Tage Danielsson – underhållare, författare och opinionsbildare

Publicerad 2013-08-12 i kategorin Porträtt | 13 Comments »

 • tage_danielssonTage Danielsson (1928–85), till synes blid men knivskarp författare och underhållare från Linköping.
 • Kanske mest känd för monologen ”Om sannolikhet”, en svidande och sanslöst rolig analys av reaktorhaveriet i Harrisburg och myndigheters och politikers agerande i samband med händelsen och ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som sänds varje julafton i TV.
 • Värd att minnas för sin allsidiga begåvning, sin rika produktion under mer än trettio år och för att han var en person som brydde sej. Och naturligtvis för all den goda underhållning han levererade som både som tjänsteman på Radiotjänst, som författare och som skapande artist.

Tage Danielsson gick bort i oktober 1985, 6 månader före det otvivelaktigt sanna reaktorhaveriet i Tjernobyl som han således slapp uppleva. Jag blev så ledsen när han inte fick finnas med i världen ett tag till för han gjorde den lite bättre. Det låter kanske pretentiöst, men han var en vuxen som påverkade mej väldigt mycket under de sena tonåren. Han representerade en annorlunda vuxenvärld med vidare vyer, andra värderingar och andra saker att värdesätta; han var en av orsakerna till att mitt samhällsintresse vaknade. Mitt engagemang i miljörörelsen fick också inspiration och bränsle från Tages texter.

En del av mitt språkintresse härstammar från hans klurigheter och ordlekar. Jag lyckades aldrig läsa “Liftarens guide…” eller “Jack” för jag fann dem totalt ointressanta, men Tage läste jag med stor behållning.

HasseåTage var ett klassiskt humorpar där en var mer eftertänksam och klurig medan den andre fick stå för det spontana och yviga. Ett nutida humorpar med liknande roller försökte förringa HasseåTages storhet i ett frågeleksprogram i TV, där den ene tvärsäkert påstod att HasseåTage var överskattade. I den stunden kände jag mig som en gammal hagga och fick lust att knacka de osnutna slynglarna i huvudet med käppen. För HasseåTage är unika i svensk underhållnings historia. De skådespelade och regisserade revy, musikal, lustspel, radio, TV, film och barnfilm, de skrev och sjöng visor, improviserade dagsaktuella sketcher, skrev böcker och deltog på ibland avgörande vis i samhällsdebatten.

Allt Tage gjorde i sin humanistiska anda är suveränt. Briljans och djupsinne var hans kännemärken – han var en lysande retoriker som från scenen använde sig av både ethos och patos. Men aldrig överlägset akademiskt, alltid med humorn och målet att roa främst. Även om satiren kunde vara vass, var det med värme och bibehållen respekt för målet för kritiken, i synnerhet om det var en person. Aldrig tror jag att tanken på att förnedra eller ”roasta” någon skulle ha fallit Tage in. Bara tanken på hans sätt att leverera skarpsinnigheter med en utomordentligt fåraktig uppsyn får mej att le och bli varm inombords.

Ingela Söderström Privat: Kvinna, mamma, farmor och matte med skrivklåda, gillar språkliga klurigheter och smart trams i allmänhet. Professionellt: Skolarbetare som gärna använder IT som pedagogiskt verktyg. 

Läs mer

”Utan tvivel är man inte klok”, Tages klurigt formulerade tanke från roten, är också valspråk för Sällskapet Tage Danielssons vänner. Bra översikt över Tages liv och produktion finns hos Tages vänner.

Boken Svenska Ord & Co: Hasse & Tage – Saga & Sanning är baserad på Staffan Schöiers och Stefan Wermelins radioserie The Svenska Ord Story och berättar den ”lagom sanna historien” om underhållningseran AB Svenska Ord.

I Sveriges Radios sändningsarkiv kan man lyssna på Tage Danielssons varma stämma i hans sommarprogram. (”Sommar” kom till 1959 och utformades efter en idé av honom själv, som underhållningschef på dåvarande Radiotjänst.)

Tage Danielssons egna böcker har i flera stora upplagor getts ut i paketform, nu slutsålt men det går troligen att få tag på både paketet och enskilda titlar på antikvariat, till exempel via Bokbörsen.


13 Comments on “Tage Danielsson – underhållare, författare och opinionsbildare”

 1. 1 Martina said at 08:55 on August 12th, 2013:

  Min favorit är “Grallimatik”, boken där Danielsson presenterar grammatik på sitt eget underfundiga, tokroliga sätt.

 2. 2 Olle Bergman said at 09:39 on August 12th, 2013:

  Grallimatik är magnifik! Borde vara obligatorisk på alla retorikutbildningar eftersom den verkligen genomskådar ”struntpratets fysiologi och teknik” för en mängd olika sociala situationer och yrkesgrupper.

 3. 3 Ronny said at 10:55 on August 12th, 2013:

  Ett av mina favoritnummer är sången “Dona Juanita” från “Spader Madame” (Hasse & Tage/Schubert/Zetterlund). Jag tror det är Tage Danielsson som skrev just den texten – den känns så?
  Han var unik som du skriver. Väldigt fin presentation av en beundransvärd person – som verkligen inte får falla i glömska!

 4. 4 Fredrik Tersmeden said at 12:54 on August 12th, 2013:

  Det finns ett fåtal texter som jag aldrig har klarat av att läsa högt utan att bryta ihop av skratt innan jag kommit till deras slut. En av dessa är “Reklamstrunt” i Tages “Grallimatik”. Om ni inte redan har läst den texten – gör det!

 5. 5 Rosman said at 14:35 on August 12th, 2013:

  Tage var verkligen spektakulär i och med att han var så ospektakulär. Den avväpnande dialekten i kombination med det humanistiska (för att inte säga sedelärande) budskapet i hans bästa grejor gjorde samma intryck på mig som på skribenten. Låt slynglarna i texten återkomma när de gjort NÅGOT i klass med HasseåTages bästa, där det ju finns djupa källor att ösa ur…

 6. 6 Lotten Bergman said at 20:52 on August 12th, 2013:

  Jag brukar som en envis åsna läsa detta favoritstycke ur Grallimatik på mina föreläsningar:

  Det är vackrast när det sky…

  Nej, det var ju fel favoritstycke. Här kommer det rätta, som handlar om att Tage (redan 1967) var bekymrad över det svenska språkets utveckling och att han anser att man bör ta hänsyn till de skrivregler som vi har, annars kanske vi inte kan förstå varandra så bra:

  “Nu är det klart att det är mest praktiskt att vi använder orden i den betydelse vi har kommit överens om. Det blir så besvärligt annars, och man kan lätt bli missförstådd. Å andra sidan är naturligtvis ingen tvungen att använda alla ord i överenskommen betydelse — särskilt som ju varken du eller jag har fått vara med och bestämma från början att limpa ska heta limpa och krasse krasse. Du och jag kan ju till exempel komma överens om att kalla en tur- och returbiljett Stockholm–Malmö för en åtsittande aftonklänning med svarta tofsar. Men jag lovar dig att vi får ett helvete i biljettluckan på Centralen.”

 7. 7 Dina said at 12:28 on August 13th, 2013:

  Och där, Lotten, frustade jag ut hela lunchen över tangentbordet …

  Grallimatik har jag inte haft nöjet att läsa (än) men “Busschauffören som tänkte att va fan”, Tekla Typ och annat smått och gott, har lästs ett oräkneligt antal gånger.

 8. 8 — Lotten said at 13:08 on August 13th, 2013:

  […] Tage Danielsson av Ingela Söderström […]

 9. 9 Ingela said at 23:56 on August 13th, 2013:

  Lotten: Tages underbara exempel visar på att språkliga överenskommelser är viktiga att hålla. Vårt sätt att hitta på ord helt arbiträrt har sina brister men det skulle nog inte räcka till med ikoniskan.

 10. 10 Pysseliten said at 20:11 on August 14th, 2013:

  Jag hade glömt att Tage Danielsson var en stor idol när jag var liten. Till den dagen min mamma kom släpandes med en av alla lådor fyllda med barndomssaker – och jag fann ett tidningsurklipp ur Östgötacorrespondenten med Tage Danielssons tal från Humanistdygnet i Linköping “Den akterseglade humanisten”. Hans egen parafras på Samuel Taylor Coleridge’s berömda dikt “the Rime of the Ancient Mariner”, som han skrev för att visa sin humanistiska bildning, som han sa.
  Jo, jag gillade Tage Danielsson, men så är jag östgöte också!

 11. 11 Raggoparden said at 22:27 on August 15th, 2013:

  Åh, Tage är ett begrepp i min värld, en fond som jag kan placera det mesta som händer mej emot.
  Men jag blir lite nedstämd när du nämner paret Hasseåtage i dåtid. Hasse lever ju, även om han tycker det är utråkigt att bli gammal. Det är svårt att inse att hans produktiva tid är över.

 12. 12 Ingela said at 20:35 on August 19th, 2013:

  Som par är de dåtid. De var helt eniga om att den dagen en av dem slutade sina dagar skulle AB Svenska Ord och allt som hörde ihop med produktionsbolaget upphöra. Sen har Hasse visst gjort bra saker, men till samma höjder som de nådde tillsammans går det ju inte att komma ensam.

 13. 13 MINNESVÄRT » Blog Archive Olle Adolphson – sjungande poet och vispionjär » MINNESVÄRT said at 12:42 on August 22nd, 2013:

  […] 120 sidor och en dvd-konsert från 1973, på Södra Teatern i Stockholm. Slutligen ett citat av Tage Danielsson (1968): ”Trubadurernas trubadur, gitarristernas gitarrist, textförfattarnas textförfattare, […]


Leave a Reply