Pressmeddelande 2013-07-29:

Entusiaster kampanjbloggar om ”bortglömda” kulturpersonligheter

Den 1–31 augusti kommer en brokig skara bloggskribenter att skriva personliga hyllningar till svenska kulturpersonligheter som riskerar att glömmas bort. Nätverket bakom sajten MINNESVÄRT hoppas på detta sätt att skapa nyfikenhet hos yngre generationer.

Hans Arnold, Bang, Sonja Åkesson … ja, till och med Tage Danielsson – alla är de exempel på svenska kulturpersonligheter som håller på att falla i glömska. Bland dem som är under trettio år representerar John Bauer, Bo Bergman eller Ellen Key på sin höjd något som man tvingades intressera sig för i skolan.

MINNESVÄRT är ett gräsrotsprojekt med syfte att uppmuntra 20- till 30-åringar till att intressera sig för den dammsamlande delen av vår kultur. Det genomförs i form av en kampanjblogg där 31 gästbloggare presenterar allt från författare och kåsörer till illustratörer och designers. Urvalet är högst subjektivt och representerar kulturpersonligheter från renässansen fram till senare delen av 1900-talet. Tyngdpunkten ligger på 1850–1950.

Skribenter med olika ursprung
– Gästskribenterna har så skiftande bakgrund – här finns allt från glada amatörer till journalister och etablerade författare i åldrarna 19–80. Entusiasmen sprudlar, idéerna haglar och (jodå) skaparångesten mullrar i leden, säger Lotten Bergman, frilansredaktör och omkringresande språkpolis.

– Tidigare generationers reflektioner, iakttagelser och skapande är en oskattbar erfarenhetsbank som alla borde ta del av. Tänk bara hur Harry Martinson lär oss respekt för de namnlösa krypen i gräset och Ola Hansson demonstrerar hur våra existentiella känslor är sammanvävda med det skandinaviska klimatet, säger Olle Bergman, frilansskribent med inriktning mot naturvetenskap.

MINNESVÄRT genomförs i en första fas 1–31 augusti när en bloggartikel per dag publiceras på adressen https://minnesvart.lotten.se. (En exempeltext är redan utlagd för att demonstrera formatet.) Skribentnätverket bakom MINNESVÄRT är skapat ad hoc; detta innebär att vi är ideologiskt, politiskt och religiöst obundna samt att vi saknar gemensam agenda. Det vi delar är ett ideellt eller professionellt intresse för de kulturpersonligheter som vi skriver om.

MER INFORMATION: Olle Bergman (070-888 55 41; olle@bergman.com) eller Lotten Bergman (070-888 55 42; info@lotten.se)