Zarah Leander – stukad diva med sorgkantad gloria

Publicerad 2013-08-08 i kategorin Porträtt | 15 Comments »

zarahleander

Zarah Leander (1907–81)
Från filmen ”Zu neuen Ufern” 1937.

 • Zarah Leander (1907–81), Värmlandsfödd revyprimadonna, värvad till Nazityskland, sedermera tagen till nåder.
 • Mest känd för sitt dåliga omdöme på 1930-talet, sin mäktiga röst, sin perfekta diktion och Vill ni se en stjärna?
 • Värd att minnas för, förutom sången, sin oscarwildeska slagfärdighet och sin stilfullt upphöjda arrogans i mötet med Lennart Swahn.

Det står något i vägen för Zarah Leander. Ett engagemang för en stat som snart kom att förknippas med utrotning, tyranni, våld. Hon drog till Tyskland, som Garbo och Bergman drog till USA, och lät sig göras till den största film- och schlagerstjärnan där. Hon kom hem, med en tågvagn fullastad med antikviteter, och sattes i guldbur på sitt eget ägandes slott. Där ägnade hon sig åt att driva fiskeriverksamhet och vägra be om ursäkt.

Hon borde ha vetat vad hon gjorde, tyckte samtiden. Hade hon inte sjungit Karl Gerhards antinazistiska kupletter? Hade hon inte, med sin suggestiva kontraalt, sjungit I skuggan av en stövel?

Jag står i skuggan av en stövel
Är fjättrad vid en grov kolonn
Rest av preusseri
och av slaveri
från det gamla Babylon

De var hårda mot henne, samtiden. De flesta av hennes belackare och utfrysare hade inte lyft många fingrar själva för att den där stöveln skulle hindras i sitt trampande över världskartan. Men Zarahs brott var så tydligt. Hon hade sålt sig till de där gubbarna som efter kriget, eller redan efter Stalingrad 1942, kommit att bli symboler för ondskan.

Och hon hade gjort det för pengarna. För prestigen. För strålglansen.

Hon dög inte ens när hon togs till nåder av Karl Gerhard själv, antinazistiska engagemang under kriget var allom bekant, inte minst genom hans egen historieskrivning. Karl Gerhard hade, trots att alla förstod att han haft rätt, fått ett missklädsamt drag av självgodhet. Och Zarah hade inte bett om ursäkt.

Först 1949 kom hon tillbaka. För säkerhets skull förlades comebacken till Malmö, sextio mil från mediernas och skvallrets epicentrum. Det blev succé. Succén upprepades snart i Stockholm. Zarah var tillbaka. Storslagnare än någonsin. Men sårig. Och sårad.

De där såren – hjälpligt dolda av en kvick tunga och lindrade med stora kvantiteter alkohol – var en av orsakerna till den ikonstatus hon snart fick, och ännu har. Hon blev en bögarnas och flatornas fixstjärna, en torch, en stukad diva, en larger than life-persona med sorgkantad gloria. De utstöttas gudinna. De föraktades helgon.

Hon sjöng för dem när hon besjöng sin egen trasighet.

 Kalle Lind kallar sig kulturarbetare. När han inte jobbar på Radio Malmöhus skriver han böcker. Den senaste heter ”52 festliga riksdagsledamöter”.

Läs mer

Tyskarna Jutta Jacobi och Paul Zeiler har skrivit varsin biografi, svenske journalisten Bosse Schön har skrivit om säkerhetspolisens akter (”Sanningen om Zarah Leander”), Tiina Rosenberg har skrivit akademiskt snårigt i ” Bögarnas Zarah: diva, ikon, kult”, men det man bör läsa är förstås hennes egna saftiga ord i memoarvolymen ”Zarah” (1979).


15 Comments on “Zarah Leander – stukad diva med sorgkantad gloria”

 1. 1 Lotten Bergman said at 09:37 on August 8th, 2013:

  Snacka om stjärna — kolla på den här entrén i slutscenen av “Premiere” (1936). (Lyssna även på vad hon säger om sin röst och sitt utseende under de 15 sista sekunderna av klippet.)

 2. 2 Lotten Bergman said at 09:48 on August 8th, 2013:

  Och här har vi henne i Madame Scandaleuse 1957 – på svenska.

 3. 3 Lotten Bergman said at 09:56 on August 8th, 2013:

  Nu kan jag inte sluta surfa Zarah – med moderna ögon är denna snutt Ich steh im Regen (1937) alldeles förunderlig, där vi ser Zarah med tårtpapper på huvudet spela (nåja och harrrkl) ett mandolinliknande instrument utan stämskruvar medan en man förfalskar något (väldigt snyggt) och någon i bakgrunden bränner en sockertopp.

 4. 4 Lotten Bergman said at 10:06 on August 8th, 2013:

  Hör upp alla sajtbyggare med Zarah-intresse: här finns något som skulle behöva moderniseras!
  http://www.zarahleander.se/

 5. 5 Fredrik Tersmeden said at 12:39 on August 8th, 2013:

  Zarah Leander skall åtminstone ha s k “cred” för att hon vägrade att låta sig dubbas – hon insåg att det var just i hennes röst magin låg, så när hennes filmer skulle anpassas till exempelvis den franska marknaden så propsade hon på att själv sjunga in ljudspåret även på franska. Jag har hört några av resultaten på en fransk CD-utgåva och de låter också utmärkt.

 6. 6 Ullah said at 12:40 on August 8th, 2013:

  Jätteintressant person! Skulle gärna läsa hennes självbiografi, vilket år som helst! (Tiden räcker ju inte riktigt till…)

 7. 7 Rosman said at 13:08 on August 8th, 2013:

  Låt oss inte glömma Hülphers, hennes make och mångåriga ackompanjatör. Inte lätt att sitta och spela i skuggan av en stjärna, men han hängde i. Min personliga Zarahfavorit: Syrsans sång. (“Jag kan inte längre höra syrsor/det är trist/men det är en överkomlig brist.)

 8. 8 Ökenråttan said at 13:20 on August 8th, 2013:

  Ja, hon var tydligen rolig. Den vämjelige lille Goebbels sa till henne: “Zarah – är inte det ett judiskt namn?” Vartill Zarah svarade: “Vad ska man säja om Joseph då?”

 9. 9 Britta Leander said at 14:54 on August 8th, 2013:

  Och nej, jag är inte släkt med henne. Ifall någon undrar. Vilket många brukar göra.

 10. 10 Kalle Lind said at 15:36 on August 8th, 2013:

  Ang. Hulphers säger ryktet att förhållandet dem emellan på scen – där hon styrde och ställde – var det omvända i verkligheten. Men rykten ska man aldrig återge.

 11. 11 Fredrik Tersmeden said at 15:57 on August 8th, 2013:

  Hülphers hade ju på sin tid lett Sveriges främsta storband, rimligen fullt av jazzdivor, så han visste nog hur man styrde och ställde.

 12. 12 Örjan said at 17:58 on August 8th, 2013:

  Repeterar FB-inlägg.
  Zarah och Birgit tillsammans i “Vill ni se en stjärna”
  http://www.youtube.com/watch?v=t6fb36z5upc

 13. 13 — Lotten said at 13:10 on August 13th, 2013:

  […] Zarah Leander av Kalle Lind (En man med ett skägg) […]

 14. 14 ab said at 17:05 on September 17th, 2013:

  Jag har läst hennes självbiografi. Så jäkla trasig var hon inte, inte utstött heller (utom välförtjänt efter tiden i Nazi-Tyskland, som hon lämnade först när det började gå åt skogen för dem). Hon erkände oförbehållsamt att hon spelade med i alla dessa Goebbelsfilmer för pengarna. Hon fick med sig dem ut ur landet genom att dricka Goebbels under bordet, påstod hon.

  Det hon gjorde var ingen småsak och handlade knappast om dåligt omdöme, och det var mycket riktigt Karl Gerhard (som dyrkade henne före Tysklandstiden) som ansåg att hon borde förlåtas. Själv var han modig som få när det gällde att stå upp mot den svenska nazismen respektive undfallenheten inför Tyskland, och “självgodhet” hör knappast till det han bör bli ihågkommen för.

 15. 15 JG said at 11:11 on November 7th, 2013:

  ab: Det var inte Göbbels hon söp under bordet utan tullchefen för att få hem sitt bohag till Sverige. Enligt Anders Eldeman på SR är ZL den största soloartist vi haft och som sålt mest skivor utomlands efter ABBA! Dessutom står hon staty på Karlstads teater sedan några år, vilket retar många som inte begriper sig på grandiosa artister. Läs mer på wikipedia.se


Leave a Reply