Viktor Rydberg – från fattighjon till akademiledamot

Publicerad 2013-08-28 i kategorin Porträtt | 6 Comments »

Viktor Rydberg 1858.

Viktor Rydberg 1858.

 • Viktor Rydberg (1828–95), författare, journalist, akademiledamot, forskare och kulturhistoriker, professor.
 • Mest känd för sina dikter och romanerna ”Singoalla” och ”Vapensmeden”.
 • Värd att minnas framförallt för sina dikter, varav flera känns moderna än i dag, samt för sin humanistiska syn som innefattade såväl frihet som fantasi.

Viktor Rydberg var ett begåvat barn som gjorde en fantastisk resa från att vara fattighjon (modern dog tidigt och hemmet upplöstes) till att bli en av landets mest hyllade skribenter. I dag är hans verk dock mer eller mindre bortglömda. Kanske även den under 1900-talet så populära Tomten  håller på att försvinna ur det allmänna medvetandet.

Kristine kyrka i Jönköping (ungefär i den vinkel vi såg kyrkan inifrån klassrummet).

Kristine kyrka i Jönköping (ungefär i den vinkel vi såg kyrkan inifrån klassrummet).

Under min skoltid på 1940- och 50-talen förmedlades verk av Viktor Rydberg som en självklarhet. Delvis kanske för att jag befann mig i Jönköping, Rydbergs födelsestad. Redan under mitt allra första skolår deklamerade vår 67-åriga fröken, som gjorde sitt sista år som lärare, hela dikten Träsnittet i psalmboken  för oss sjuåringar. Vår lilla annexskola var belägen i ett före detta bostadshus där vi genom fönstret såg Kristine kyrka – just den kyrka som inleder dikten. Minns jag rätt så följde hela klassen andäktigt frökens ord och tittade ut på kyrkan då hon med handen visade på den och lite senare i dikten pekade hon uppåt gränden där det skolhus (nu församlingslokal) låg som Rydberg hade gått i. Jag undrar om en förstaklass i dag serveras något liknande för öronen. Det var ord och en berättelse i diktform som bet sig fast, trots att man inte förstod allt.

Jag hade min första psalmbok fått,

en prydlig med silverspänne,

och sprang en söndag – jag minns den gott –

så glad till kyrkan med henne.

Singoalla med omslag av Carl Larsson.

Singoalla med omslag av Carl Larsson.

Tidigare hade fröken berättat att sjön i psalmen Betlehems stjärna som började ”Gläns över sjö och strand …” var Vättern – sjön som låg alldeles utanför vår skola – och att psalmen var skriven av Rydberg. Senare i skolan, ungefär motsvarande högstadiet,  läste vi den romantiska fantasin Singoalla – utgåvan som var illustrerad av Carl Larsson – och Vapensmeden som utspelade sig i vår stad under reformationstiden. Båda går att läsa än i dag.

Till dig som är ung föreslår jag att du börjar med Rydbergs ”Dikter” som du kan finna här (i Litteraturbanken) i ett nedladdningsbart verk utgivet av Svenska Akademien med bra kommentarer och ordförklaringar. Jag lovar att du kommer att finna mycket – och även guldkorn!

 Agneta Hallin är pensionär i Lund. 

Läs mer
Viktor Rydberg-sällskapet.

I Litteraturbanken finns mycket skrivet om och av Rydberg. Förhoppningsvis finns fortfarande verk av honom på biblioteken – men säker därpå är jag inte.

Litteraturbanken på Facebook skickar dagligen ut en text från förr. Om du klickar på gilla-knappen får du en bra inkörsport till äldre litteratur!

I Kulturhjälten: Viktor Rydbergs humanism skriver 23 forskare om Rydbergs betydelse för dagens humanistiska forskning.


6 Comments on “Viktor Rydberg – från fattighjon till akademiledamot”

 1. 1 Olle Bergman said at 08:56 on August 28th, 2013:

  Följande rader ur ”KANTAT vid jubelfest-promotionen i Uppsala den 6 september 1877” fastnade jag för i vår gymnasieantologi så jag gjorde med dem som med så många andra rader när jag var i den åldern: jag lärde in dem utantill.

  ”Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill,
  vad skönt du drömt, kan ej av tiden härjas,
  det är en skörd, som undan honom bärgas,
  ty den hör evighetens rike till. ”

  Långt senare upptäckte jag att min farmor i Karlskoga hade just de raderna som korsstygnsbroderi nere i sin gillestuga.

 2. 2 Håkan (hakke) said at 09:42 on August 28th, 2013:

  Jag som är så dålig på att lära saker utantill brukar blanda ihop ordalydelsen i den kantaten med Thomas Thorilds devis som är inhuggen på Uppsala Universitet: “Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större”.

  Men jag förstår plötsligt att de hänger ihop när jag följer en av länkarna och läser att kantaten kom till vid 400-årsjubileet av Uppsala Universitet, i samband med att Rydberg också blev utnämnd till hedersdoktor.

 3. 3 Lotten Bergman said at 12:47 on August 28th, 2013:

  Diktandet skötte Rydberg lite med vänsterhanden och hemligt – inte förrän 1875 publicerade han poem under eget namn. Han gifte sig på låtsas (eftersom äktenskapet förblev ”ofullbordat” – för det vet man med bestämdhet) 1879 med en rik arvtagerska och levde ett på det hela taget gott liv med forskning, författning och flytt till Stockholm.

  Där blev han kompis med Strindberg och Carl Larsson och var som en dåtida Leif GW som hade åsikter om det mesta – han språkpolisade om det tyska inflytandet, han bidrog till att sätta Hjalmar Branting i fängelse, han gick emot Strindberg i Giftas-målet och han tyckte att nakenhet var helt ok och alls inte osedligt som många andra.

  Och det var dagens kuriosarapport!

 4. 4 Annika said at 01:56 on August 29th, 2013:

  Singoalla är förvånansvärt fascinerande; den är ärkeromantisk, etnologiskt minst sagt tvivelaktig, och historiskt urfånig. Men ändå fantastiskt läsvärd, tänkvärd och oförglömlig.

  Viktor Rydberg hör till de där skriftställarna som man inte kan låta bli att älska av det enkla skälet att de kan skriva. Det kunde han.

 5. 5 Mikael said at 15:58 on October 2nd, 2013:

  Till Lotten Bergman:
  Rydberg blev kompis med Carl Larsson i Göteborg innan flytten. Med Strindberg var han aldrig vän eller ens bekant på det personliga planet (Rydberg var för övrigt ett mycket större namn än Strindberg vi denna tid). Övrig kuiriosa stämmer hyfsat men du förenklar väldigt, så det så…

 6. 6 Lotten Bergman said at 10:31 on October 4th, 2013:

  Hej Mikael – johooodå, vill jag spontant säga eftersom jag “har läst” det. Men jag har en känsla av att du har torrt på fötterna och jag (och min dumma lästa källa) har fel.

  Tack!


Leave a Reply