång signerade böcker i Kungälv och som han låtsades vara högeligen intresserad av, som den vänlige man han var.

Torsten Ehrenmark inledde sin journalistiska bana vid Nerikes Allehanda, och hamnade via tidningar som Sundsvalls Tidning, Östgöta-Correspondenten och Dagens Nyheter på Stockholms-Tidningen. Därefter blev han korrespondent i London för Aftonbladet under sex år, sedan ett år i New York och sex år i Paris för Dagens Nyheter, för att slutligen återvända till London igen 1969, där han bodde till sin sista dag i livet 1985.

Ehrenmark var vid sidan av sin journalistiska gärning en humoristisk kåsör och älskad sommarpratare. Han hann med inte mindre än 50 sommarprogram, ett i det närmaste oslagbart rekord som han delar med radiomannen Jörgen Cederberg. Kåserisamlingarna, som så småningom fick namnet Årets Ehrenmark, började ges ut 1966 och fortsatte så fram till hans död. Vad skrev han då om? Jo, såväl privatlivet i den närmaste familjen som större händelser i omvärlden fick plats i hans kåserier, som väl i det närmaste kan beskrivas som bilder ur den ehrenmarkska verkligheten, ofta illustrerade av konstnären Poul Ströyer.

Ett exempel är baksidestexten i Mannen i sjömanskostymen (1970):

De ville att jag skulle skriva mina memoarer.

– Aldrig i livet, sa jag. Ett sken av anständighet vill jag åtminstone behålla.
– Du behöver väl inte berätta allting, sa dom.
– Vad menar ni? sa jag. Vad är det ni insinuerar?
– Glöm bort det, sa dom. Det var dumt.
– Det var inte alls dumt, sa jag. Det var tvärtom en lysande idé.

Ingen har fyllt en bana liknande min. Jag, en hyddans son från Kilsbergens fot, och titta på mig nu!

De rös.

– Ja, vad lite man vet, sa dom. Och det är ju tur, det.

Men mitt beslut var fattat. Att skriva memoarer är ett tillfälle att göra upp med det förflutna. Nu skulle de få, alla dessa som förorättat mig, flickan som bet mig i näsan när jag var fyra år, Nisse som sprang och skvallrade för sin mamma, när jag kastade en sten i huvet på honom, Benke som alltid hoppade högre än jag fast jag var höjdhoppare och han bara löpare. Jag har ingenting glömt och nu skall det fram. Hämnaren sitter vid skrivmaskinen med slängkappan över axlarna och den förgiftade dolken i handen, medan ett sataniskt småleende kröker de tunna, blodlösa läpparna. Ha!

Taormina 1970
Hr Ehrenmark

P.S. Jag satte ut Taormina, för jag har sett att riktiga författare gör det, när de bor på pensionat nånstans. D.S.

Ulla Åkerström är filosofie doktor i romanska språk och arbetar vid Göteborgs universitet. För tillfället ägnar hon sig åt Ellen Key och dennas förhållande till Italien.

Läs mer

På följande två hemsidor skapade av privatpersoner – Ehrenmark-fantaster kan man förmoda – kan man kan läsa mer och hitta bl.a. bibliografi, bilder och länkar:

Svenska Wikipedia har också en översiktlig artikel om Ehrenmark och här kan man läsa om hans legendariska sommarpratande, med länkar till några av hans program. Men framför allt rekommenderas läsning av Ehrenmarks egna texter! På bokborsen.se  finns f.n. ett tusental antikvariska böcker till försäljning.


16 Comments on “Torsten Ehrenmark – örebroare, kosmopolit och älskad sommarpratare”

 1. 1 Lotten Bergman said at 09:02 on August 4th, 2013:

  Torsten, oooh, Torsten. Jag älskade honom till och med mer än Glenn Berry i Alvik runt 1975. Men det var inte det jag skulle säga, utan att jag har några av hans kåserisamlingar som jag gärna ger bort: läs här!

 2. 2 Anne Marie Tålig said at 09:25 on August 4th, 2013:

  Min favoritsommarpratare. Jag tror jag läste samtliga böcker av honom som barn och ungdom. Och jag sörjde honom när han dog …

 3. 3 Olle Bergman said at 10:03 on August 4th, 2013:

  Årets Ehrenmark brukade finnas med i jultidningskatalogerna – jag vill minnas att jag köpte den som present till min far några gånger.

  Här Gomidda från 1974 där ”Hans “Hatte” Furuhagen och Torsten Ehrenmark ställer till med sommarfest.”

  http://www.oppetarkiv.se/video/1091007/gomidda-sasong-3-avsnitt-1-av-5

 4. 4 Maria Lindberg Howard said at 10:32 on August 4th, 2013:

  Önskade mig (och fick) alltid Årets Ehrenmark i julklapp. Läste gärna högt för klasskompisarna som inte riktigt delade min vurm för denna milda, varmt ironiska humor. Ville bli journalist och drömde, liksom Torsten, om att besöka exotiska platser som Tegucigalpa och Ouagadougo. Det var ett sorgens år 1985 når både Torsten Ehrenmark, Gits Olsson och Tage Danielsson gick bort.

 5. 5 Lotten Bergman said at 16:01 on August 4th, 2013:

  Här kan man lyssna på Ehrenmarks Sommar från Paris (1963):
  http://tinyurl.com/qaz2t9a

  Och här hans program från 1980:
  http://tinyurl.com/o9vt47x

 6. 6 den blyga said at 18:14 on August 6th, 2013:

  @olle
  Var det du som såg till att vi/numera bara jag, har hyllorna fulla av Årets Ehrenmark!?
  Jag hör i andanom fortfarande hans karakteristiska röst när han pratade i radio från London eller kåserande då han var på semester i sin Sommarstuga i Kilsbergen. Hans stora hobby var ju byggnation… Jag minns fortfarande det kåseri som utlöstes av att någon besökare undrade om tomten…???
  TOMTEN?
  Inte hade han märkt att han hade en tomt.

 7. 7 Petter Lönegård said at 17:58 on August 10th, 2013:

  Någon vänlig själ har lagt ut Ehrenarks första och enda LP-skiva på Youtube!
  http://www.youtube.com/watch?v=SiMq2628s4s

 8. 8 Stina Odlindeer said at 08:44 on August 11th, 2013:

  Årets Ehrenmark – ett måste och en av årets höjdpunkter för min nu 90-årige pappa, som ändå läst kåserierna i DN. Även jag läste och älskade dem när jag blivit lite äldre, än jag var då på 60-talet alltså, inte än pappa är nu 😉
  Ska be pappa om att få låna dem nu, när jag snart skall vara lite ledig.

 9. 9 Bara en liten påminnelse — Lotten said at 12:56 on August 13th, 2013:

  […] Torsten Ehrenmark av Ulla Åkerström […]

 10. 10 — Lotten said at 13:07 on August 13th, 2013:

  […] Torsten Ehrenmark av Ulla Åkerström […]

 11. 11 AndersGM said at 14:30 on August 13th, 2013:

  Torsten Ehrenmark formade en stor del av min bild av England. Det var sedan en blandning av kärt igenkännande och positiva överraskningar när jag sedan upplevde det på egen hand; visst lever de i dragiga hus, men lammstek med mintsås (snarare mynta) är ju riktigt gott!

 12. 12 Anders said at 12:52 on August 27th, 2013:

  Torsten Ehrenmark skrev för ca 40 år sedan ihop mitt favoritexempel på kvällstidningsrubrik: “Fårtickande journalist armborstad av frihetskämpe”. Jag småskrattar fortfarande åt detta geniala ordvrängeri.

 13. 13 Olle Bergman said at 12:59 on August 27th, 2013:

  Man blir ju onekligen nyfiken på vad en ”fårtickande journalist” är för något! Är Albatrellus ovinus inblandad?

 14. 14 Birgitta Harrington said at 19:29 on October 1st, 2013:

  Jag instämmer i det mesta med alla föregående talare, men nu till problemet:
  Under flera år har jag letat efter en historia där Ehrenmark befinner sig i den franska tullen med packningen full av lutfisk, varvid tullmannen undrar om herr Ehrenmark tror att de har ont om ved i Frankrike. Etc.
  Är det någon som har denna berättelse eller känner till i vilken bok den är publicerad?

 15. 15 Lyckliga gatan – vemodig påminnelse om livet före rivningshysterin - MINNESVÄRT said at 22:02 on January 17th, 2014:

  […] Ulla Åkerström är filosofie doktor i romanska språk och arbetar vid Göteborgs universitet. I augusti 2013 skrev hon på Minnesvärt om Torsten Ehrenmark. […]

 16. 16 jaw said at 21:23 on March 22nd, 2014:

  nät/webbplatser/sajter, inte “hemsidor”…


Leave a Reply