Torun – genialisk silversmed

Publicerad 2013-08-25 i kategorin Porträtt | 4 Comments »

 • torunVivianna Torun Bülow-Hübe (1927-2004), silversmed och konstnär.
 • Mest känd för sina Georg Jensen-smycken, speciellt armbandsuret Vivianna – en världsberömd klocka med öppet armband och spegelskiva utan siffror.
 • Värd att minnas för sin tidlösa smyckedesign och för att hon – trots alla hinder hon mötte i sin väg – lyckades nå ett professionellt erkännande i världsklass före sin död.

Vivianna Torun Bülow-Hübe föddes i Malmö år 1927 och kom från en konstnärlig familj. Som barn var hon en pojkflicka som gillade konståkning – något som hjälpte henne förstå att det krävs disciplin för att komma någon vart här i livet. Som 16-åring besökte hon sin syster i Stockholm som var en skicklig inredningsarkitekt och rörde sig i kreativa kretsar. Det var under den vistelsen som Torun fann sitt kall: hennes syster presenterade henne för formgivaren Sigurd Persson och när Torun såg vad han kunde göra med silver tänkte hon ”Det där vill jag också göra!”.

Som författare till detta blogginlägg hoppas jag att du som läsare upplever minst en gång i livet den känslan som Torun fick då. Känslan av att vara mer levande än någonsin när du känner suget av att få göra något nytt! Låt dig inte skrämmas av den eventuella svårigheten – det gjorde inte hon. 

När Torun kom hem från sin resa, satte hon sig hemma vid sin mammas ateljébord och började testa sig fram. Hon hade bara några få verktyg och lite pengar till silverplåt men det gick ändå att skapa små ting. För att få mer pengar till ännu mer plåt, sålde hon sina små verk och innan hon hann förstå det själv hade hon just blivit en entreprenör. Därefter fick hon möjlighet till att bli lärling på Guldvaruaktiebolaget Dahlgren & Co år 1945 där hon fick utveckla sin teknik.

Första gången jag kom i kontakt med Toruns smycken var i en Georg Jensen-butik. Då var jag varken medveten om hennes namn eller vem som låg bakom de fantastiska skapelserna. Undrar om jag ens kunde tala svenska? Då hade jag förmodligen vare sig pengar eller någon tjusig utbildning som talade om för mig att det där var bra design. Ändå fastnade jag vid skyltfönstret för att sedan blygt våga mig in i butiken bara för att stirra på den vackraste klocka jag någonsin hade sett. Det råkade dessutom vara ett av hennes mest kända verk, klockan Vivianna, om vilken det finns en speciell berättelse:

I början på 60-talet blev hon bjuden till en utställning i Paris och temat var ”Gör något som du inte tycker om”. Torun gillade inte känslan av att bli jagad av tiden. Därför gjorde hon en klocka utan siffror. Inför själva utställningen, gjorde hon dessutom klockan utan timvisaren och bara med sekundvisaren. (När Georg Jensen började producera den i slutet av 60-talet designades dock klockan med båda visarna för funktionens skull.)

Flera år senare, när jag bläddrade bland tv-kanalerna, såg jag en mycket vacker kvinna på skärmen. Det råkade vara en dokumentär om hennes liv. Allt föll plötsligt på plats eftersom jag var äldre och utbildad. Dokumentären gjorde mig helt såld och jag köpte samma vecka en bok med hennes biografi och tog mig så småningom till Malmö Museer där jag fick se på flera av hennes äldre smycken på riktigt.

Varför fascineras jag av denna kvinna och varför tog jag mig tid till att föreviga henne här på Minnesvärt?

Hennes drivkraft påminner mig om min egen. Jag vet av egen erfarenhet att det inte är lätt att ta sig igenom en utbildning som förstagångsmamma med en liten bebis – vilket både hon och jag gjorde. När hon började sin karriär kan det inte ha varit lätt att vara kvinna, ensamstående och utan några medel, men ändå tog hon sig fram. Själv var hon gudomligt vacker och det var som hon lyckades överbringa den skönheten till allt hon tog fram. Med enkla material vände upp och ner på dåtidens sätt att betrakta det ädla och vad som är lämpat att bäras på fest och högtider. Allt hon gjorde hade det en tanke, allt hon gjorde har något att säga till användaren och betraktaren än idag.

Perla Bovin är designchef på ASSA ABLOY-koncernen.

Läs mer

Toruns serieproducerade produkter kan man beundra hos Torun silver, Tid & Smycken AB och hos Georg Jensen. På SVT Play hittar man dokumentären Nyfiken på Torun Bülow-Hübe. Boken Torun – Samtal med Vivianna Torun Bülow-Hübe av Ann Westin beskriver hennes bakgrund på ett enkelt och fängslande sätt. Boken innehåller vackra bilder och tar dig till en resa igenom Toruns karriär, privatliv och passion för sitt hantverk.


4 Comments on “Torun – genialisk silversmed”

 1. 1 Lena Blomquist said at 13:27 on August 25th, 2013:

  En sån ljuvligt poetisk presentation av en smed! Nu måste jag skaffa boken om T B-H.

  (Jensen-klockan utan siffror men med visare gav jag i present till mannen i mitt liv, nån sorts tiden-upphör-när-vi-är-tillsammans-gest, antar jag.)

 2. 2 Lotten Bergman said at 00:00 on August 26th, 2013:

  Min mamma fick ett Jensenarmband någon gång i början av 70-talet. Så en dag tappade hon det.

  Puts väck! Gråt och tandagnisslan! Livet är slut!

  Pappa köpte ett par månader senare ett nytt, på pricken likadant. Och hittade – när snön töade bort ännu ett par månader senare – det första, alldeles bakom brevlådan.

  (Jag har på alldeles egen hand räknat ut att jag och min syster är arvtagare till varsitt.)

 3. 3 Maria Lindberg Howard said at 09:16 on August 26th, 2013:

  Vad roligt att få lära känna personen bakom hantverket. Klockan är verkligen vacker!

 4. 4 Åsa Meijer said at 18:05 on December 8th, 2013:

  Jag råder alla som funderar på att skaffa nya bestick att köpa Vivianna. Genialiska former av en genialisk silversmed. Det är en njutning att äta med dem. Aldrig har jag haft några bestick som är så fantastiskt sköna i munnen.


Leave a Reply