Tycho & Sophie Brahe – stjärnskådande syskonpar

Publicerad 2013-08-10 i kategorin Porträtt | 8 Comments »

 • tycho_braheTycho Brahe, eg. Tyge Brahe (1546—1601), skånsk astronom, alkemist med mera.
 • Mest känd för att ha banat väg för en ny syn på himlakropparna och galaxen.
 • Värd att minnas för att han vid sidan av sin astronomiska gärning och sitt spännande levnadsöde också var hobbypoet och stod för en annan kvinnosyn än den bland adeln rådande.

Tvivelsutan är Tycho Brahe mest känd som astronom. Den skånske adelsmannens liv tog tidigt en vändning där han började studera stjärnhimlen, och den matematiskt begåvade Tycho gjorde exakta mätningar av himlakropparnas positioner. På Hven, den då för tiden danska ö som han fick i förläning av danske kungen, konstruerade han mer avancerade instrument för att studera stjärnorna än någon före honom.

Men, det finns en annan sida av Tycho Brahe, och det handlar inte om att han förlorade en rejäl bit av sin näsa i en duell i tjugoårsåldern med släktingen Manderup Parsberg och att han därför efteråt bar en näsprotes av en obestämd metallegering. Det handlar inte heller om vad han dog av, huruvida det var av kvicksilverförgiftning eller av sprucken urinblåsa. Därom får man fortsätta tvista.

Det handlar inte heller om grymheten, eller snarare det extrema fokuset på vetenskapen, som drev honom att fordra mängder av mödosamma dagsverken av de hvenska bönderna för att förverkliga hans visioner: slottet Uraniborg, observatoriet Stjerneborg, bibliotek, pappersbruk, avancerad trädgård. Allt detta kan man läsa mer om i den betydande litteraturen om Brahe.

sophie_braheNej, det handlar om en mindre bekant sida av Brahe, och delvis om hans inte alls lika kända syster Sophie Brahe. Hon var tio år yngre än Tycho, och hade även hon vetenskapliga anlag. Även om hon assisterade Tycho tidigt, i den upptäckt av en ny stjärna som gjorde honom berömd 1573, så låg hennes främsta gärning inom kemi, trädgårdskonst och astrologi. Hon tillhörde därmed en mycket tidig generation av lärda kvinnor i denna del av världen.

Om Sophie skrev Tycho en lång dikt, Urania Titani, i Ovidius anda på latin. Dikten är en av grunderna till att vi vet en hel del om förhållandet mellan syskonen. I denna relation visar Tycho stor respekt för sin systers kunnande. Under perioder assisterar fortsatt Sophie astronomen i hans gärning, och agerar värdinna när Tycho tar emot prominenta gäster på Hven. Detta eftersom Tycho var gift med en vanlig ofrälse kvinna, något oerhört vid denna tid för en adelsman. Sophies och Tychos förhållande ger en helt annan vinkel på den sturige stjärnskådaren och hans liv än den gängse.

Rosman Jahja är ansvarig för hållbarhetskommunikation och internkommunikation i Trelleborgkoncernen, samt fritidsskribent, musikant i Walking Posterboys och exalterad vinnörd. Han har i flera år, än så länge utan slutligt resultat, plitat på ett manus där Tycho Brahes liv på Hven leder till nutida förvecklingar av spännings- och erotikkaraktär.

Läs mer

En kul geekstory om Tycho är en bra kort introduktion till hans liv. Eller en annan dito. En mer dramatisk beskrivning är ena halvan av Lars Keplers (sic!), nämligen Alexandra Ahndorils, roman Stjärneborg. Ganska omfattande är den webbsajt som Landskrona lagt upp om Brahe, medan det är mer sparsmakat med stoff om Sophie Brahe, men prova förutnämnda Tychosajten eller varför inte platsen med det strålande namnet Sheisanastronomer.org.


8 Comments on “Tycho & Sophie Brahe – stjärnskådande syskonpar”

 1. 1 Lotten Bergman said at 08:40 on August 10th, 2013:

  Strålande uttömmande och trevligt skrivet! Ordet “hvenska” var för min del ett nytt ord, som jag måste se till att få användning av.

 2. 2 Olle Bergman said at 10:29 on August 10th, 2013:

  Tycho har också fått en egen hörna på Tivoli i år: http://politiken.dk/ibyen/nyheder/gadeplan/ECE1949279/tivoli-raekker-ud-efter-stjernerne-i-nyt-muntert-hjoerne/

  Är det någon som har testat?

 3. 3 Ronny said at 10:59 on August 10th, 2013:

  Även Lundaförfattarinnan Colibrine Sandström har skrivit om Sophie Brahe: “Stjärnesyster”: Den ingår i hennes serie historiska kvinnoporträtt.

 4. 4 Martina said at 15:05 on August 10th, 2013:

  Själv har jag lagt sista handen vid en artikel om Tycho Brahes latinska poesi. Han var en fullfjädrad poet!

 5. 5 Örjan said at 20:56 on August 10th, 2013:

  Sophie Brahe – mer än glömd.
  Hade tidigare aldrig hört talas om henne.
  Tack för informatinen

 6. 6 Rosman said at 06:35 on August 11th, 2013:

  @Martina, det måste jag få läsa. Min beskrivning “hobbypoet” på Tycho var mer en markering att det inte var hans huvudsysselsättning än ett kvalitetsomdöme 🙂

 7. 7 Martina said at 14:56 on August 11th, 2013:

  @Rosman: det förstår jag! Poesin var verkligen hans hobby, men på en skrämmande hög nivå! I artikeln skriver jag också en hel del om Sophie. Jag kan skicka den till dig.

 8. 8 Marianne Ahrne – med den omöjliga kärleken som drivkraft - MINNESVÄRT said at 08:44 on November 19th, 2013:

  […] fritidsskribent, musikant i Walking Posterboys och exalterad vinnörd. Han har tidigare skrivit om Tycho och Sophie Brahe på […]


Leave a Reply